Wales to nie są tropy bobra. Przydałaby się jakaś skala...
Pozdrawiam
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
No właśnie.. zawsze zapominam o skali
Może przydatne będą te szpilki z sosny na drugim zdjęciu?
i co jest brane pod uwagę: wydra i norka tak?
wzdłuż brzegu były jeszcze zrobione małe kopczyki z piachu, ale nie było na nich "kupek" - jak to robią wydry. No i w zeszłym roku w rzece było dużo dużych pstrągów, a teraz zauważyłem tylko kilka maluchów.
Witam dziś zauważyłem trop podobny do sarny ale mini malnie tylko ten trop jest większy o 2 razy od tropu sarny..!Proszę powiedzieć kogo to trop???
Sory ale skali nie wziełem.....
DSC00048.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 62.78 KB
DSC00050.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 64.59 KB
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Witam dziś zauważyłem trop podobny do sarny ale mini malnie tylko ten trop jest większy o 2 razy od tropu sarny..!Proszę powiedzieć kogo to trop???
Sory ale skali nie wziełem.....
A słownika ortograficznego nie masz ? Składnię już pomijam...
Trop należy do dzika, widać szeroko rozstawione szpile.
Odpowie mi ktoś wreszcie na pytanie związane ze zdjęciem,umieszczonym 4 posty wyżej
Wg mnie wszystko wskazuje na bobry,bo ludzie nie mieliby po co tego wycinać ani za bardzo jak Już kilkakrotnie widziałem podobnie ścięte gałęzie w różnych miescach,więc chcę się upewnić czyja to robota.
Kopiec wydry z łachy nad Parsętą. W zasadzie były 2 oddalone od siebie o jakieś 2 m.
Generalnie zwierz ten na pomorskich ciekach ma się dobrze - ostatnio tropy widzialem też nad Radwią - sporym dopływem Parsęty. A że na owych dwóch rzekach już im chyba brakuje miejsca - zasiedlają coraz częściej mniejsze dopływy, wystarczy że na jakimś ciurku jest np.tuczarnia pstrąga - i już jest wydra! Jedyny pożytek z takich hodowli...
Kawałek od domu znalazłem taką norę. Wokół rozległe pola, a nora znajduje się koło niewielkiego zadrzewienia z gęstym podszytem. W zeszłum roku też była (wyglądała na zamieszkaną)...teraz też obok świeżo wyrzucona ziemia (w zasadzie to taki piach z ziemią).
Miejsce to Dolny Śląsk Dokładnie w połowie między Wrocławiem a Strzelinem.
Macie pomysł co to może być?
nora.JPG Na lisa za mała raczej, a na nornicę rudą na bank za duża ;]
Plik ściągnięto 16 raz(y) 134.4 KB
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum