FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mopek
2006-02-13, 20:09
Obserwacje ssaków [2005]
Autor Wiadomość
Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-11-21, 09:57   

Alcedo napisał/a:
z dziwnym wyrazem pyska

jak Ciebie zobaczył to mu się nie dziwię................ :twisted:

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-11-21, 20:02   

Corvus napisał/a:
Alcedo napisał/a:
z dziwnym wyrazem pyska

jak Ciebie zobaczył to mu się nie dziwię................ :twisted:

A co Al miał piane na ustach? Biedny lis.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-11-21, 20:32   

a My(czyli Mirek, Monia, Liduka, Magda i ja) dzisiaj widzielimy na stwach siedleckich lisa................ i nie miał dziwnego wyrazu pyska......... podkulił ogon i uciekł. takiej ekipy się pewnie przestraszył. ;)

Kassia 

Wysłany: 2005-11-22, 15:27   

Co prawda nie była to obserwacja samego ssaka, ale mam nadzieję, że jego tropy też się licz? :D

Dzisiaj, po ponowie, w moim ogrodzie odnalazłam tropy kuny... miód na serce, bo już mylałam, że się wyniosły z mojej posesji :wink: sterczałam już parę razy w nocy przy oknie, żeby sobie t? skuban? kamionkę obejrzeć, ale do tej pory jeszcze mi się nie udało... :/ życzcie mi szczęcia następnym razem :wink:

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-11-27, 16:31   

27.11
7 saren na polu za Jędrzejowem (przy trasie Kielce - Kraków) - obs. Forestman i ja

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-11-28, 17:21   

Dzisiaj spotkałem jednego zająca. Niby nic, ale kicał sobie po zbiorniku biogazu na wysypisku śmieci, co już za bardzo typowe nie jest (może lubi się sztachnąć) :wink: Poza tym to mój pierwszy zając w Gliwicach :D
Obserwacja zakończyła się pogonieniem mnie przez pracownika wysypiska hyhy, ale warto było. Zresztą, jak się zostawia 200 m wzdłuż ogrodzenia bezsiatki to aż się prosi, żeby wejść :lol:

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-12-03, 19:09   

obserwacji zywcem co prawda nie mialem ale bedac dzis w Beskidzie Wyspowym widzialem tropy m.in.: jeleni, saren, dzikow, zajecy, wiewiorek, jakichs gryzoni, kun, gronostajow/lasic, lisow oraz wysoko w lesie tropy wielkich psow lub wilkow (niestety niektore tropy byly czesciowo zasypane, zatarte).

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-12-03, 19:21   

Logan napisał/a:
wysoko w lesie tropy wielkich psow lub wilkow

pewnie wilki, bo co by wysoko w lesie robiły wielkie psy...

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

mikus.zet 

Wysłany: 2005-12-03, 19:56   

Widziałem dziś gronostaja w szacie zimowej! Co prawda obserwacja była bardzo krótka i ze sporego dystansu, ale zwierzę na szczęście charakterystyczne: śmignęła przed moim psem biała błyskawica z czarną końcówką (i o odpowiednim dla małej Musteli rozmiarze), skryła się następnie pod gęstym płaszczem z powiędłych traw. Szata zimowa nie była w tych okolicznościach maskująca, wręcz przeciwnie - przy braku śniegu zwierzątko świeciło sierścią z daleka.

Miejsce: kilkuhektarowa połać nieużytków obecnie, a ogródków działkowych niegdyś, spalonych przez włodarzy Trójmiasta (jest to obszar na granicy Gdańska i Sopotu, a ogródki postawione były na dziko) celem oczyszczenia terenu pod inwestycję - wielką halę sportową. Panowie Prezydenci szykują sobie piękny pomnik :evil: . Miejsce przez kilka lat fajnie zdziczało: w tym roku na niewielkich rozlewiskach wiosną zatrzymały się kolorowe świstuny, łyski i kokoszki z sukcesem odbyły lęgi, bytują tu kuropatwy, spacerowiczom tutejszym regularnie migają chowające się do norek małe gryzonie / ssaki owadożerne (żadnego jeszcze nie zdołałem oznaczyć, ale przypuszczam, że są tu wszystkie najpowszechniejsze gatunki norników, myszy i ryjówek), polujące na nie pustułki widuje się niemal zawsze - dzisiaj również. I tylko tutaj - dotychczas trzy razy - widywałem kulczyki. Są też gąsiorki, piegże i cierniówki.

Kurna, hala sportowa mi tego nie zastąpi... A już zwłaszcza tego gronostaja...[/i]

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-12-03, 19:58   

green power napisał/a:
pewnie wilki, bo co by wysoko w lesie robiły wielkie psy...

klusowaly :?: moze bezpanskie, ale nigdy nie widzialem tam psow luzem w lesie, a tropy wilkow kilka razy w poprzednich zimach... :roll:

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-12-03, 20:26   

no własnie duże psy tak wysoko nie miałyby czego szukać

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-12-03, 22:04   

"Super" ta dyskusja o "dużopsich" śladach.. :roll: green power

A może jeszcze kilka wymian postów na ten temat z Loganem ?

[tak, jestem wkurzony, oczekuję konkretnych info w tym wątku
- a nie takich bzdetów, po wielokroć przerabianych - w temacie wilq.vs.duży pies - tropy :idea: ]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-12-03, 23:21   

wiesz KB ten temat jest wbrew pozorom bardzo ważki bo odróżnienie tropów psa od wilka nie zawsze jest jednoznaczne i czesto podawane wszem i wobec cechy odróżniające biorą w łeb, tak wiec zostają domysły i przypuszczenia a wilk jest gatunkiem, który jak najbardziej na takie dyskusje zasługuje. Tym bardziej że nikt się teraz wilkiem nie interesuje - został objęty ochroną i wszyscy myśla że jest cacy a wcale tak nie jest bo jest źle....a przynajmniej dużo gorzej gdy był on gatunkiem łownym :evil:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-12-03, 23:29   

green power napisał/a:
wiesz KB ten temat jest wbrew pozorom bardzo ważki bo odróżnienie tropów psa od wilka nie zawsze jest jednoznaczne

Dokładnie tak jest jak piszesz - i ten tropowy temat był już na Forum wałkowany długo i namiętnie.
Dlatego te pościki "duży pies vs.wilq" - tak mi się objawiły płochymi i nic nie wnoszącymi do "poznania" :lol: :lol:

:P

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-12-03, 23:35   

no ok ale ja nie wiem jak długo był ten temat wałkowany bo zarówno Logan jak i ja mamy na forum stosunkowo krótki staż :roll: stąd podchwytywanie kazdego ważkiego tematu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi