FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2008
Autor Wiadomość
lis22 

Wysłany: 2008-08-07, 20:16   

Jak dla mnie to jenot ( pierwsza myśl,zanim przeczytałem Twój post ),ale o tych zwierzętach wiele nie wiem,więc się nie Sugeruj moim " okiem ",gdyż może być ono mylne ...

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-07, 21:11   

26 lipca w Nowym Stawie miałam superową obserwację sarny :D Stałam sobie w miejscu, gdzie zaczynały się szuwary z jednej strony rzeczki, gdy nagle z drugiej strony pewnym krokiem zaczął się zbliżać kozioł sarny. Gdy zniknął za przybrzeżną roślinnością myślałam, iż udał się w drugą stronę wzdłuż rzeki, ale po chwili zauważyłam ruch w zaroślach na brzegu, na którym się znajdowałam. Sarna szła prosto w moim kierunku i serce biło mi jak oszalałe (dobrze, że to nie był dzik, ani jeleń, bo bym chyba dostała zawału). Włączyłam kamerę w aparacie (ustawionym na powiększenie 7x zoom) i czekałam co się stanie. Rezultat?

Jak widać, gdy sarna mnie zobaczyła cofneła się, ale po chwili postanowiła spróbowac przejsc ponownie. Za drugim razem wiała aż się za nia kurzyło ;)

Jakby tego było mało, tego samego dnia dwie zupełnie dzikie wiewiórki prawie jadły mi z ręki (jedna usiadła niecały metr ode mnie! :shock: )

Poza tym na łące 2 zające, a nad Piasecznem kilka dni temu także wiewióreczka, ale tym razem bardziej płochliwa ;)

19.JPG
podchodzi
Plik ściągnięto 11 raz(y) 43.74 KB

20.JPG
ucieczka
Plik ściągnięto 9 raz(y) 45.32 KB

21.JPG
na pełnym zoomie ostrosc nie chciała się ustawic :P
Plik ściągnięto 10 raz(y) 22.43 KB

22.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 50.28 KB

23.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 41.98 KB

vermilion 

Wysłany: 2008-08-07, 21:37   

wiewiórka młodziutka tegoroczna śliczna jest ;)

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-08, 06:30   

Wczoraj kilka obs. żerującej wydry,bóbr na Wiśle i zające na polach-

P1250892.JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 125.44 KB

Zyga 

Wysłany: 2008-08-08, 10:26   

Dzisiaj na polach sarna 1,3,1,2
Zdjęcia o zabarwieniu erotycznym :-D

Obraz 056.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 105.91 KB

Obraz 059 - kopia.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 123.09 KB

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-08-10, 20:35   

10.08.2008 Gierałcice;
dziś wieczorem przyczaiłem się na jednej z ambon, rzepaki już wykoszone więc większość zwierzyny pałaszuje teraz zboża. Miałem dzisiaj nadzieję zobaczyć dziki no i... zobaczyłem :D
Około 20.15 w lesie tuż za amboną doszły mnie różne hałasy, to szum liści, to trzask łamanych gałęzi a 10 minut później z lasu wyszło 5 dzików. Locha (dość pokaźnych rozmiarów) i 4 mniejsze dziczki, po chwili pokazało się jeszcze cn. 6 warchlaków i wszystkie wpadły na pobliskie pole pszenicy. Przez ponad 20 minut żerowały jakieś 30 metrów od ambony. Potem zaczęły się powoli wycofywać, a ja zrobiłem to samo. Przy okazji dzisiejszych obserwacji- prócz dzików w zasadzie nic ciekawego się nie pokazało, jedynie kilka koziołków uganiających się za kozami ;)

Paweł Wójcik

Marczi 

Wysłany: 2008-08-20, 13:35   

Ty to masz piękne obserwacje Accipiter, naprawdę Ci zazdroszczę. Ja nie mam takiego dostępu do pól rzepaku itp. Dziki na wolności widziałem tylko raz choć jeżdżę na ambonę prawie codziennie wieczorem . Ostatnio wybieram się do lasu, gdyż pragnę zobaczyć jelenia, niestety ciągle bezskutecznie. Albo mam tak wielkiego pecha, albo wszystkie jelenie w moim lesie są już powybijane :?

a wracając do tematu, to wczoraj rano w lasach w okolicach Olsztynka widziałem pierwszy raz w życiu Kunę Leśną. Wybiegła nam na drogę i całe szczęście szybko przez nią przeszła, bo jechaliśmy wtedy samochodem, jednak nic się nie stało.

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-08-21, 20:46   

Marczi napisał/a:
Dziki na wolności widziałem tylko raz choć jeżdżę na ambonę prawie codziennie wieczorem .
To jedź na Mierzeję Wiślaną :] TAm możesz się na nie napatrzeć do woli ;) Tam dziki włażą na tereny ośrodków wczasowych ,na prywatne podwórka leżą sobie przy drodze i w ogóle nie boją się ludzi ;)

Dzik.JPG
Dziki dzik z Krynicy :]
Plik ściągnięto 341 raz(y) 58.26 KB

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-08-23, 21:04   

23.08.2008 Gierałcice:
Dawno nie siedziałem przy borsuczych norach więc dzisiaj wieczorem wyszedłem na 2 godziny, żeby zobaczyć co tam słychać u starych znajomych :P
Pierwszy borsuk wyszedł z nory dopiero 5 minut po 21.00, ale chwile później pokazały się jeszcze 2 :)
Myślałem, że wezmą się od razu do baraszkowania i szukania żarcia, a one jak gdyby nigdy nic położyły się koło nory i... spały przytulone do siebie :D
W momencie gdy czekałem na borsuki, życie umilały mi popielice, których doliczyłem się cn. 7!
3 z nich (w tym jedna całkiem młodziutka :D ) śmigały po gałęziach dębu pod którym stałem.

