dziś w Radomiu na osiedlu Prędocinek 1 zając - wypłoszony ze skwerka zieleni między stacją benzynową a ulicą
obs: Norbert, GP
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
15.12.2007 Rybna / Sanka (pola, sady, las)
-Sarna 7 -zaobserwowane na oziminie, pod lasem. Jeden z koziołków nie miał jednego parostka.
-do tego liczne tropy saren i zajęcy
22.12.2007 miejsce to samo co wcześniej:
- sarna cn 5 (tyle udało mi się naliczyć jak przemykały między drzewami)
-zając 1 (zauważyłam go jak wyskoczył około 5 metrów ode mnie i mojego psa. w momencie zatrzymaliśmy się... a zając ku mojej uciesze po 10 metrach zwolnił i zrobił stójkę, potem pokicał kolejne kilka metrów i znowu zrobił stójkę ...a najzabawniejsze, że moja towarzyszka Nuka nic nie zauważyła
_________________ "Tylko milczenie
jest właściwym językiem
w obcowaniu z nimi
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos
Dzisiaj, znaczy wczoraj na polach irygacyjnych koło Wrocławia-Świniar - gronostaj , ofkors już w śnieżnobiałym zimowym wdzianku (obs. Kwachu, tosiu & claviceps).
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
a dziś w tym samym miejscu w Sance na skraju lasu ( jedno z miejsc, gdzie niemal zawsze można spotkać sarny... niestety nie tym razem)...jedyne co udalo mi się zobaczyć to:
- ślady krwi na śniegu
...w oddali słychać było jeszcze strzały...a nad drzewami latał spłoszony jastrząb...
_________________ "Tylko milczenie
jest właściwym językiem
w obcowaniu z nimi
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos
26.12.2007
Pola uprawne pomiędzy miejscowościami Biskupów, Burgrabice i Gierałcice:
-lis (1 zauważony na środku jednego z pól)
-sarna (prawdziwe Serengeti! Kilka niewielkich grup, które kręciły się w pobliżu lasów i zadrzewień liczyły od 3-15 osobników, dwukrotnie natrafiłem na stada liczące 42 i 37 osobników!!! Tylu saren w ciągu jednego dnia jeszcze nigdy nie widziałem)
niedawno podobną obserwację miał mój tata,widział lisa biegnącego polami w kierunku żwirowni.Dodam że w tych okolicach są dwie żwirownie(opuszczona i czynna)i w obydwu widziałem jakieś nory,a w okolicy tej opuszczonej leżałał kiedyś martwy lis.Kiedyś zrobię zdjęcia tych nor to wam pokażę i ocenicie do kogo należą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum