FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2010
Autor Wiadomość
WojtekG 

Wysłany: 2010-02-10, 21:37   

7 II w polach pod Krosnem kręciło się sporo ssaków:
sarna- w sumie >60
zając- >20
lis- 2
Fajnie że w końcu się odrodziły zające; z tego co wiem nie tak dawno trudno było o jednego...

Pozdrawiam

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2010-02-11, 08:43   

rogul1996 napisał/a:
No wiesz ja zawsze staram się być szczery[...]
dlatego dodałeś sobie 5 lat w profilu :>

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

rogul1996 

otop

Wysłany: 2010-02-11, 17:03   

krotom napisał/a:
dlatego dodałeś sobie 5 lat w profilu :>

dlaczego dodałem ? jeżeli czyiś brat wpisał , że ma 13 lat a potem oddał konto komuś innemu to oznacza , że ten ktoś także ma 13 lat ? :roll: wczoraj napotkałem wiewiórkę na drzewie co ciekawe w pobliżu większego lasu nie było :shock:

arkadio.k 
moderator
Przyrodnik

Wysłany: 2010-02-11, 20:29   

rogul1996 napisał/a:
dlaczego dodałem ? jeżeli czyiś brat wpisał , że ma 13 lat a potem oddał konto komuś innemu to oznacza , że ten ktoś także ma 13 lat ?

:res: :lol: Rynce opadają... Kończmy te pierdoły i niechaj zaczną się tu normalne wpisy...

ornitocetus 
Marcin Pisula

Wysłany: 2010-02-11, 21:18   

Co do wiewiórek,to ja dzisiaj-11.02.-w Kolbudach widziałem 3 ganiające się w zadrzewieniach parkowych nad jeziorem i po pewnym czasie jeszcze 2 , także ganiające się po drzewach na skraju lasu.

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2010-02-11, 21:39   

A co do lisów :> to faktycznie w tym okresie widuję je bardzo często i nie koniecznie pojedynczo. Zwierzęta są aktywne równięż w ciągu dnia...na ośnieżonych polach, gdzie widoczność jest dobra można obserwować po kilka lisów polujących na gryzonie itp.
Wczoraj tj. 10.2.2009 w godzinach 15:00 - 16:15 tak z ciekawości zrobiłem sobie objazdówkę terenu, w pobliżu którego mieszkam - pola na N, W i SE od miejscowości Marcinkowice (gm. Żórawina; dolnośląskie)...no powiedzmy powierzchnia w kształcie prostokąta 4,5 km x 6 km.

Wyjazd zaowocował w obserwację łącznie 12 aktywnych lisów oraz 2 nieżywych (jeden potrącony przez samochód, drugi martwy na polu).

W załączeniu mapka poglądowa, gdzie obserwowałem lisy...te żywe ;-)

KO_lisy.JPG
Plik ściągnięto 21 raz(y) 31,89 KB

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

Nie mylta mnie czasem z rufinusem z birdwatching.pl :P

Waldi 

Wysłany: 2010-02-12, 22:39   

Dziś, w południe z samochodu widziałem łosia konsumującego jakieś krzaczki przy ulicy kolejowej w Ząbkach pod Warszawą. Był jakieś dwa metry od drogi i nic sobie nie robił z przejeżdżających samochodów :smile:

marcinmwt 
Pan jarząbek

Wysłany: 2010-02-14, 23:25   

Przepraszam za zamieszczenie w tym poście http://forum.przyroda.org...010-vt12287.htm tropów psich a uważanych przez moją osoba za tropy wilcze. Przepraszam za pomyłkę. Za dość uczynienie przesyłam 100% tropy wika z Bieszczadów i BgPN (o ile zgodzi się ze mna arkadio.k) :mrgreen:
:res:

019cb210e6[1].jpg
BgPN 2009
Plik ściągnięto 985 raz(y) 2,97 KB

b891089d81[1].jpg
Bieszczady 2008
Plik ściągnięto 985 raz(y) 52,86 KB

Beskid Średni = Beskid Makowski

Komitet Ochrony Kuraków

Instytut Ochrony Przyrody PAN

arkadio.k 
moderator
Przyrodnik

Wysłany: 2010-02-15, 08:10   

marcinmwt napisał/a:
Za dość uczynienie przesyłam 100% tropy wika z Bieszczadów i BgPN (o ile zgodzi się ze mna arkadio.k) :mrgreen:

Zgadzać się nie muszę ale też nie muszę mieć przy tym racji. Tamte tropy były z pewnością psie... a przy tych nie otwierają mi się miniaturki więc się nie wypowiem :]

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2010-02-16, 23:31   

Dalej w temacie ilości lisów :]
Pola między miejscowościami Budziszów i Tyniec nad Ślęzą (gm. Kobierzyce, dolnośląskie); godz. 12:30 - 15:00: a w zasadzie to część pól pod Budziszowem (taki kwadrat 1,5 x 1,5 km - w tym miejscu, gdzie na mapce powyżej zaznaczyłem obaszr najbardziej wysunięty na zachód):
- zając 5
- lis 9 (takiego zagęszczenia jeszcze nie widziałem :shock: )
- sarna cn30 (bliżej Tyńca nad Ślęzą)

Co do lisów to pośród 9 osobników (największa liczba osobników widzianych jednocześnie) wypatrzyłem jednego z parchem, a wiem, że na tym terenie są co najmniej dwa z parchem...czyli jeszcze więcej musi być tu lisów. Poza tym jeden z lisów był bez przedniej, prawej łapy (łapa kończyła się w stawie łokciowym)...mimo 3 łap radził sobie całkiem nieźle.

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

Nie mylta mnie czasem z rufinusem z birdwatching.pl :P

HAMSTER 

ptop

Wysłany: 2010-03-01, 19:44   

28.02 Pola w okolicy Hajnówki (Podlaskie)
sarna-14
lis-7
zając szarak-1
„Ciężko okaleczona, ograbiona z drzew i ze zwierząt, ale we współczesnej Europie jedyna przypominająca jeszcze prapuszczę, która sześć tysięcy lat temu otulała Niż Europejski od Karpat po Bałtyk. Na oczach naszego pokolenia rozgrywa się ostatni akt jej dziejów.”

$ajmon 

Wysłany: 2010-03-05, 23:52   

Przed 10 minutami obserwowałem 2 kuny domowe biegające po parkingu znajdującym sie na sąsiednim osiedlu. Charakterystyczną rzeczą było (sam nie wiem jak to do końca określić) kopanie tylnymi łapami w ziemie lub ocieranie zadem o trawe .Może ktoś wie co oznacza takie zachowanie tych ssaków ?

Logan 
moderator

Wysłany: 2010-03-07, 19:54   

zazwyczaj nie chce mi sie pisac o obserwacji zajacow czy saren ale dzis poza najwiekszym stadem saren jakie widzialem nad Raba (38 os.) bylem swiadkiem przekomicznej sceny:

na srodku pastwiska czatowal kot, do ktorego zblizal sie w niecnych zamiarach lis, kot go nie widzial bo siedzial tylem, ale w koncu chyba uslyszal bo gdy lis zaatakowal nie uciekl (zreszta nie mial gdzie) tylko zastosowal standartowa antypsia technike - wygiecie grzbietu i pacniecie lapa, co zadzialalo :!: :shock: lis przywarowal przy kocie, potem obszedl go spokojnie i siadl jakis metr od niego, kot takze usiadl sobie spokojnie i oba zwierzaki tak czatowaly kilka minut, w koncu kot sie zdenerwowal i naskoczyl na lisa, a ten uciekl :res: :mrgreen:
niestety bylem za daleko zeby krecic film (murowany Oskar :] ) ale zrobilem cykl zdjec

kot@lis Af.jpg
Plik ściągnięto 114 raz(y) 96,68 KB

krzysztof1 

Wysłany: 2010-03-12, 10:25   

Kiedys noca na wsi mialem podobna obs.- lis i kot :smile:
zimowe obs. z moich okolic-
najwieksze stado saren-48os.
kilka dni temu 4 bobry jednoczesnie plywajace na zalanej lace
ciekawe jak duzy rewir maja samce wydr?

wydra.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 82,73 KB

bobr.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 59,01 KB

sarna.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 72,32 KB

qrsik 
Homo Pstrykaczus

Wysłany: 2010-03-13, 18:46   

Witam. Rudzielce widuję regularnie, między Gdynią Cisową a Kazimierzem max 7 os. Ostatnio obserwowałem żerującego szaraka, gdy nagle przydreptał lis i myślałem że będzie gonitwa, ale wygląda na to, że się nie widzieli- rudy poszedł w inną stronę mimo że szedł pod wiatr od zająca.

Odpowiedz do tematu