FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ślady
Autor Wiadomość
Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2005-02-10, 20:10   

Krowa to na pewno nie była ;) Ale na pewno były to tropy kopytnych a nie zajęczaków. Zrobiłam rysunki na których wyraĽniej widać różnice i kształt.

Kopytka.jpg
Plik ściągnięto 949 raz(y) 20.62 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-02-10, 22:24   

Wychuchol - koń to nieparzystokopytny :roll:
A lad pierwszy kojarzy mi się tylko z krow?, a skoro to było zrobione w zoo to nad czym my się zastanwaimmy?
Może gnu, bawół, antylopa... :roll:

A sarna? :shock: może wy bierzecie lad nr 1 za dwa kopytka? Bo wg. mnie jest to jedno duże kopyto. :mrgreen:

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2005-02-10, 22:37   

Tetrao, Ľle mnie zrozumiałe. Oba zdjęcia wykonane s? nad Wisł? na terene gdzie krowy nie występuj? (odcinek pomiędzy Mostem Gdańskim a ?l?sko-D?browskim). ?ladów z zoo nie fotografowałam. Ale na pewno nie było to zwierze egzotyczne! :D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-02-11, 08:26   

informacje o tych tropach wysłałem poprzez PW do forumowego trapera - jr aby ukrócił to gdybanie czy to była zabł?kana w Wawie krowa :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

fredi 

Wysłany: 2005-02-11, 10:51   

co wyscie krowy na oczy nie widzieli? ;)
gdyby to bylo w lesie, powiedzialbym ze to jelen, jesli na terenie zoo, to moze to byc coskolwiek z rodziny jeleniowatych o podobnych rozmiarach.

Wychuchol 

Wysłany: 2005-02-11, 11:21   

Tetrao napisał/a:
Wychuchol - koń to nieparzystokopytny :roll:

:oops: No tak, uprzedzałem, że być może bredzę ... Na usprawiedliwienie powiem, że rzadko widuje się lady niepodkutych koni ... :oops:

Co do nr 1, to zastanawiam się jeszcze nad owc? (s? w tzw. Baniowym Zoo na terenie Zoo), nie wiem co by robiła natomiast nad Wisł? i wymiary chyba nie te. A czy ten trop nie jest trochę wytopiony przez zaczynaj?c? się odwilż ?

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-02-11, 16:45   

Wychuchol napisał/a:
A czy ten trop nie jest trochę wytopiony przez zaczynaj?c? się odwilż ?
o odwilży nie ma mowy - popatrz na zewnętrzne płatki niegu (te z góry) - jeli była by odwilż - one pierwsze by sie nadtopiły prawda ? ... no chyba ze była odwilż... potem mróz i troszku nieżku drobnego napadało ... ale to juz s? teorie takie dziwne :mrgreen:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-02-13, 17:18   

To drugie przypomina trochę wiewiórkę.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2005-02-13, 17:56   

Dzisiaj chodzac po lasach w okolicach Stargardu, wspolnie z borasem natrafilismy na dziwne slady. Moim zdaniem to borsuk ale chce sie jeszcze upewnic. A wiec:

Nora wykopana byla w skarpie (wieksza niz lisia). W odleglosci 10 m od nory, znajdowaly sie 4 kopce odchodow (widac ze zwierze przychodzilo zalatwiac swoje potrzeby tylko w to miejsce). Odchody mialy podluzny, okragly ksztalt (dl. ok. 6 - 10 cm). W poblizu nory byly tez szczatki - siersc jakiegos duzego ssaka, prawdopodobnie sarny.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-02-13, 20:54   

No, borsuk to raczej sarny nie zerzarł, lis też nie, pozostaje ci wilk ;-)

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-02-13, 21:06   

Cytat:
borsuk to raczej sarny nie zerzarł, lis też nie,

chyba że w formie padliny... :roll:

fredi 

Wysłany: 2005-02-14, 08:33   

opis nory wskazuje na borsuka.
a borsuk jest w koncu drapieznym miesozerca i moze zapolowac na cokolwiek, na sarne tez jak da rade, moze byla ranna, moze chora, a moze ja zaskoczyl, wg mnie jest to mozliwe.
mozliwe tez ze lis mieszkal gdzies obok borsuka, i sam przytaszczyl to scierwo.

Pawelele 

Wysłany: 2005-02-18, 11:53   

Cytat:
W odleglosci 10 m od nory, znajdowaly sie 4 kopce odchodow (widac ze zwierze przychodzilo zalatwiac swoje potrzeby tylko w to miejsce).

No to zapewne borsuk bo on jeli chodzi o sprawy sedesowe jest prawdziwym czyciochem - wszystko w wyznaczone miejsce - latem z tego co wiem to przy norze ma specjalny dołek - a zim? widocznie zamiast dołka załatwia "to" na kopczyku :D

jr 

Wysłany: 2005-02-23, 11:44   

Cytat:
informacje o tych tropach wysłałem poprzez PW do forumowego trapera - jr aby ukrócił to gdybanie czy to była zabł?kana w Wawie krowa

fanie że mnie wzywacie do trudnych przypadków! Z tymi tropami mam kłopot i mylę że pozostan? nie do końca oznaczone. Tropy niby krowy to lekka łamigłówka: większy niby trop krowy jest wytopiony i przez to powiększony, a na dnie widać zarys tropów lisa albo psa. Krowy tam nie było: pewnie lisowi było wygodniej stawiać łapy w zagłębieniach po starszych ladach lisa? albo psa?
Drugie zdjecie chyba przedstawia tropy ptaka w skokach, stawiam na wrone.

Na przyszloć popatrzcie nie tylko na pojedyncze tropy, ale ich układ na co najmniej kilkunastu metrach: jak sie zmieniaja, jaki maja układ, czy sa głębsze czy płytsze od innych, czy zwierze zmienia sposób ruchu, czy żeruje, czy ucieka, odfruwa itd. Pojedyncza fotka niewyraznych tropów to za mało...

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2005-02-23, 11:58   

Jr, dziękiuję za wskazówki. W sobotę, jak tylko pogoda pozwoli wybieram się w ten teren. Jeli lady znowu się pojawi? postaram się dostarczyć więcej informacji i zdjęć.

.

[Galeria rysunków] [Galeria zdjęć] [Niecodziennik] [Ptasi Azyl]

Odpowiedz do tematu