Paweł Wójcik

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-08-24, 11:04   

24.08.2008 Gierałcice:
To co dzisiaj zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania :)
Usiadłem sobie w lesie na pniaku, na niewielkim wzniesieniu, niżej płynął wolno niewielki leśny strumyk, nieco dalej widziałem, że coś w tym strumyku baraszkuje. Widoczność zasłaniały mi trochę krzaki, więc podszedłem bliżej. Owym zwierzakiem okazała się ... wydra! Szczęka mi opadła jak ją zobaczyłem. Szła powoli w górę strumienia. Niecałe 0.5 km dalej znajduje się staw, a zaraz obok płynie już spora rzeka. Myślę, że wydra przyszła właśnie stamtąd. Ryby i płazy są, więc żarcia na pewno jej nie brakowało. Ciekawe tylko co mogło skłonić ją do penetrowania takiego marnego strumienia :roll:
Gdy się jej przyglądałem, zauważyłem że koniec ogona jest jakiś... wyleniały, lub może była to tylko jakaś rana... :roll: :?
Po chwili zniknęła gdzieś w pobliskich zaroślach, czmychnęła pewnie na pobliskie bagno :P
Tak czy siak, wrażenia ze spotkania z wydrą były niesamowite. A to mobilizuje tylko do dalszego przeczesywania terenu. Przy okazji sprawdzę brzeg stawu, to może znajdę jakieś ślady: resztki pokarmu, tropy, odchody... coś co jeszcze wskazywałoby na jej obecność w tamtym rejonie.

Paweł Wójcik

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-08-30, 20:30   

30.08.2008 Gierałcice
dzisiejsza wieczorna obserwacja obrodziła :D
pierwszy z ciekawych zwierzaków jakie dzisiaj widziałem to kuna leśna. Była to dopiero moja druga w życiu obserwacja i tym razem trwała prawie 25 minut :D
Szedłem polem, wzdłuż lasu i w pewnym momencie usłyszałem szelest liści i zauważyłem poruszające się gałęzie. "Co jak co, ale wiewiórka to na pewno nie jest" - taka była moja pierwsza myśl. Po chwili udało mi się zobaczyć jegomościa :D , kuna objadała się owocami jarzębiny. Po jakimś czasie zeszła trochę niżej i przeskoczyła na brzozę, na której zaś ja miałem ją jak na dłoni :D ... i wtedy chyba m,nie zobaczyła. Zaczęła chrząkać i wydawać odgłosy przypominające warczenie. Nie wiem czy w ten sposób zdradzała swoje zaniepokojenie i chciała mnie wystraszyć :roll: w każdym bądź razie zrobiło to na mnie wrażenie.
Drugi zwierzak z kolei to popielica, a w zasadzie kilka popielic :P
śmigały po dębach i dzikich czereśniach. Momentami darły się niemiłosiernie. Co najmniej 2 przeze mnie popielice to młode, tegoroczne osobniki.
Trzeci zwierz- naturalnie borsuk. Ale dzisiaj widziałem tylko jednego, za to udało mi się zaobserwować u niego pewne zachowanie zwane "włóczeniem". Dwukrotnie borsuk taszczył do nory stos liści, co wyglądało... śmiesznie, zwłaszcza, że co kilka metrów ta sterta rozwalała mu się :lol:
Pozostałe obserwowane dzisiaj ssaki to standardowo lisy (2), sarny, wiewiórki i zając.

Paweł Wójcik

Oriolus 
Wodołaz

Wysłany: 2008-09-12, 08:16   

Kamil napisał/a:
Marczi napisał/a:
Dziki na wolności widziałem tylko raz choć jeżdżę na ambonę prawie codziennie wieczorem .
To jedź na Mierzeję Wiślaną :] TAm możesz się na nie napatrzeć do woli ;) Tam dziki włażą na tereny ośrodków wczasowych ,na prywatne podwórka leżą sobie przy drodze i w ogóle nie boją się ludzi ;)

ja polecam Gdynię Redłowo, szczególnie Polankę Redłowską ale i pobliskie osiedla :-D zresztą przy odrobinie szczęścia można na te sympatyczne stworzenia trafić na ul. Świętojańskiej :-D

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-12, 08:23   

Oriolus wiesz co jest w tym wszystkim najzabawniejsze? Mieszkam w małej miejscowości (jakieś 2000 mieszkańców), a właściwie jest to wieś i gdy chcę zobaczyć i sfotografować dzika, to muszę iść do lasu i zaczaić się wieczorem na ambonie. A ty wyskakujesz sobie do sklepu po jakiś napój ;) a przy okazji strzelisz foty kilku dzikom. Świat stanął na głowie...

lagopus 

Wysłany: 2008-09-14, 14:08   

wczorajszy wypad w teren - okolice Środy Wlkp.:

- lis: 1 poszukujący pokarmu na polu
- jenot: (moja pierwsza obserwacja): 1 w pobliskim lesie, zaskoczyło mnie że zwierzę nie przejawiało prawie żadnego strachu przede mną... czy one są z natury niepłochliwe?
- jeleń: całkiem sporo w tym samym lesie (też pierwsza obserwacja)
- daniel: kilka razem z jeleniami (śmiesznie skaczą)

do tego przemiłe ;) wiejskie pieski i kilka kotów

amicus_anas 

Wysłany: 2008-09-14, 18:33   

lagopus napisał/a:

i kilka kotów

A przyjrzałeś się, czy który nie żbik?

Nic mnie już w twoich relacjach z podśredzkiego przyrodniczego raju nie zdziwi :-P

Odpowiedz do tematu