na razie spokojne plaze to nie jedyny argument - obecnie wiekszym problemem sa sieci - mlode sa wypuszczane ze stacji i zaraz do niej wracaja - martwe.
te foczki pochodz? najprawdopodobniej z Estoni... młode często robi? sobie takie wycieczki...
co roku sprawdzane sa mozliwe miejsca rozrodu fok szarych na naszym wybrzezu ale nie stwierdzono na razie ani jednej foczej mamy z dzieckiem ..:( ale jesli stworzy sie dogodne warunki i foki nie beda niepokojone przez ludzi to moze w niedalekiej przyszłosci foczki beda sie rodzic na polskich plazach:]
A propos: czy jakis przyrodnik bywa na Ryfie Mew/Rybitwiej Mieliznie?
Dla wyjasnienia: to niezbyt trwale wyspy na srodku Zatoki Puckiej. W latach 90' z Rewy widac bylo, ze obsiadaja je wielkie stada ptakow. Ludzie z Kulinga byli tam lodzia i widzieli mnostwo ptakow m.in. gniazdo labedzia zbudowane z kamieni na piasku... I przechodzily tamtedy dziki plywajace z Helu do Rewy... Przyrodniczo i turystycznie musi byc tam super - miejsce nietkniete ludzka stopa!
przeciez program reintrodukcji foki szarej jest prowadzony juz od ladnych kilku lat i jakos ich widocznie nie przybylo
Tu pozwolę się nie zgodzić. Nie mam co prawda wgl?du w statystyki (Olenka - może będziesz forumialn? wtyczk? w Stacji, wyci?gniesz jakie info od nich?), ale wydaje mi się, że iloć obserwacji wzrasta i co się zaczyna się dziać. Oprócz mojej obserwacji - dwie zgłoszone w zeszłum roku na listę Ptaki, z sierpnia i grudnia. Iloć obserwacji poczynionych przez rybaków na pewno nieproporcjonalnie większa od "ptasiarskich". Oprócz tego foka Depka bodajże czy Denega z nadajnikiem, która od lipca zeszłego roku - z przerwami - przebywa w okolicach Trzęsacza, tyle, że stale niepokojona przez debili próbuj?cych zrobić sobie z nia fotki pami?tkowe. No i info - z jednej z oficjalnych, "fokaryjnych" www - o dzikiej, pozbawionej nadajnika foce szarej z jeziora Łebsko sprzed paru miesięcy (a to też jedno z potencjalnych miejsc rozrodu).
[ Dodano: 2005-04-06, 22:24 ]
Cytat:
A propos: czy jakis przyrodnik bywa na Ryfie Mew/Rybitwiej Mieliznie?
Dla wyjasnienia: to niezbyt trwale wyspy na srodku Zatoki Puckiej. W latach 90' z Rewy widac bylo, ze obsiadaja je wielkie stada ptakow
W tę niedzielę jad?c na Hel na wysokoci KuĽnicy widziałem duże stada ptaków na jakiej łasze na zatoce, domyslam się, że było to włanie to miejsce. W sprawie wizyt tam musisz się chyba Jurku kontaktować bezporednio z Kulingiem, bo chyba nikt z tego forum tam nie bywa.
fok na polskim wybrzezu jest coraz wiecej... swiadczy o tym juz fakt ze znaleziono w tym roku na polskich plazach juz cztery foki szare , dwa lata temu tez znaleziono cztery... a jakies pięć lat temu moze jedn?...
własnie mewi ryf był miejscem gdzie dawnej foki szare wystepowały najliczniej... wiec jak ktos bedzie miec szczescie to moze jakas zobaczykoło NIechorza i Trzęsacza szwęda sie Depka, która została wykarmiona przez ludzi bo jej mama Ewa nie miala pokarmu i dlatego foka nie boi sie bardzo ludzi... Denega niestety tak jak Dulka zgineła w rybackich sieciach... ale juz w tym roku urodzily sie w fokarium trzy foczki Epl?ga, Enkra i Elm?t.. moze one wezma sie do roboty i zafocz? południowy bałtyk... bo inne foczki które zostały wypuszczone wczesniej to jako swój nowy dom wybrały albo estonię albo szwecję... no tylo Depka okazała sie patriotk? i została w Polsce...
ale wydaje mi się, że iloć obserwacji wzrasta i co się zaczyna się dziać.
ja wcale nie twierdze ze jest inaczej, chodzilo mi o to ze na razie nie zawdzieczamy tego reintrodukcji, to co sie dzieje jest skutkiem wzrostu liczebnosci na polnocy Baltyku.
przyznaje ze ostatnio przestalam sie interesowac tematem ale z tego co pamietam to na ostatnich warsztatach Szwedzi przyznali sie do wydawania pozwolen na odstrzal......czy to sie troche nie kloci z reintrodukcja?
w szwecji w forsmark jest fokarium które ma takie same cele jak to nasze na Helu... cały przychówek jest wypuszczany do Bałtyku w celu zasilenia niewielkiego stadka jakie żyje na południu szwecji... a o tym odstrzale fok jakos nie słyszalam....
a szkoda....
chcialabym tylko pokazac ze temat jest troche bardziej zlozony (i zdecydowanie wykracza poza bajke o dobrych ochroniarzach przyrody i zlych rybakach)
[ Dodano: 2005-04-07, 18:46 ]
a problem z przyworzeniem mlodych i wypuszczaniem ich u nas zwiazany jest z ich biologia - dorosle zazwyczaj nie wyprawiaja sie dalej niz kilka - kilkanascie kilometrow ale wlasnie mlode odbywaja kilkusetkilometrowe wedrowki....dlatego tez tak niewiele z wypuszczonych u nas pozostaje na miejscu
ale jak Stacja Morska dalej bedzie leczyc dzikie foki i wypuszczac przychówek to jest szansa na to że foka znowu bedzie częstym zwierzakiem na naszych plażach..tylko trzeba wytłumaczyc ludziom ze tylko aktywna ochrona ma szanse na przywrócenie tego gatunku..
[ Dodano: 2005-04-11, 15:14 ]
mała poprawka... znalezionych młodych fok na plazach polskicj jest juz siedem!! czyli jak narazie bedzie do bałtyku wypuszczane stadko liczace 10 osobników... to rekord...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum