Mam zasadnicze pytanie:
W pewnym bunkrze, w stercie lici złapałem mysz. Po ogl?dnięciu zwróciłem jej wolnoć, a gdy wróciłem z terenu zajrzałem do ksi?żki i okazało się że była to albo mysz polna, albo mysz lena. Czy jest jaka cecha (lub cechy) pozwalaj?ca jednoznacznie okrelić jaki to gatunek?
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
lena jest podobna do zarolowej - to może o t? Ci chodziło... bo jeli tak to oba gatunki rozróżnić czasem jest diabelsko trudno. Problemu nie ma gdy mysz lena jest dorosła (jest zdecydowanie większa od zarolowej) i ma wyrażn? pomarańczow? plamę na podgardlu (często tworzy się nawet obroża). Można niestety pomylić mysz zarolow? z młod? len? i na odwrót... cech? diagnostyczn? jest liczba piercieni na ogonie jedna ma chyba do 180 a druga 200 (wybacz ale piszę z pamięci... trzeba by to dokładnie sprawdzić a nie mam klucza przy sobie). Z wiadomych względów nie jest to dobra metoda terenowa
Problemu nie ma gdy mysz lena jest dorosła (jest zdecydowanie większa od zarolowej)
tego nie wiem - a po czym to można stwierdzić?
Cytat:
i ma wyrażn? pomarańczow? plamę na podgardlu (często tworzy się nawet obroża)
W kajecie mam informację: widoczna ciemnożółta obręcz na spodniej częci ciała nieco powyżej klatki piersiowej.
Cytat:
Można niestety pomylić mysz zarolow? z młod? len? i na odwrót... cech? diagnostyczn? jest liczba piercieni na ogonie jedna ma chyba do 180 a druga 200 (wybacz ale piszę z pamięci... trzeba by to dokładnie sprawdzić a nie mam klucza przy sobie).
Gratuluje pamięci
Włanie spr. w kluczu : mysz lena ma dłuższy ogon niz u m. zarolowej i widać na nim od 170 do 240 piercieni, natomiast m. zarolowa od 120 do 190 pierscieni, więc sie pokrywaj?
Cytat:
Z wiadomych względów nie jest to dobra metoda terenowa
Wiadomo. Czy zatem można stwierdzić jaki konkretny gat. na podst. podanych przeze mnie cech?
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Wiadomo. Czy zatem można stwierdzić jaki konkretny gat. na podst. podanych przeze mnie cech?
oczywicie ponieważ zapisałe bardzo istotn? cechę:
Cytat:
widoczna ciemnożółta obręcz na spodniej częci ciała nieco powyżej klatki piersiowej.
i bezapelacyjnie można stwierdzić - mysz lena
Cytat:
Włanie spr. w kluczu : mysz lena ma dłuższy ogon niz u m. zarolowej i widać na nim od 170 do 240 piercieni, natomiast m. zarolowa od 120 do 190 pierscieni, więc sie pokrywaj?
hmm... a jaki to klucz? z tego co pamiętam (ale bez przesady z t? pamięci? ) to w Pucku się włanie nie pokrywały
Dream, jak bym miał zgadywać co to za gatunek na zał?czonym zdjęciu zdecydowanie stawiałbym na A. sylvaticus a nie flavicollis...
Rany jak Wy o tych wstrętnych stworzeniach tak możecie, przecież to choroby roznosi. Jak się takie cu w gołębniku pojawi to salmonelloza gwarantowana - jestem za zwiększeniem populacji płomykówki, pustułek i innych kotów co się "tym" żywi? - i tu wymienionym SMACZNEGO
Dream, jak bym miał zgadywać co to za gatunek na zał?czonym zdjęciu zdecydowanie stawiałbym na A. sylvaticus a nie flavicollis...
Próbowałem jedynie pokazać uszy, przy których obstaję jeżli chodzi o porównanie do polnej. Ale jeżeli twierdzisz że to zarolowa to nie pozostaje mi nic innego jak ust?pić
znaczy ja głowy nie dam... równie dobrze może być to młoda lena... chodzi tylko o to, że ta na zdjęciu nie jest najlepszym przykładem jako przedstawiciel gatunku A. flavicollis
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum