FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedźwiedź brunatny
Autor Wiadomość
Jurek7 

Wysłany: 2004-09-23, 16:52   

I maly dzwoneczek ;) (Ten kawal chyba wlasnie byl na jakims innym forum).

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-09-23, 21:49   

Mowicie ze mi łowczy kity wciskał? Mozliwe, po piwku był .... :|

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-09-23, 22:26   

Cytat:
Mowicie ze mi łowczy kity wciskał? Mozliwe, po piwku był ....

To jak myliwi, im dłużej siędz? w nocy na ambonie, tym bardziej niewyobrażalne historie im się przytrafiaj? :]

[ Dodano: 23 Wrzesień 2004, 23:26 ]
Cytat:
mam nadzieję, że nie leżała obok wieża, ludzka ręka

ręka, eeeee, były tylko buty :twisted:

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Jarek P 

Wysłany: 2004-09-24, 16:37   

Cytat:
ręka, eeeee, były tylko buty

Cóż. Mi był baaaaaaardzo głodny.

A propo myliwych i ciekawych historyjek. Czy wiecie jak upolować lisa bez strzału, zastawiania wnyków i tym podobnych??

Judy 

Wysłany: 2004-09-25, 20:44   

Cytat:
Czy wiecie jak upolować lisa bez strzału, zastawiania wnyków i tym podobnych??

Samochodem na drodze? :twisted:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-09-26, 16:48   

Jarek P napisał/a:
[...]Czy wiecie jak upolować lisa bez strzału, zastawiania wnyków i tym podobnych??

ja wiem jak pozyskać skórę z lisa przy pomocy wody :wink: :] może to ten sam sposób więc nie będę Wam psuł zabawy w odgadywanie :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Matija 

Wysłany: 2004-09-27, 15:44   

Wychuchol napisał/a:
Co do zachowania w razie spotkania z niedĽwiedziem, to słyszałem raczej, że należy się spokojnie i powoli wycofać (ucieczka moze sprowokować do pocigu), a w sytuacji awaryjnej zwin?ć w kłębek chroni?c co bardziej wrażliwe rejony. Co do biegu w dół stoku, to faktycznie miki maj? krótsze przednie łapy i trudniej im biec w dół niż pod górę.

Spotkania z niedĽwiedziami kończ? się zazwyczaj Ľle przy spotkaniu samicy z młodymi, a zawsze Ľle - jeżeli znajdziemy się pomiędzy samic? a młodym.
Wszelkie opowieci o uciekaniu w dół zbocza czy wspinaniu się na drzewo należy włożyć między bajki. Mi biegn?c w dół potrafi nadal rozwin?ć prędkoć ok. 50 km/h, a maj?c cztery łapy trzyma się na nich pewniej niż my na naszych dwóch nogach. Jeli za chodzi o wspinanie się przez misia na drzewa, to radzę obejrzeć w Puszczy Białowieskiej, na jakiej wysokoci trzeba było zabezpieczać barcie samobitniami...

Moje spotkanie z niedĽwiedziem, które dzi wydaje się zabawnym epizodem, zapadło mi głęboko w pamięć. W czasie czteroosobowej, sowiej wyprawy (póĽnym popołudniem) spostrzeglimy w odległoci około 50 m burego futrzaka. Zgodnie z wszelkimi regułami postępowania usiłowalimy się spokojnie wycofać. Niestety misio - wbrew wszelkim regułom - zamiast uciec na widok człowieka, zacz?ł nieprzyjemnie burczeć, :evil: a następnie ruszył w nasz? stronę ostrym cwałem. :(
Zimn? krew i "opanowanie materii" 8) wykazał towarzysz?cy nam młody lenik, który ruszył zdecydowanym krokiem w stronę misia klaszcz?c rękami nad głow?. To w zupełnoci wystarczyło, by niedĽwiedĽ stan?ł jak wryty :shock: , a następnie uciekł (bez zbytniego popłochu).

Tego samego misia spotkalimy pół kilometra dalej - tym razem siedz?c już w samochodzie. Zdjęcia, które umieciłem w galerii (Matija) nie s? najlepszej jakoci nie tylko ze względu na słabe warunki pogodowe - póĽne popołudnie i przelotny deszcz (st?d mokre futro). Ręce trzymaj?ce aparat - nie wiedzieć czemu :wink: - nieco się trzęsły.

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-09-27, 16:00   

Matija zdjęcia s? na prawdę bardzo fajne. Zazdroszczę spotkania, ale zaznaczę od razu pospiesznie, że tylko tego drugiego to znaczy z wnętrza samochodu.

Mógłby jeszcze podać gdzie spotkałe tego niedĽwiedzia, jaka była pora roku, pogoda, oraz płeć, rozmiary i wiek napotkanego osobnika (oczywicie jeli je znasz) ;)

Matija 

Wysłany: 2004-09-27, 23:52   

Było to w słoweńskim zagłębiu niedĽwiedzim - Koczewju, na pocz?tku sierpnia 2002 r. (w czasie kontroli skrzynek lęgowych włochatki - 2. lęgi). Pora była wieczorna. Między 16.00 i 18.00 lał deszcz, a tuż przed zachodem błysnęło spod chmury nieco słońca. Misio miał 3 lata i ważył ponad 200 kg. Z tego co wiem skończył marnie :( półtora roku póĽniej gdyż zbytnio zagustował w towarzystwie ludzi i stał się niebezpieczny. :evil:

Jarek P 

Wysłany: 2004-09-28, 06:22   

Temat zrobił się dwuw?tkowy.
A co do lisa.
Otóż:
1. zależnie od pory roku bierze się sanie albo wóz i rusza na ł?ki.
2. Po wypatrzeniu myszkuj?cego lisa zaczynamy go objeżdzać na około.
3. Lis staje i zaciekawiony zaczyna obracać głowę, obserwuj?c okr?żaj?cy go pojazd.
4. JeĽdzimy po coraz mniejszych kręgach tak długo, aż ciekawski rudzielec ukręci sobie łepetynę. :wink:
(z cyklu opowieci myliwskie - w technikum lenym, w którym się uczyłem był taki jeden profesor - zapalony myliwy i gawędziarz).

Rey 

Wysłany: 2004-10-28, 07:20   

Wracaj?c do tematu niedĽwiedzi: na Słowacji w tym roku myliwi planuj? odstrzał aż 63 tych zwierz?t :!: :evil: Najgorsze będzie jeli częć tych ssaków będzie odstrzeliwana przy granicy z naszym krajem, a jak wiadomo większoć naszych niedĽwiedzi nie uznaje granic państwowych i często zagl?da do słowaków :( Oby się to tylko nie odbiło na stanie liczebnym naszej populacji tych zwierz?t :?
Więcej informacji tutaj.

Batman 

Wysłany: 2004-10-28, 17:40   

800 osobników po Słowackiej stronie - toż to nie przesada. Bo to co myliwi podaj? to wiadomo...

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-10-29, 12:03   

Wczoraj słyszałem, że nie będ? strzelać na terenach parków narodowych i tylko te osobniki, które s? agresywne i nie boj? się ludzi...

Rey 

Wysłany: 2004-10-29, 15:26   

Anem napisał/a:
Wczoraj słyszałem, że nie będ? strzelać na terenach parków narodowych i tylko te osobniki, które s? agresywne i nie boj? się ludzi...

Dobrze by było, bo 63 agresywnych i nie boj?cych się ludzi niedĽwiedzi raczej trudno będzie im znaleĽć :?

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2004-11-05, 22:13   

A ja znalazlem dzis artykul w gazecie ...

Zabili chronionego niedzwiedzia

Ostatni niedzwiedz pirenejski, samica o imieniu Canelle, zostala zabita w poniedzialek ( 1 listopad 2004). Mysliwy i jego czterej koledzy twierdza, ze niedzwiedz zaatakowal ich,gdy polowali z psami na dziki w strefie zakazanej. Niedziwedziatko - potomstwo Canelle, zniknelo i moze umrzec, jesli zbyt dlugo pozostanie w gorach samo. Rzad i ekologiczne organizacje m. .in WWF, nazwaly smierc Canelle "ekologiczna katastrofa" Lokalne wladze szukaja teraz niedzwiedziatka, kuszac malucha podrzucanym w lesie surowym miesem.

PS. BEZ KOMENTARZA :/

Odpowiedz do tematu