Witam,
Czy znacie jakies sprawdzone i potwierdzone /ew. podanie Ľródła informacji/ przypadki gdzie norka wygoniła bobry z ich żeremi i się tam wprowadziła. Szczególnie interesuje mnie obszar stawów Milickich ale za kazda informacje będę wdzięczny .
pozdrawiam
Norki i piżmaki korzystaja raczej z rozgałeżioej sieci nor kopanych przez bobry i pamiętam, że w czasie odławiania bobrów psy służ?ce do wypłaszania inaczej głosiły norke. Panowie z ekipy odławiaczy raczej stwierdzali koegzystencję tych gatunków niz wypieranie bobrów przez norke (gro ich obserwcji pochodzi z Podlasia i Suwalszczyzny, czyli okolic gdzie oba te stwory sa pospolite).
To, że norka koegyztuje w wielu miejscach z bobrami to wiadomo. Natomiast slyszałem o przypadkach kiedy norka "przeganiała" bobry z żeremi i je zajmowała. Nie ma tego dużo, ale jest. Dlatego poszukuję sprawdzonych informacji. Dosc już wydano negatywnych opinii o norce na podstawie pojedyńczych obserwacji i braku kompleksowych badań - mówię tutaj o terenie Polski.
pozdrawiam
Jeżli kto szuka informacji o norce amareykańskiej to polecam kontakt z Marcinem Brzezińskim z Zakładu Ekologii Uniwersytetu Warszawskiego. Ostatnio doktoryzował się na norkach Mikołaj Golachowski z tego samego zakładu.
Jeżli kto szuka informacji o norce amareykańskiej to polecam kontakt z Marcinem Brzezińskim z Zakładu Ekologii Uniwersytetu Warszawskiego. Ostatnio doktoryzował się na norkach Mikołaj Golachowski z tego samego zakładu
fajnie by było żeby tu zagl?dali - sporo już było o norkach a przydałby się jakie info z pierwszej ręki...
Marcin Brzeziński "pomaga" mi w pisaniu magisterki, a Mikołaj z tego co pamietam to wyjechal w "mroĽne" tereny tuż po obronie doktoratu i nie wiem czy już wrócił.
Marcin Brzeziński "pomaga" mi w pisaniu magisterki, a Mikołaj z tego co pamietam to wyjechal w "mroĽne" tereny tuż po obronie doktoratu i nie wiem czy już wrócił.
O ile nie wyjechał ponownie to jest w kraju bo go niedawno widziałem.
poszlo cos nie tak, powtorze: bobry pojawiaja sie na Stawach Milickich raczej sporadycznie, widzialem zgryzione olchy na stawach Jamnik ( stare), i Sloneczny ( aktualne w 2002). Na Baryczy sa wysokie brzegi i zeremi nie widzialem. Przed jazem w َkach bylo sporo sciętych i zgryzionych drzew, różnych gatunkow. Na jednym prywatnym stawie bylo ryzyko, ze bobr przekopie groble i woda wraz z karpiami splynie na ł?ke. Nie wiem, jak z tym poradzil sobie wlasciciel. Norke 2x spotykalem w XI 2002 na Stawie Mewim. Do galerii wrzuce pare fotek, ale wtedy padalo i foty sa jakie sa.. lepszych nie mam..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum