znalazłem takie ślady nad Tyśmienicą (powiat Parczewski). zarośnięty brzeg rzeki i wydeptany fragment ze skorupami po małżach. Na jednym zdjęciu widać wydeptaną ścieżkę (tunel) do wody. Wydaje się że to wydra ale pewności nie mam i nie słyszałem nie o małżach w djecie wydry. Co o tym sądzi gremium!???
Wczoraj nad Widawą na wysokości Psarów liczne zgryzy bobrowe, mnóstwo wydeptanych ścieżek biegnących od wody, odchody wydry. I dwie problematyczne nory obok siebie.
Z tego co mi wiadomo bobry budują nory gdy są strome brzegi, ale wejscie jest zawsze pod wodą.
Zastanawiające jest też to, że przy norze była gałąź obgryziona przez bobry...
100_4577.JPG Mała norka powyzej dużej
Plik ściągnięto 5 raz(y) 123.24 KB
Kopia 100_4580.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 135.43 KB
Kopia 100_4575.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 135.08 KB
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Ostatnio zmieniony przez Asia_nmc 2008-12-11, 11:42, w całości zmieniany 1 raz
Kopia 100_4576.JPG Odchody znalezione przy norze dużej i małej
Plik ściągnięto 6 raz(y) 110 KB
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Z tego co mi wiadomo bobry budują nory gdy są strome brzegi, ale wejscie jest zawsze pod wodą.
Nie zawsze. System bobrowych nor nie raz wprawił mnie zdziwienie. Nad rzeką Wełną w moim powiecie bobry budują nory w brzegu rzeki, który nie jest tak stromy. Wysokość od lustra wody do wierchu skarpy to niecałe 0,5m a gdy lato jest suche, rzeka opada poniżej podwodnych wejść. Takie nory jakie ty sfotografowałaś spotykałem kilka razy. Ich przeznaczenie było dość dziwne. Kiedyś w miejscu gdzie znalazłem takie wejścia, był podziemny system nor i korytarzy ale ze względu na cienką wierzchnią warstwę ziemi, musiał się zapaść, odsłaniając owe korytarze.
Kilka z nich to były korytarze prowadzące pod wodę... I tu jest najciekawsza sprawa. Bobry nadal z nich korzystały. Wyglądało to w ten sposób, że z powierzchni ziemi korytarz wiódł wprost do rzeki. Przekładałem nawet przez nie gałęzie a ich czubki było widać pod wodą kilka metrów dalej. Bobry zgryzając krzewy w pobliżu, transportowały je do rzeki przez ten korytarz a nie wchodząc z nimi bezpośrednio do rzeki. Kilka razy natrafiłem na takie zgryzione gałęzie wystające z wejścia. Nie wiem dlaczego w taki sposób utrudniały sobie pracę.
Nie wiem dokąd wiodą te nory sfotografowane przez ciebie i czy w ogóle są bobrze. Gałązka w pobliżu oraz roztarta ziemia mogąca być śladami bobrzego ogona wskazuje na to że nory są ich. Możliwe też, że bory tam mieszkają ale nie są jedynymi lokatorami. Szkoda, że nie przeszukałaś dokładniej ziemi przed wejściem pod katem tropów. Bobry z reguły zacierają swoje tropy ogonem ale kilka razy udało mi się takowe odnaleźć. Możliwe też, że we wejściu znalazłabyś tropy wydry albo norki.
Asia_nmc napisał/a:
odchody wydry
Pisząc "odchody wydry" myślę, że nie miałaś na myśli tych ze zdjęcia zamieszczonego w twoim drugim poście
I jeszcze pytanie... Czy na drugiej fotce (tej z gałęzią) rzeka znajduje się za widoczną norą, czy też za osobą robiącą zdjęcie (czyli na wprost nory)?
arkadio.k, dzięki za odpowiedź. Na fotce z gałęzią rzeka znajduje się za plecami forografa.
Oczywiście, pisząc że znalałam odchody wydry, nie miałam na myśli tych ze zdjęcia;) W rozpoznawaniu wydrzych kupek mam już wprawę, zbierałam ja kiedyś dla znajomego (do pokarmówki) na wybranym odcinku Białej Lądeckiej . A jak przy tym węch na rybie odpadki się wyotrzył!
Kopia 100_4591.JPG nora od drugiej strony
Plik ściągnięto 17 raz(y) 121.02 KB
Asia_nmc, czy te gałązki na pewno zostały zgryzione przez bobra? Były wyraźne ślady? Bo jak na taką grubą gałązkę to kąt zgryzu jest dość dziwny.
Co nie zmienia faktu, że i tak wygląda to na bobrzą norę.
witam, proszę o pomoc w rostrzygnięciu duzy pies czy wilk? odludne miejsce w Puszczy Solskiej i "sznurujący" układ tropu sugeruje wlka, ale chcę sie upewnić (obok trop lisa - chyba kilka godzn wczesniejszy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum