Właśnie kilka minut temu wróciłem z terenu (a spędziłem tam zaledwie 10 minut ) gdzie miałem okazję obejrzeć watahę dzików.
Zwierzęta znalazły się bardzo blisko zabudowań, psy zaczęły głośno ujadać, co skłoniło kilku domowników do wyjścia na dwór. A wtedy udało się usłyszeć dziki. No to automatycznie lornetka i latarka w rękę i za dzikami
Naliczyłem cn. 7 osobników, bardzo prawdopodobne, że było ich więcej. Moją uwagę od razy zwrócił pewien potężny dzik (pewnie locha) wokół którego kręciło się kilka warchlaków, a kawałek dalej stały obok siebie kolejne 2, dość duże dziki. Gdzieś czytałem, że w świetle latarki oczy dzika świecą na czerwono, a dzisiaj miałem okazję bliżej się temu przyjrzeć i okazało się, że świeciły na zielono
15.10.2008 Gierałcice:
-dzisiejsza nocna wyprawa w teren zaowocowała obserwacją 7 dzików (4 warchlaki). Przeszły bardzo blisko wysiadki na której siedziałem, może ok. 20 metrów. Przynajmniej pogoda sprzyjała obserwacji
Prócz tego na świeżo zaoranym polu widziałem 3 lisy.
Te warchlaki z dzisiejszej obserwacji podbiegłydo mnie na kilka metrów....?
A gdzie to było do jasnej choinki, bo podczas wieloletniego łażenia po terenie nie udało mi sie sfotografować dzików, a tu co rusz ktoś jakieś fotki dzików z miast przysyła...
17.11.2008 Gierałcice
Dziś rano na polach udało mi się zaobserwować spore stado saren liczące dokładnie 56 osobników. To pierwszy tak duży rudel, jaki zobaczyłem tej jesieni. Poza tym często już (dzisiaj także) widuję sarny odpoczywające na miedzach w grupach dochodzących nawet do 20 osobników! Ale są to najczęściej miejsca znacznie oddalone od zabudowań, gdzieś na pograniczu lasów, zakrzaczeń, wszędzie tam gdzie znajduje się sucha i wysoka trawa, w której mogą się schować.
Dziś wieczorem widziałem też lisa w samym środku wsi. Został trochę oślepiony reflektorami jadących samochodów
23.11.2008 Gierałcice:
Ok. 9.30 miałem okazję obserwować watahę dzików liczącą 16 osobników. Kilka dzików z tego co widziałem to prawdopodobnie tegoroczne osobniki.
Ledwo co wszedłem do lasu kiedy to parę metrów ode mnie, z zarośli, wybiegły dziki.
Żałuję, że nie zrobiłem żadnych zdjęć, ale chyba nawet mając aparat w gotowości ciężko byłoby zrobić zdjęcie zwierzęciu, które bez przeszkód śmiga między drzewami i gęstymi krzakami.
Poniżej fotka na której widać legowisko dzików:
Na fot. wydra z dzisiejszej obserwacji.W dość krótkim czasie upolowała i zjadła przy ostrodze(Wisła) 2 węgorze!.Na śniegu ślady prawdopodobnie gronostaj/łasica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum