Popieram! - bardzo chętnie bym zobaczył lisie fotki,a przy okazji i borsucze Gdybyś miał taką okazję.
Lisich fotek przy norach jak na razie nie zrobiłem
borsuczych tym bardziej, ale wczoraj wieczorem zasadziłem się na jednej z ambon i udało mi się zobaczyć jednego liska podczas polowania. Sama obserwacja trwała prawie godzinę, lis kręcił się cały czas koło ambony. Potem wlazł do pobliskiego trzcinowiska i tam widziałem jak dorwał jakiegoś gryzonia
O inne ssaki było trudno, słychać było tylko dziki, ale żaden nie wyszedł choćby na chwile z lasu. Przez chwilę pod amboną przemknął mi jakiś łasicowaty i to w zasadzie tyle.
Zgodnie z obietnicą dołączam fotki lisa
Ale fajne fotki
A czy na wszystkich zdjęciach jest ten sam osobnik? - na dwóch pierwszych kita jest dość duża,a na trzeciej jest taka jak u młodych osobników - a może to tylko moje złudzenie?...
Ja wczoraj obserwowałam liska, który coś upolował i niósł w pysku. Niestety pogoda okropna (mój aparat źle sobie radzi przy braku dobrego oświetlenia) i spora odległość to też takie maziajce wyszły...
A w piątek ganiająca się parka zajęcy. Przez kilkanaście sekund mogłam nawet obserwować je z odległości 5,6m w niskiej trawie (niczym domowe, przyzwyczajone do widoku człowieka króliki). Tak były zajęte sobą, że mnie chyba w ogóle nie zauważyły. Szkoda, że akurat na ten krótki spacerek nie wzięłam aparatu
Poza tym po stawie i rzece (na zmiane) wciąż pływa sobie piżmak. Cały czas zbiera jakieś zielosko w pysku. Nie wiecie może, czy to bardzo łakome jest na ryby i jakiej wielkości rybki może zjeść? A tak na zapas: piżmaki nie są pod ochroną, prawda? (mojamu dziadkowi niezbyt podoba się ten nasz gość i snuje jakieś nikczemne plany pozbycia się go )
Wszystkie powyższe obserwacje pochodzą z Nowego Stawu (lasy kozłowieckie)
Każde zwierze jest pod ochroną, tyle że nie które, tak jak piżmak pod ochroną częściową (np w okresie rozrodczym )
No właśnie myślałam, że takie szkodniki jak norki i piżmaki pod ochroną nie są
Heimik napisał/a:
Oj jest bardzo łakomy
Ale co do wielkości to trudno powiedzieć... weźmy taką czaple - potrafi upolować rybkę tak dużą że nie potrafi jej wszamać
Oj, to ja chyba tego lepiej dziadkowi nie powiem, bo inaczej będzie juz po piżmaku. Sąsiad pewnie też pomoże jakąś pułapke wykombinować, bo w jego stawie też grasuje
04.05.2008 - wczoraj wieczorem przyczaiłem się koło nor by zobaczyć jak wygląda tegoroczny lisi miot- no i mamy obecnie 4 młode liski
3 z nich były bardzo zajęte zabawą, a jeden wydawał się bardziej zaciekawiony tym co go otacza, co najlepsze, udało mu się złapać jakiegoś gryzonia czym natychmiast zwrócił uwagę bawiącej się trójki.
Około 21.00 z nory wyszedł też borsuk, chwilę powęszył i podreptał gdzieś przed siebie.
Jedno zdjęcie z liskiem jakimś cudem udało mi się zrobić, niewiele widać, ale świecące oczy zdradzają młodego lisa
a tak przy okazji zapodam fotkę zająca z wczorajszego dziczenia
Wczoraj, tj. 4.5.2008 jadąc pociągiem z miejscowości Węgry do Kamieńca Ząbkowickiego między godz. 7.00 a 8.00 udało się zobaczyć:
sarna - 9
zając - 4
dziki królik - 1 (na polach gdzieś tak w połowie drogi między Henrykowem a Ziębicami...obserwacja o tyle fajna bo drugi raz w życi widziałem )
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
A tak na zapas: piżmaki nie są pod ochroną, prawda? (mojamu dziadkowi niezbyt podoba się ten nasz gość i snuje jakieś nikczemne plany pozbycia się go )
Piżmak jet gatunkiem łownym, podobnie jak norka amerykańska. Poluje się na niego od dnia 11 sierpnia do dnia 15 kwietnia, a na terenach rybackich obrębów hodowlanych - przez cały rok. Najlepiej jakiegoś znajomego myśliwego zaprosić, inaczej to się chyba kłusownictwo nazywa.
Heimik napisał/a:
Każde zwierze jest pod ochroną, tyle że nie które, tak jak piżmak pod ochroną częściową (np w okresie rozrodczym )
Pierwsze słyszę, skąd bierzesz takie informacje?
_________________ Na betonie kwiaty nie rosną. Twarde bruki nie pachną wiosną.
Na kamieniu nic się nie rodzi. Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum