FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2008
Autor Wiadomość
Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-04-29, 01:39   

Eryk napisał/a:
szybkiej predkości pociagu

:roll: ;)

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-04-29, 14:37   

Accipiter napisał/a:
gdybym zachował dystans od samego początku to pewnie podszedłbym bliżej

....to też jest fajne :]

Pawle - zasadziłbyś sie z aparatem przed norą, pofocił i zapodał parę zdjęć, zamiast plodzić suche posty ( nawet okraszone takimi kwiatkami j/w ;) )

lis22 

Wysłany: 2008-04-29, 15:48   

KrzyH napisał/a:
Pawle - zasadziłbyś sie z aparatem przed norą, pofocił i zapodał parę zdjęć

Popieram! - bardzo chętnie bym zobaczył lisie fotki,a przy okazji i borsucze Gdybyś miał taką okazję. :oki:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-05-03, 11:22   

lis22 napisał/a:
Popieram! - bardzo chętnie bym zobaczył lisie fotki,a przy okazji i borsucze Gdybyś miał taką okazję. :oki:

Lisich fotek przy norach jak na razie nie zrobiłem ;)
borsuczych tym bardziej, ale wczoraj wieczorem zasadziłem się na jednej z ambon i udało mi się zobaczyć jednego liska podczas polowania. Sama obserwacja trwała prawie godzinę, lis kręcił się cały czas koło ambony. Potem wlazł do pobliskiego trzcinowiska i tam widziałem jak dorwał jakiegoś gryzonia :)
O inne ssaki było trudno, słychać było tylko dziki, ale żaden nie wyszedł choćby na chwile z lasu. Przez chwilę pod amboną przemknął mi jakiś łasicowaty :roll: i to w zasadzie tyle.
Zgodnie z obietnicą dołączam fotki lisa :)

http://Accipiter.posadzdrzewo.pl

Paweł Wójcik

lis22 

Wysłany: 2008-05-03, 13:41   

Ale fajne fotki :res:
A czy na wszystkich zdjęciach jest ten sam osobnik? - na dwóch pierwszych kita jest dość duża,a na trzeciej jest taka jak u młodych osobników - a może to tylko moje złudzenie?... :oops:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-05-03, 14:48   

lis22 napisał/a:
A czy na wszystkich zdjęciach jest ten sam osobnik?

Tak, to jeden i ten sam sierściuch :D

Paweł Wójcik

lis22 

Wysłany: 2008-05-03, 19:02   

Aha,w takim razie jego kita na trzecim zdjęciu jest pokazana z trochę innej strony i sprawia wrażenie mniejszej,niż jest w rzeczywistości. :]

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-05-04, 19:42   

Acci, świetne lisie fotki :res:

Ja wczoraj obserwowałam liska, który coś upolował i niósł w pysku. Niestety pogoda okropna (mój aparat źle sobie radzi przy braku dobrego oświetlenia) i spora odległość to też takie maziajce wyszły...

A w piątek ganiająca się parka zajęcy. Przez kilkanaście sekund mogłam nawet obserwować je z odległości 5,6m w niskiej trawie (niczym domowe, przyzwyczajone do widoku człowieka króliki). Tak były zajęte sobą, że mnie chyba w ogóle nie zauważyły. Szkoda, że akurat na ten krótki spacerek nie wzięłam aparatu :/

Poza tym po stawie i rzece (na zmiane) wciąż pływa sobie piżmak. Cały czas zbiera jakieś zielosko w pysku. Nie wiecie może, czy to bardzo łakome jest na ryby i jakiej wielkości rybki może zjeść? A tak na zapas: piżmaki nie są pod ochroną, prawda? (mojamu dziadkowi niezbyt podoba się ten nasz gość i snuje jakieś nikczemne plany pozbycia się go ;) )

Wszystkie powyższe obserwacje pochodzą z Nowego Stawu (lasy kozłowieckie)

8.JPG
z przekąską
Plik ściągnięto 12 raz(y) 20.01 KB

9.JPG
z przekąską2
Plik ściągnięto 10 raz(y) 19.19 KB

10.JPG
co mi zrobisz jak mnie złapiesz? :P
Plik ściągnięto 10 raz(y) 27.96 KB

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-05-04, 21:55   

Wiktoria napisał/a:
Nie wiecie może, czy to bardzo łakome jest na ryby i jakiej wielkości rybki może zjeść?

Oj jest bardzo łakomy :)
Ale co do wielkości to trudno powiedzieć... weźmy taką czaple - potrafi upolować rybkę tak dużą że nie potrafi jej wszamać :]

Wiktoria napisał/a:
piżmaki nie są pod ochroną, prawda?

Każde zwierze jest pod ochroną, tyle że nie które, tak jak piżmak pod ochroną częściową (np w okresie rozrodczym )

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-05-04, 22:39   

Heimik napisał/a:
Każde zwierze jest pod ochroną, tyle że nie które, tak jak piżmak pod ochroną częściową (np w okresie rozrodczym )

No właśnie myślałam, że takie szkodniki jak norki i piżmaki pod ochroną nie są :roll:

Heimik napisał/a:
Oj jest bardzo łakomy :)
Ale co do wielkości to trudno powiedzieć... weźmy taką czaple - potrafi upolować rybkę tak dużą że nie potrafi jej wszamać :]

Oj, to ja chyba tego lepiej dziadkowi nie powiem, bo inaczej będzie juz po piżmaku. Sąsiad pewnie też pomoże jakąś pułapke wykombinować, bo w jego stawie też grasuje ;)

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-05-05, 09:31   

04.05.2008 - wczoraj wieczorem przyczaiłem się koło nor by zobaczyć jak wygląda tegoroczny lisi miot- no i mamy obecnie 4 młode liski :)
3 z nich były bardzo zajęte zabawą, a jeden wydawał się bardziej zaciekawiony tym co go otacza, co najlepsze, udało mu się złapać jakiegoś gryzonia :) czym natychmiast zwrócił uwagę bawiącej się trójki.
Około 21.00 z nory wyszedł też borsuk, chwilę powęszył i podreptał gdzieś przed siebie.
Jedno zdjęcie z liskiem jakimś cudem udało mi się zrobić, niewiele widać, ale świecące oczy zdradzają młodego lisa :)

a tak przy okazji zapodam fotkę zająca z wczorajszego dziczenia

Paweł Wójcik

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-05-05, 13:21   

Wczoraj, tj. 4.5.2008 jadąc pociągiem z miejscowości Węgry do Kamieńca Ząbkowickiego między godz. 7.00 a 8.00 udało się zobaczyć:
sarna - 9
zając - 4
dziki królik - 1 (na polach gdzieś tak w połowie drogi między Henrykowem a Ziębicami...obserwacja o tyle fajna bo drugi raz w życi widziałem :-D )

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-05-06, 18:25   

Wiślica dziś:
-sarna cn 20
-zająć cn 10

PłowA 
APL

Wysłany: 2008-05-07, 12:57   

Wiktoria napisał/a:
A tak na zapas: piżmaki nie są pod ochroną, prawda? (mojamu dziadkowi niezbyt podoba się ten nasz gość i snuje jakieś nikczemne plany pozbycia się go ;) )

Piżmak jet gatunkiem łownym, podobnie jak norka amerykańska. Poluje się na niego od dnia 11 sierpnia do dnia 15 kwietnia, a na terenach rybackich obrębów hodowlanych - przez cały rok. Najlepiej jakiegoś znajomego myśliwego zaprosić, inaczej to się chyba kłusownictwo nazywa. ;)
Heimik napisał/a:

Pierwsze słyszę, skąd bierzesz takie informacje?

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-05-07, 16:20   

PłowA, dziękuję za odpowiedź :oki:

PłowA napisał/a:
na terenach rybackich obrębów hodowlanych

a na terenach niewielkich (ok. 6m kw) prywatnych stawów, w których też pływają sobie karpie i karasie?

Odpowiedz do tematu