FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2008
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2008-07-15, 20:56   

dzisiaj siedząc na brzegu jednej z torfianek nad Średzką Strugą 1 płynąca wydra :res:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-07-19, 18:23   

Dzisiaj około południa obserwowałem stado 11 dzików wypłoszonych z "rzepaczanej" kryjówki przez kombajny :)
W stadzie były 3 warchlaki.
Oprócz tego po ściernisku grasowały 3 lisy. Zdarzało się, że podchodziły bardzo blisko, może też przez hałas jaki panował dookoła :roll: :P

Paweł Wójcik

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-07-19, 19:35   

Accipiter już wyobrażam sobie teren,hałas, maszyny gdzieś niedaleko i wielki hałas musiało być fajnie ale nie dla zwierząt...! :]
A mam pytanie jak oznaczyć ze locha inaczej wygląda od samca dzika...?? :>

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-07-23, 10:06   

23.07.2008 Gierałcice
-wczoraj wieczorem miałem zaszczyt obserwować moje pierwsze w tym roku jelenie :D
w momencie gdy miałem się zwijać po nużącej obserwacji saren, które to wystawiały tylko na chwilę głowy ze zboża, na skraju lasu odległości ok. 250 (albo i lepiej) metrów zobaczyłem coś co na pierwszy rzut oka przypominało dość wysoką trawę- za bardzo sobie tym nie zawracałem głowy, ale dopiero jak sie poruszyło to wtedy naszła mnie jedna myśl - "Jak w mordę strzelił, Jeleń!" :D
To była łania, przez chwilę żerowała sama co jakiś czas tylko nasłuchując, a po krótkim czasie z lasu wyszedł piękny, dorodny byk, a za nim jeszcze jeden :D
Radochę miałem jak diabli :D
Odległość jaka mnie od nich dzieliła była spora i ciemno się już robiło więc fotki jakie dołączę do postu przedstawiają tylko słaby zarys tych jeleni..

...i jeszcze tak okazyjnie, zdjęcie sarny :cool:

Paweł Wójcik

JózefK 

Wysłany: 2008-07-23, 13:38   

Eryk napisał/a:
jak oznaczyć ze locha inaczej wygląda od samca dzika...?

Samce są wyższe w kłębie, a ich kły, dolne i górne (w gwarze łowieckiej: szable i fajki) są znacznie dłuższe od kłów samic. Poza tym, po zewnętrznych cechach płciowych.
(Zadano pytanie - trzeba odpowiedzieć) JK.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-07-26, 20:43   

26.07.2008 Gierałcice:
dzisiaj wspólnie z bratem ponownie wypatrzyliśmy jelenie w naszej okolicy. Były dokładnie w tym samym miejscu, w którym widziałem je kilka dni temu.
Akurat dzisiaj były 2 byki, łani niestety nie mogliśmy wypatrzeć, pewnie kręciła się gdzieś w pobliskim lesie.

Paweł Wójcik

mazah 

Wysłany: 2008-07-29, 08:08   

Ryjówka aksamitna, cudem uniknęła śmierci podczas przekopywania działki- po krótkiej
sesji zdjęciowej wypuszczona w bezpiecznym miejscu

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-08-01, 20:16   

Wczoraj w końcu po raz pierwszy w życiu :oops: udało mi się zobaczyć kunę leśną :] Rzecz działa się w niewielkim lasku koło wsi Gajnik na Ziemi Kłodzkiej. Zaraz po wejściu do lasu zobaczyłem kunie odchody - jak to kuny mają w zwyczaju na eksponowanym miejscu (a dokładnie na pniaku po ściętym drzewie). Pomyślałem sobie, że to zapewne dzieło tumaka, i że miło by było nareszcie owego drapieżcę zobaczyć. I po kilku minutach usłyszałem hałasy na drzewie. Były to dwie kuny - najpewniej matka z młodym. Większa kuna szybko wspięła się wyżej, ale młodziak nie wykazywał jakiejś przesadnej płochliwości (a poza tym wspinaczka nie szła mu jeszcze zbyt dobrze :] ) i dał się ładnie obejrzeć. Ładnie całkiem zobaczyłem kształt i kolor plamy (żółtawa, nierozdwojona i nie schodząca na łapy) oraz pyszczek (ciemny nos i futro między oczami). Jedynym zgrzytem obserwacji był fakt, że akurat nie miałem przy sobie aparatu (byłem tam zawodowo, nie dla przyjemności ;) ), a tumak-junior pozował nieźle. Ale i tak wielcem zadowolony :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

refleksja 

Wysłany: 2008-08-03, 05:29   

27.07.2008 - lasy przy Operze Leśnej w Sopocie
3 stare dziki + 5 młodych.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-08-03, 19:31   

@mazah

jesteś pewien że to aksamitna?

Borkowiak 

Wysłany: 2008-08-03, 21:35   

claviceps wprawdzie w swoim życiu widziałem już kilkakrotnie zarówno kunę leśną jak i domową, niestety od kilku lat nie spotykam ich wcale (kunę domową ostatni raz widziałem już może ze 20 lat temu, a leśną też na pewno ponad 5 lat temu) więc naprawdę Ci zazdroszczę. Wcześniej widywałem jak tumaki uganiały się za wiewiórkami, a obecnie klapa...

mazah 

Wysłany: 2008-08-04, 09:54   

Mateusz_C napisał/a:
@mazah jesteś pewien że to aksamitna?
Specem wielkim nie jestem i mogę się mylić ale na pierwszy rzut oka wygląda jak r. aksamitna, wielkością też do aksamitnej bardziej pasuje.Teraz w okresie letnim ryjówki są spasione i łatwiej się pomylić.
U ryjówki malutkiej ryjek jest smuklejszy i dłuższy, ogon gęściej owłosiony i dłuższy względem ciała niż u araneusa. A według Ciebie Mateusz to malutka? Może jeszcze ktoś tak uważa, proszę o weryfikację bo może trzeba będzie poprawić gatunek w mojej obserwacji :?

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-05, 12:35   

Wczoraj późnym popołudniem bliskie spotkanie z wydrą.Wcześniej,pod koniec lipca w tym samym miejscu bóbr przepływający przy brzegu Wisły (fot).A nocą 4.08 w czasie obs. płomykówek - kuna przy drodze na wsi.

P1250290.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 138.7 KB

refleksja 

Wysłany: 2008-08-05, 20:05   

05.08.2008 - las przy Spacerowej w Gdańsku 2 sarny.

Jurek 

Wysłany: 2008-08-06, 11:51   

Witam,

Drugiego sierpnia bylem z malzonka na stawach w Budzie Stalowskiej (pow. Tarnobrzeg, woj. podkarpackie). Oprocz ptaszkow biegaly tam sobie jeszcze dwa takie "pieseczki" :shock: :-D . I tu pytanie - czy to byly mlode jenoty??

Pozdrawiam

Obraz 3301_3.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 112.9 KB

Odpowiedz do tematu