FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Lisy
Autor Wiadomość
lis22 

Wysłany: 2008-11-17, 18:05   

claviceps napisał/a:
Chcę jedynie, żeby Twoje wypowiedzi na temat ekologii i ochrony przyrody nie pozostawały bez komentarza (głównie ze względu na przedstawianie przez Ciebie własnego myślenia życzeniowego jako sprawdzonych faktów).

Ja nie traktuje własnego myślenia jako sprawdzonych faktów,ale właśnie dlatego że moje posty wywołują takie kontrowersję,staram się jak najrzadziej zabierać głos.

http://www.lowiecpolski.p...p?p=Glowna&n=10

Cytat:
Najważniejszą jednak sprawą jest redukcja drapieżników. Do aktywnej ochrony łowiska nikogo nie trzeba tu zachęcać. Licznie wystawiane są pułapki żywołowne. Z norowcami intensywnie poluje się na lisy, na które nie obowiązują okresy ochronne. Regularnie inwentaryzowane są krukowate, na odstrzał których w uzasadnionych przypadkach wydawane są zezwolenia, mimo wprowadzonego od niedawna okresu ochronnego. Teren, na którym gospodarują, jako jedyny powiat, uzyskał zezwolenie na kontrolowany odstrzał myszołowów i jastrzębi. Koledzy z Neudorfu kierują się zasadą, że dopóki w łowisku będą lisy, kuny, sroki i wrony, dopóty stany zajęcy, bażantów i kuropatw będą niskie.

a efekt?:

Cytat:
23 myśliwych gospodarujących tam na 2300 ha sprawuje opiekę nad populacją około 5000 zajęcy, z czego rocznie pozyskiwanych jest około 40% stanu. Podczas ubiegłorocznego polowania na 100 strzelb opolowano około 1600 ha, kładąc na pokocie 1062 zające, 351 bażantów, 35 kuropatw, a następnego dnia podniesiono jeszcze około setki postrzałków.

Tylko czy o to,nam chodzi?

pozdrawiam.

lis22 

Wysłany: 2008-12-13, 00:26   

xhardcorex ma chyba w końcu to,czego chciał - jeśli doniesienia myśliwych są prawdziwe - chodzi o nowelizację ustawy o ochronie przyrody,która ma zezwalać na odłów drapieżników w żywołapki i ich zabijanie: http://www.senat.gov.pl/k7/dok/dr/200/243.pdf http://ww.mos.gov.pl/bip/...stawy-15.05.pdf

wypowiedzi myśliwych:

Cytat:
Na razie nic więcej nie wiadomo, ale intencja jest taka, że z pewnymi gatunkami drapieżników o których mowa, myśliwi sobie po prostu nie radzą i wytoczenie przeciwko nim działa w formie pułapek żywo łownych może oznaczać wyjęcie tych drapieżników spod prawa /być może przy uszanowaniu jedynie okresu rozrodczego/. Skoro tak, to będzie mógł je odławiać i wprowadzać do obrotu każdy kto zechce / z wyjątkiem np. małoletnich/. Żywo łowne dlatego, że w przypadku złapania gatunku chronionego należało będzie go uwolnić bez czynienia mu krzywdy, natomiast "wyjęte spod prawa" do likwidacji.

Cytat:
pułapki będą mogli zastawiać prawie wszyscy /traperstwo/, wtedy jest szansa, że populacja niepożądanych zwierząt może zostać znacznie zredukowana. Jeśli znowu zacznie się wprowadzać ograniczenia i "licencje", to zamierzenie ustawy nie będzie zrealizowane.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić,jak myśliwi rozumieją to,że " prawie każdy " będzie mógł zastawiać takie pułapki? :>

lis22 

Wysłany: 2009-01-05, 21:59   

Hmmm...poczytałem sobie trochę niemiecką,lisią stronę / przy pomocy netowego tłumacza i korzystając z usług osoby znającej język niemiecki / i moją uwagę zwrócił taki,oto artykuł:
Füchse in den Niederlanden: Quo Vadis, Reineke?

http://www.fuechse.info/i...vTarget=artikel

Otóż: od 2000 do 2006 roku trwały w Holandii zakrojone na szeroką skalę badania nad wpływem drapieżnictwa/ szczególnie lisa / na ptaki,także zagrożone gatunki - w badaniach wykorzystano najnowsze zdobycze techniki,min.używano kamer,a na cel badań przeznaczano ok.1 milion euro,rocznie.
W tym czasie od 2 kwietnia 2002 roku lis zniknął z listy gatunków łownych - oczywiście szum w środowiskach myśliwskich i rolniczych był olbrzymi / bo przecież to szkodnik,który jest plagą i który to niszczy drobną zwierzynę / - w międzyczasie w Holandii zmienił się rząd i nowy minister środowiska uległ pod presją nacisków ze strony myśliwych i w połowie 2005 roku,przywrócił polowania na lisy z całorocznym okresem polowań i z głównym naciskiem na szczenięta - ornitolodzy i badacze byli oburzeni,że nie czekano na wyniki ich badań.
Badania wykazały że,co prawda 1/3 młodych ptaków ginie w wyniku drapieżnictwa,ale jest to wynik działalności aż 15 gatunków drapieżników - że lis wcale nie ma aż tak wielkiego wpływu na drobną zwierzynę/ptaki,bo razem z wronami? / nie jestem tu,pewien / lis ma wpływ na ok.5% ptasich lęgów,a,np.myszołów - od 15 do 18% - ustalono,że żadne polowanie nie przywróci dogodnych warunków środowiskowych dla drobnej zwierzyny,nie wyeliminuje chemii używanej w rolnictwie i nie doprowadzi do odnowy siedlisk naturalnych,a to jest najważniejsza sprawa,jeśli idzie o drobną zwierzynę.
Uznano więc,że lis jest obecnie kozłem ofiarnym,który ma odwrócić uwagę od faktycznych przyczyn złego stanu drobnej zwierzyny,może od tego,że nie ma żadnego pomysłu na to,jak to zmienić?.
Nawet nasi myśliwi przyznają,że jeszcze 15 - 20 lat temu były w Polsce inne uprawy - były buraki,teraz są przeważnie zboża - więcej zbóż = więcej gryzoni = więcej lisów,które mają co jeść.
Myślę sobie,że poprawa sytuacji może wyniknąć tylko i wyłącznie z przekonania rolników,że oni mogą coś zrobić - obecnie rolnikom nie zależy na tym,czy na jego ziemi żyje zając,bażant,mają to gdzieś - im mniej zwierzyny,tym mniej kłopotów - może jakaś finansowa rekompensata dla tych rolników,których ziemie są przyjazne dla drobnej zwierzyny? - co o tym,myślicie?.
Jedno wiem na pewno - wybijanie drapieżników,nawet w takiej skali o jakiej myśli xhardcorex ,niewiele tu,pomoże na dłuższą metę.

Odpowiedz do tematu