-sarna (29 osobników na oziminie, a w lesie też sporo saren przebywało, w sumie 21 w grupkach liczących 3-5 osobników)
-zając (1 poczciwy szaraczek, też zaobserwowany w lesie)
-lis (2, podejrzanie się zachowywały, chyba para to była, a że teraz jest ruja to wszystko możliwe)
30.01.08 Las koło grubna razem z antrem'em
-11 saren
-3 zające
-piekny duzy dzik wyskoczył jakies 10 metrów od nas i uciekł przez pole w las.
31.01-01.02 Nowe dobra
dzien w dzien widziane 5 saren
Dzisiejsza kuna namierzona podczas odpoczynku w gnieździe (prawdopodobnie sójki).
Zwierzak nie mógł zwiać górą ze względu na zbyt wiotkie gałązki, ale nie panikował specjalnie, w przeciwieństwie do tumaka zastanego w podobnych okolicznościach parę lat temu - tamten czmychnął z gniazda na czubek sosenki i próbował zniechęcić intruza - czyli mnie - popuszczając co chwila porcje moczu .
spacerujac dzisiaj po łąkach w dolinie Bzury spotkałem wielkiego czarnego odyńca (prawie 2 razy większy niż leśne dziki które zwykle spotykam ) który dość dziwnie długo i bez zadnego strachu atrzył sie na mnie i zmusił mnie do udania się na pobliska ambone Byla tez dziwnie ubarwiona sarna o bardzo jasnym brzuchu i bardzo ciemnym (prawie czarnym) grzbiecie...pierwszy raz taka widzialem...A tak to sporo ganiajacych sie lisków które już chyba zaczynają zaloty
Dziś idąc z Krzeszowic do Rybnej
sarna (w sumie 8);
- 3 w lesie w Tenczyńskim
- 1 (kozioł, parostki w scypule, jeszcze bez odnóg) również w lesie, można byłoby się pokusić nawet o ocenę klasy wieku bo był wyjątkowo niepłochliwy i mimo mojej obecności żerował w niedużej odległości, a nie stałam cały czas w bezruchu, dlatego jego zachowanie trochę mnie zdziwiło… mimo, że podchodziłam bliżej, nie uciekał
- 4 na skraju lasu w Sance
_________________ "Tylko milczenie
jest właściwym językiem
w obcowaniu z nimi
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos
Dzis nad Raba ssaki w prawidlowych proporcjach: szarak 2, lis 1 i do tego trup
Szkoda jednak lisa bo chyba zostal rozerwany przez psy (mam nadzieje ze po smierci)
z dziesiejszego spaceru z Rybnej do Krzeszowic, przez pola, sady i las
W sumie 9 saren;
- w okolicy Rezerwatu Zimny Dół 2, 3 (w tej trójce dwie kozy i kozioł)
- a w Lesie Tenczyńskim, zaraz pod Bukową Górą 4 ( kozioł z trzema kozami)
Troche mnie zaskoczył widok nęciska ok. 20 metrów przed amboną (a czego tam nie było… nawet kurze jaja )
W innym miejscu (Sanka ) w pobliżu ambony przenośnej opartej też widziałam nęcisko, ale tam jeszcze ktoś rozrzucił ( nie wiem co to dokladnie było) jakieś zwierzęce odpadki, flaki… nieprzyjemne i dla oczu i dla nosa…
_________________ "Tylko milczenie
jest właściwym językiem
w obcowaniu z nimi
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum