może nie mieć jak jest już stary i brzydki albo jaki szczupak go "oskrobie"(a i tak zostaj? mu lady - "żłobienia" w skurze) - zazwyczaj ma wyraĽny rz?d łusek wzdłuż grzbietu, jest dużo bardziej "garbaty" (przy takich rozmiarach), a żółtego koloru zaczyna "nabierać" tak przy wadze ok. 2-3 kg, a tak wogóle to tej "norkowej"rybce jako tak po liniemu z pyska patrzy...ups... raczej patrzyło...
Hmm.. włanie ci?gle mi brakowało na forum jakiego tematu...tylko nie wiedziałem jakiego????
Mylicie że jedna norka mogłaby przepędzić rodzina bobrz?? Chodzi mi o rozmiary oraz o agresywnoć i siekacze bobrów. Jeżeli potrafia zagryĽć bobrzego intruza na swoim terytorium to tym bardziej powinny dać sobie radę z norka.
Figula, norka nork? a bobry bobrami i nie dadz? sobie byle amerykańskiemu przybłędzie we wióry dmuchać. Na Zalewie Zegrzynskim norek i bobrów ci dostatek (na full gul gul).
co do bobrow to chyba ich full i dobrze bo wody malo a meljoracja swoje zrobila, wiec niech porzadni inzynierowie wezma to w swoje...siekacze w miescie Pionki ostatnio chodzil sobie bobr(w bialy dzien) ktorego wyeksmitowano do lasu.
z tym sie zgodze... w Brodnickim Parku Krajobrazowym iloć bobrów zaczyna być chyba problemem. Widać to po zwiększaj?cym sie terenie i iloci powycinanych przybrzeżnych drzew
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
oczywićie ze ta ryba któr? trzyma norka to lin. na 100%
widze ze w końcu znalezłem kogo o podobnych zainteresowaniach: ryby!!!!!!
to Gajowy, pozdro dla Ciebie Gajowy!!! ......(kto wie, a może jeszcze wędkarz... )
ale sie rozmarzyłem....
ale mi chodziło o Gajowego bo wyczułem ze on sie interesi ribamy i ichtiologi?.
a Moris nie wypowiadał sie w tym pocie, pewnie szkoda...
Moris !!!! jak jakie tematy z wod? to Ty sie udzielaj, udzielaj....!!!!!!!
Jeli chodzi o zdjęcia - niezłe (jak na warunki) A widoczna ryba to wa banque lin - proszę zwrócić uwagę na ogon: ciemny i prosto zakończony a nie jak u karpii z wcięciem.
Zastanawiam się teraz czy za wyginięcie bobra z wysp na jez. Bytyńskim (ok. 30km na W od Poznania) jest odpowiedzialna norka.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
włanie sprawdzilimy brzeg Wisły od Warszawy do Płocka (co 5 km pi razy drzwi) -
bobry praktycznie wszędzie a norka wcale nie gorsza, więc nie wydaje mi się zeby zagrazala boberkom
Z ostatniej chwili: włanie dowiedziałem się od zaprzyjażnionych leników (w szerokim tego słowa znaczeniu), że norka bobra nie jest w stanie przepędzić - bóbr jest w stanie norkę przepołowić swoimi siekaczami. Największym problemem jest kłusowanie na bobry, które następnie trac? żeremie bo zajmuje je norka, która potrafi nie dopucić bobrz? rodzinę z powrotem, ale norka nie wywala bezporednio bobra z nory.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Witam,
Dorosłego bobra nie jest w stanie zabić, ale młode s? dobrym pokarmem. I s? w stanie je zabić. A czy kolega Btaman może co blizej powiedzieć o tej wyspie na j. Bytyńskim?
pozdrawiam,
Michal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum