FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mopek
2006-02-13, 20:09
Obserwacje ssaków [2005]
Autor Wiadomość
Wychuchol 

Wysłany: 2005-01-01, 18:47   Obserwacje ssaków [2005]

Proponuję pisać tu o obserwacjach ssaków, podobnie jak ma to miejsce w analogicznym temacie o ptakach. Ponieważ obserwacji tych będzie mniej niż w przypadku ornitofauny, proponuję na poczatek podsumować ubiegły rok.

Ja na przykład w 2004 miałem przyjemnoć spotkać:

- łosie - 7 /Czerwone Bagno/, w tym 6 z oddali i jeden z 10 metrów
- sarna - 1 tamże /w trakcie obserwacji łosia z bliska - jak szaleć to szaleć/, 2 z samochodu
- dziki - wataha codziennie przez tydzień /Międzyzdroje, dokarmiane pod domem przez gospodarza :? /
- lis - 3 /raz w okolicach Piaseczna, 2 nad Biebrz?, w tym raz w trakcie (nieudanego)polowania na bociana/
- zaj?ce
- wydra /dolny basen Biebrzy/
- nietoperze w locie nieokrelone /sorry, drodzy chiroptero/
- kuna (prawdopodobnie domowa) /okolice Piaseczna/
-a wczoraj na pożegnanie roku znalazłem koło domu gniazdo wiewiórki :)

Ponadto zorganizowałem jesieni? z dzieciakami Wielk? Nocna Wyprawę na Jeże z latarkami do Łazienek, ale niestety z uwagi na mżawkę jeże sie nie pokazały :(

Poza tym w poprzednich latach mógłbym jeszcze dodać (poza kolejnymi łosiami, sarnami dzikami, lisami):

- żubry - 1 z odległoci 3 metrów, jeden dalej, stado kilkadziesi?t sztuk z ok. 100m /wszystko Puszcza Białowieska/
- łania jelenia /Białowieża/
- 2 daniele / Bory Tucholskie/
- bóbr /Narew, tylko głowa przez chwilę/ (nie wspominam o niezliczonych ladach działalnoci)
- wistaki /ale w Pirenejach, nie wiem czy się liczy .../
- kozice /Tatry/
- jeż
- norka amerykańska :evil:
- drobne gryzonie (zbyt dawno by pokusić się teraz o oznaczanie)

Najbardziej chciałbym teraz zobaczyć w naturze duże drapieżniki (niedĽwiedĽ, wilk, ry), rykowisko jeleni, borsuka, porz?dnie poobserwować bobry, wydry, jeże, a na powtórki łosi i żubrów też bym się nie obraził :)

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2005-01-01, 20:04   

Oto moje wyj?tkowo skromne obserwacje ssaków w 2004 roku:
- liczne spotkania w Łodzi z wiewiórami
-sarna oraz 2 łanie wydziane podczas jazdy poci?giem
- kilka jeży widzianych w Łodzi
- również kilka nietoperków widzianych w Łodzi(niestety nie wiem jakie)
W zeszłym roku byłem w górach i liczyłem na spotkanie z kozic? i wistakiem , lecz mimo dobrych chęci ich nie widziałem.A z mniejszych gryzoni widziałem w 2004 roku jedynie smużkę(też w Łodzi) , szczura niadego oraz mysz poln?.
Niestety s? to skromne obserwacje :?

Mirek 

Wysłany: 2005-01-01, 20:11   

Drodzy Koledzy i Koleżanki, jak już o ssakach mowa, to z terenu Mazowsza zbierane też s? o nich informacje do Regionalnej Kartoteki Faunistycznej, podobnie jak informacje o ptakach.
Co do obserwacji Kiedrzu - po czym rozpoznałe tę smużkę? Czy przypadkiem nie była to po prostu pospolita mysz polna? Smużka jest rzadkim ssakiem, ale o niej niech wypowiedz? się specjalici!

Wychuchol 

Wysłany: 2005-01-01, 21:30   

Kiedrzu napisał/a:

- kilka jeży widzianych w Łodzi
Niestety s? to skromne obserwacje :?

No ale Tobie przynajmniej udało się napatrzyć na jeże, a moja reputacja tropiciela w rodzinie trochę podupadła po nieudanych łowach :D

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2005-01-01, 21:47   

Z t? smużk? to nie jestem pewien na 100% czy to była na pewno ona lecz z tego co ja wiem jedynie smużka posiada czarn? smugę na grzbiecie.Być może inne myszy też maj? takie smugi, tego nie wiem , nie ekspertem od gryzoni.

Marfu 

Wysłany: 2005-01-01, 22:38   

Mysz polna ma tez taka smuge jak smuzka, wiec to pewnie ona pojawila sie w Lodzi...

Co do Kartoteki, to zbieramy w niej informacje o ssakach nie tylko Mazowsza, ale i Podlasia i Lubelszczyzny. Tam nikt nie gromadzi takich obserwacji, wiec aby sie nie zadzialy, skladamy je u nas.

Goraco zachecam do przesylania swoich obserwacji!!

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2005-01-01, 22:42   

Dzięki za info Marfu.Zreszt? obserwacja myszy lenej to też co ciekawego :) .

Marfu 

Wysłany: 2005-01-01, 22:44   

POLNEJ!!!

Kiedrzu 
Kryptozoolog

Wysłany: 2005-01-01, 22:46   

Co ja pisze :roll: !!!

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-01-02, 00:02   

Widze, że tylko ja obserwuje daniele :] , łosie w KPN, wiewiórki i jeż w łazenkach, sarny wszędzie, lisów trochę, borsuki pod Lublinem. Danieli jest od groma w puszczy bolimowskiej.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

amikosik 

Wysłany: 2005-01-02, 00:12   

Jeży i wiewórek w Warszawie pod dostatkiem. Jeże widziałem na Woronicza na działkach i na polach przy al. Wilanowskiej. Wiewórki to s? chyba w każdym parku, w grudniu widziałem na Polach Mokotowskich. A w Wilanowie przy pałacu biegała norka. Chciałem dać orzecha ale ona nic nie kumała i uciekła na drzewo. Widać amerykanka i jezyka nia znała.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-01-02, 08:08   

A ja chciałam tylko nadmienić, że jest osoby temat do zapisywania obserowanych nietoperzy - o tutaj ;)

Ja z nie-nietoperzowych dzikich ssaków w Toruniu widuję tylko sarny, dziki, lisy, wiewiórki, zaj?ce i króliki :/ Małych gryzoni i nie-gryzoni nie podejmuję się oznaczać nawet co do rodzaju bo widzę conajwyżej przemykaj?ce...

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.-

Mirek 

Wysłany: 2005-01-02, 09:20   

Oooo, króliki?! Kessy, mogła by cos wiecej nt. królików napisać? Jak kiedys mieszkałem po lewej stronie Wisły to króliki były bardzo pospolite. Tu pod Siedlcami nie ma ich w ogóle - ot ta Wisła...

Marfu 

Wysłany: 2005-01-02, 12:26   

W Warszawie jeszcze troche jest krolikow.

anna 

Wysłany: 2005-01-02, 13:11   

Najfajniejsze ssaki jakie widzial?m w tym roku to:
Bóbr na wyspie sobieszewskiej (po stronie Mikoszewa), który najpierw plywał w Wile a potem siedzial na brzegu koncertowo olewaj?c przechodniów i wędkarzy. Tamze widziałam domek bobrowy, tak wielkim,że moglabym się w nim chyba zmiecić na stojaco. Niesamowite.
No i drugiI Bóbr obserwowany na starym Bugu we wsi Cupel. Obserwacja byla z samochodu bobr sobie plywał ciagal galezie a nawet wylazl na brzeg. Kawałek starorzecza w ktorym plywal jest otoczony domami, ale widać mu to nie przeszkadzało:))W obu przypadkach bylam zaszokowana wielkosci? tego stwora - toż to jak spory pies. A jaki ma wielki nochal!!
Norka chyba amerykańska (ale może europejska?) nad Wkr?. Wyploszylimy j? , kiedy podkradala się do rodziny nurogesi. Br?zowa, bialy spod, jakby nieco mniejsza od dwoch (chyba) amerykańskich, jakie miałam okazje widziec w łazienkach i nad wisla (zreszt? tamte byly czarne)
Łasiczka na nabrzeżu wisły k. pomnika sapera (centrum miasta), przuważona podczas dni ptaków:)
Łanie pasace sie co wieczor na l?kach koło Folwarkow Tylwickich (bialostockie)
Zaloty zajecze k. Kazunia Polskiego (widok przekomicznny juz wiem skad się wzięło powiedzenie broi jak pijany zaj?c:)))
Poza tym moje parkowe wiewiórki, jakie sarny...a jezy w tym roku nie widziałam, w zeszłym była fajna rodzinka w naszym parku, a w tym nie. I to samo nietopce - w zeszłym roku polowały przy latarniach, a w tym ich nie widziałam :( .
A chmm jeszcze lamy w osrodku romenada w Ryni. Hihi to było pelne zaskoczenie..idziemy sobie po lesie a tu...lamy (oczywiscie w zagrodce , ale tak w pierwszym momencie jak nam zamajaczyly, to nie wiedzielimy co to za stwory)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi