Ja też tak myślę
Dziś znów znalazłem u siebie tropy borsuka (jestem pewny że to drugi osobnik...czyli mam już dwa u siebie ) ...wyglądały mniej więcej tak jak na Twoich zdjęciach (co do podłoża i kształtu tylko uprawa inna )
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Na fotkach poniżej ślad pozostawiony przez mocnego czternastaka
Zrzut leżał na łące jakieś 10m od skraju lasu, na ścieżce wydeptanej przez jelenie wśród suchych badyli. Tego dnia znalazłem jeszcze jeden, ale jak widać stary.
Rybie łuski i nora nad brzegiem mogą wskazywać na wydrę. Nie było widać tam żadnych tropów ani odchodów z fragmentami ryb, takich jak na zdjęciu (i czego na zdjęciu nie widać - o rybim zapachu)?
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
WojtekP, wielkość wskazywałaby na trop wilka. Trop można przeciąć znakiem X na cztery części nie przecinając żadnej opuszki
Tę cechę podaje dr S. Nowak i Robert W. Mysłajek w książce "Tropem wilka"
Jest też druga metoda (ponoć lepsza), którą podaje dr Jerzy Romanowski w książce "Śladami zwierząt" - trop wilka można rozdzielić dwiema równoległymi liniami na trzy części o zbliżonej wielkości, w pierwszej znajdą się opuszki drugiego i trzeciego palca, w drugiej pierwszego i czwartego a w trzeciej opuszka międzypalcowa. Trop jest jednym słowem nie tak "zbity" jak trop psa, a przestrzeń między opuszkami palców środkowych a opuszką międzypalcową jest większa.
W tym przypadku linie przecinają opuszkę międzypalcową, choć nie tak zancznie...
Co ważne, na zdjęciu widać, że opuszki zewnętrzne mają trójkątne wierzchołki a to jest wilcza cecha...
Na tylnej krawędzi opuszki międzypalcowej widać sercowate wcięcie, które charakterystyczne jest dla łapy przedniej (nie wiem czy takowe posiada pies...)
Pamiętasz jak układały się tropy na dłuższym odcinku, czy w formie sznureczka, czy może były chaotyczne? Masz więcej zdjęć tych tropów?
Przydałaby się opinia jakiegoś bardziej doświadczonego forumowicza, który tropy wilka widział na żywo.
rufinus, myślę, że jest to wydra
Pozdrawiam
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Ostatnio zmieniony przez Asia_nmc 2008-04-04, 00:53, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum