Czy w Bałtyku "stałymi mieszkańcami" są Płetwale Karłowate
w Bałtyku jedynymi stałymi mieszkańcami są morświny... czasami nasze morze odwiedzają inne gatunki waleni ale napewno płetwal karłowaty nie jest stałym mieszkańcem...
A propos: czy jakis przyrodnik bywa na Ryfie Mew/Rybitwiej Mieliznie?
Dla wyjasnienia: to niezbyt trwale wyspy na srodku Zatoki Puckiej. W latach 90' z Rewy widac bylo, ze obsiadaja je wielkie stada ptakow. Ludzie z Kulinga byli tam lodzia i widzieli mnostwo ptakow m.in. gniazdo labedzia zbudowane z kamieni na piasku... I przechodzily tamtedy dziki plywajace z Helu do Rewy... Przyrodniczo i turystycznie musi byc tam super - miejsce nietkniete ludzka stopa!
Ech niestety... Tam jest wzasadzie jedna wyseka, która czasami zanurza się całkowicie w morzu http://www.jastarnia.wla....sh=full&sid=380 Już tam jacyś wieśniacy ją zajęli... Jak dla mnie powinien być tam rezerwat przyrody!
Takie pojedyńcze przypadki to i owszem Ja pisałem odnośnie tego, że nie ma szans powrotu do tego co się działo w okresie międzywojennych - czyli do miejsc rozrodczych dla sporej populacji fok na naszym wybrzeżu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum