czekałem trochę, myślałem, że może jeszcze ktoś się wypowie orlik06, jesteś tego pewien? i czy wszystkie to ślady wydry? bo to są jak widać trochę różne:
ślad nr 1: widocznych jest 5 pazurów
ślad nr 2: kształt stopy wydaje się już inny, mnie podłużny
ślad nr 3: kształt stopy taki sam jak nr 1 ale już tylko z 4 pazurami...
chyba, że masz na myśli tropy aZdn
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Zyga, najpewniej dzik, nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Krzystof1 - tu jest gorzej... szkoda ze nie zrobiłeś foty kilku śladów, chodzi mi o sposób w jaki sie one układają, jak zwierze stawiało nogi, jaki krok, czy parami itd...
Nie chce nawet strzelać bo możliwości jest kilkanaście... biotop byłby jeszcze mile widziany
Układ tropów jest jak u łasicowatych. Piszesz, że długość skoku ok. 20cm, to w grę wchodzą te najmniejsze: gronostaj albo łasica, ze wskazaniem na łasicę.
Może mnie ktoś uświadomić co zostawia takie tropy?!
Coś nie bardzo mi to na lisa wygląda. Ślady ciągnęły się po polu dobre 45 metrów od małego zadrzewienia rosnącego na skarpie do wału nad Ślęzą.
Ze względu na kiepskie zdjęcia tropy zaznaczyłem czerwonym kwadratem, żeby łatwiej można było je odszukać
trop_4.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 100.73 KB
trop_2.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 108.68 KB
trop_1.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 93.16 KB
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
A może to borsuk? Dla borsuka charakterystyczne jest to, że palce pozostawiają odciski prawie w jednej linii a nie jak u większości ssaków drapieżnych - otaczają promieniście opuszkę międzypalcową, a tutaj ładnie to widać....
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Czy to odchody lisa ? Znalezione na obrzeżach lasu w Warszawie. O wielkości mogą dać wyobrażenie leżące obok sosnowe "igły". Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum