Dziś w terenie dwukrotnie natknąłem sie na jeże - na martwego, świeżo padłego osobnika i kolejnego, na szczęście w dobrej formie, mlodziaka. Pomorze środkowe przed tygodniem bylo przez kilka dni pod prawie 20cm warstwą śniegu -na ten atak zimy najwyraźniej część populacji była nieprzygotowana.
Park Krajobrazowy Doliny Bystrzycy, stado ok 7 dzików widzianych z odległości max 20 m, jeden spośród nich był wyrażnie mniejszy, na czele biegł zaś prawdziwy olbrzym
obserwatorzy ja i Martines83
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Stadko jeleni złożone z 4 samic i dorastającego byka, chyba szóstaka + 3 sarny w tym 2 kozy i kozioł. Otulina drawskiego parku krajobrazowego.
Ps. jestem nowy, podoba mi się to forum:D Pzdr
obserwacja z 28 listopada; rezerwat Kajasówka koło Krakowa:
orzesznica - 1 os
Orzesznicę obserwowaliśmy ze Sławkiem, na południowych stokach wzniesienia, osobnik wyszedł z norki w ziemi, w miejscu z usuniętymi krzewami (ochrona czynna kseroterm), niestety aparat odmówił zrobienia zdjęcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum