FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Lisy
Autor Wiadomość
Szybszy 

Wysłany: 2004-05-17, 14:15   Lisy

W niedzielę znalazłem największ? lis? norę jak? widziałem w życiu. Nie mogłem tam długo zabawić ale naliczyłem 15 wyjć z nory, a prawdopodobnie było ich więcej.

Czy bywa, że lisy żyj? w większych grupach społecznych np. nie tylko para alfa ale trochę młodych z zeszłego roku?

pawelput 

Wysłany: 2004-05-20, 00:01   

A masz pewnoć, że to jest nora lisa a nie borsuka, bo o ile się nie mylę to włanie borsuk kopie takie nory z wieloma wejciami, korytarzami ewakuacyjnymi, kominami wentylacyjnymi i innymi bajerami. Takie systemy nor powstaj? przez dziesi?tki lat kopane przez kilka pokoleń borsuczej rodziny.

Szybszy 

Wysłany: 2004-05-20, 17:34   

pawelput napisał/a:
A masz pewnoć, że to jest nora lisa a nie borsuka, bo o ile się nie mylę to włanie borsuk kopie takie nory z wieloma wejciami, korytarzami ewakuacyjnymi, kominami wentylacyjnymi i innymi bajerami. Takie systemy nor powstaj? przez dziesi?tki lat kopane przez kilka pokoleń borsuczej rodziny.

Tropy były lisie (lub jenocie), poza tym leżały koci sporych zwierz?t.

pawelput 

Wysłany: 2004-05-20, 20:49   

Lis często zajmuje norę po borsuku a znane s? też przypadki wspólnego zamieszkiwania nory przez oba gatunki, jeli tylko system nor wykopanych przez borsuka jest wystarczaj?co rozległy. Lisy s? samotnikami (poza okresem rozrodczym) i kiedy młode się usamodzielni? zostaj? przepędzone i musz? znaleĽć własne terytorium.

Szybszy 

Wysłany: 2004-05-21, 17:31   

pawelput napisał/a:
Lis często zajmuje norę po borsuku a znane s? też przypadki wspólnego zamieszkiwania nory przez oba gatunki, jeli tylko system nor wykopanych przez borsuka jest wystarczaj?co rozległy. Lisy s? samotnikami (poza okresem rozrodczym) i kiedy młode się usamodzielni? zostaj? przepędzone i musz? znaleĽć własne terytorium.

Dzięki, wbiłe mi zagwozdkę - trzeba to będzie sprawdzić.

Batman 

Wysłany: 2004-05-21, 21:18   

Mam pytanie:w jakim typie lasu możemy spotkać borsuka?
Czy jest on podobnym niewybredasem jak lis, który kopie nory, jak tylko znajdzie piach?
Szczerze powiedziawszy blisko mojego domku jest trochę lasu iglastego, więcej liciastego (olchy z brzozami i czeremcha - teren jest trochę pochyły, bo w dole płynie rzeczka, a las ronie w dolinie). Lisie nory widziałem w obu laskach.

pawelput 

Wysłany: 2004-05-22, 02:41   

Borsuk zasiedla lasy różnego typu, ale preferuje liciaste i mieszane, lecz unika miejsc podmokłych (pewnie ze względu na głębokoć nor, jakie ma w zwyczaju kopać).

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-05-22, 22:33   

lis jest straszny mieciarz i przy jego norze najczęciej jest masę koci, piór i innych niemiłych rzeczy...

natomiast borsuk to raczej czycioszek i utrzymuje wejcia do nory w czystoci

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Cezaryk 

Wysłany: 2004-05-22, 23:53   

Faktycznie borsuki zyja nawet po kilkadziesiat lat w tych samych norach.Po latach zbiera sie troche otworow, tym bardziej ze rodzina moze byc liczna :) !

Szybszy 

Wysłany: 2004-05-24, 15:32   

Batman napisał/a:
Mam pytanie:w jakim typie lasu możemy spotkać borsuka?
Czy jest on podobnym niewybredasem jak lis, który kopie nory, jak tylko znajdzie piach?
Szczerze powiedziawszy blisko mojego domku jest trochę lasu iglastego, więcej liciastego (olchy z brzozami i czeremcha - teren jest trochę pochyły, bo w dole płynie rzeczka, a las ronie w dolinie). Lisie nory widziałem w obu laskach.

Bosuk lubi suche nory więc czesto kopie nory na górkach.

Batman 

Wysłany: 2004-05-24, 20:57   

mopek napisał/a:
lis jest straszny mieciarz i przy jego norze najczęciej jest masę koci, piór i innych niemiłych rzeczy...

natomiast borsuk to raczej czycioszek i utrzymuje wejcia do nory w czystoci

Ooo :!:
To przy najbliższej okazji pójdę spr. kilka nor w lasku: s? na górce, a wokół nie zauważyłem włanie żadnych ladów upolowanych stworów - moze to borsuk???
Tego ssaka jeszcze w realu nie widziałem

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-05-26, 23:52   Borsuk

Cytat:
Tego ssaka jeszcze w realu nie widziałem

uuu, a jest na co patrzeć - to jeden z moich ulubionych ssaków :wink: :D

niestety nie tak dawno w Puszczy Kozienickiej zebrałem z szosy 2 wieżo zabite przez samochody... :cry:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Mirek 

Wysłany: 2004-05-27, 17:19   

Kilka lat temu będ?c w jednym z lesnictw N-ctwa Garwolin, dowiedziałem się od miejscowego strażnika łowieckiego, że na wyniosłym gr?dziku otoczonym olsami żyły obok siebie lisy, borsuki i jenoty. Żadnego ze zwierzaków nie widziałem, ale za to byłem przy norach i było ich tam co najmniej kilkanacie!

Batman 

Wysłany: 2004-05-27, 21:19   

Ostatniej nocki poszedłem skontrolować miejsce, gdze jak pamiętam jeszcze z 2-3 lata temu widziałem wieże lady nor. wtedy sie zbytnio nie zainteresowałem nimi, tylko z góry przyj?łem ze to lisia nora (z kilkoma wejciami), bo nawet nie przypuszczałem, że borsuk może występować w niezbyt dużej odległoci od domostw ludzkich (raptem, ok. 600 - 800 m.). Teraz niestety nie dowiem się jaki ssak wygrzebał tę norę, bo nie było wieżych ladów :/ , sam ledwo trafiłem w to miejsce, poronięte niecierpkiem pospolitym. Tak więc trudno.

rafał w. 

Wysłany: 2004-06-13, 15:07   

w puszczy kampinoskiej na zboczu (w dole zalane bagna z wyspami na każdej po jednym drzewie) znaleĽlismy nore dosyć duzom mogłem sie wczołgać niebyło żadnych brudów
jedynie 2 metry od nory wykopany dołek na 7-9 centymetrów i kupy borsuka kilka suchych i jedna pomarańczowa z kocmi i orzeszkami :roll: ...

Odpowiedz do tematu