A na liczeniach ptaków pól i ugorów w gm. Wodzisław w świętokrzyskim na 5km trasy 9zajęcy na polach. I martwa kuna domowa w Mierzawie, potrącona przez samochód. A wczoraj nad Białą Nidą w Popowicach wydra i wszędzie pęłno śladów żerowania bobrów.
_________________ Jędrzejowsko-Włoszczowska Grupa Leśno-Błotna www.tbop.org.pl
-sarna (cn. 80 osobników na oziminie, do tego doliczyć jeszcze te, które przebywały w niewielkich grupkach (do 3 os.) w pobliskich zaroślach. Kolejne 10 saren przebywało w odległości ok. 1 km od tego dużego stada. Gdyby tak była możliwość dokładniej policzyć te wszystkie sarny, które udało mi sie dzisiaj rano zobaczyć, to 100 byłaby przekroczona!)
Dzis w niewielkim ale starym lesie k. Zegociny:
sarna 6
zajac 2
lis 2-3 (1 liniejacy podszedl na 5 m do mnie i mojego psa, popatrzyl sie i spokojnie odszedl dalej, nie wykazywal ani oznak agresji ani strachu, inny takze podszedl na kilka m i uciekl dopiero jak na niego krzyknalem)
w okolicy bylo polowanie, wiec jezeli te liski tak sobie lekcewaza ludzi to pewnie krotki jest ich zywot
Miałem dziś bardzo ciekawą obserwację zająca:
Jedziemy sobie samochodem i widzę że na pole zsiada się jakiś drapol,(pewnie myszak)spojrzałem w miejsce w którym usiadł i widzę coś jasnego,z daleka pomyślałem że to rudy kot,jednak gdy podjechaliśmy bliżej okazało się że to zając,siedział góra 2m przed tym ptakiem Nawet nie uciekał gdy samochód nadjechał Za to drapol owszem,uciekł.Moja mama nawet chciała żebysmy się zatrzymali i pomogli biednemu zajączkowi obronić się Mnie zastanawia czemu on nie uciekał Chory był może
Dzisiaj na jednym z pól widziałem stado saren liczące 21 osobników. Jedna z nich wyraźnie różniła się od pozostałych- sierść była bardzo jasna, ale nie wiem czy był to jakiś albinos trochę daleko były te sarny.
Później zobaczyłem jeszcze jedno stado saren (12 osobników), które wyszły z lasu i przeszły przez drogę jakieś 50 metrów ode mnie.
-sarna (nie ma dnia, żeby jakiejś nie zobaczyć, wczoraj na jednym z pól widziałem ponad 40 osobników, dziś około 20 i wszystkie widziane dzisiaj sarny przebywały w lesie)
-lis (1, wreszcie dla odmiany jakiś inny ssak, tego jegomościa zauważyłem z ambony krzątającego się w pobliżu szkółki leśnej, na 6 ataków na gryzonie- 2 zakończyły się sukcesem)
na polach i w lesie sporo śladów saren, głównie saren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum