Słuchajcie nie ledze forum ssaki zbyt regularnie więc jak jest tu już temat o podobnej tematyce to mi go wskażcie, a ja przeniose!
Jaki czas temu znalazłem opart? o drzewo budke dla nietoperzy!Budka wisiała w zimie na drzewie bo j? kojarze. Tego dnia (koniec marca) leżała pod drzewem (spadła?) i miałem do niej dostęp.
Raczej klasyczna - u dołu w?ska szpara itd. Jako że daszek budki był już uszkodzony swobodnie go wyj?łem - ciekawoć zżerała mnie bowiem co będzie w rodku. Okazało się że budka była w całoci wypełniona lićmi, głównie bukowymi i dębowymi. Od dna aż po sam dach! Były tam też dwa żołędzie!
Pytanie moje jest proste - kto mógł to zrobić? Jakie zwierzaki gromadz? w budkach dla nietoperzy licie? Domylam się że kto tam sobie spał , ale kto? Chyba nie ma zbyt wielu ssaków które przecisnęłyby się przez ten otwór w nietoperzowej budce?
Kurcze, mylałem że sprawa będzie łatwiejsza. Też mylałem o pilchach, ale nie wiem czy np. myszy lene (a może włanie tylko one) gromadz? cał? budke lici.
więc tak - licie bukowe, grabowe i inne w formie zielonej znosz? z wielk? pasj? popielice, no i może koszatki (ale trochę mniej). Niestety - popielica jak wiesz jest spora... więc małe prawdopodobieństwo żeby się dostała do rodka - chyba, że widzisz tak? możliwoć? np. podnosz?c daszek? jaka inna dziura gdzie z boku?
zerknij czy to wygl?dać mogło tak (jak licie jeszcze były zielone):
Licie były od dna aż po sam? górę. Ale tak, mogło to tak wygladać. Nie przyjżałem się dokładnie może było inne wejcie. Ja przyj?łem że zwierzak wchodził "głównym" wejciem i za innym się nie rozgl?dałem. Być może kiedy żyły sobie tam popielice.
Nigdy nie widziałem w tym lesie żadnej pilchy, co nie znaczy że ich nie ma. W nocy penetruje las rzadko, a głosów popielic nie znam. (choć pewnie zwróciłbym uwage na jakie nieznane dĽwięki )
Nigdy nie widziałem w tym lesie żadnej pilchy, co nie znaczy że ich nie ma
to niestety jest wielce pradopodobne... zacytuję sam siebie ze strony projektu:
Cytat:
Prawdopodobn? przyczyn? niskiego stanu wiedzy na temat występowania pilchów jest ich niezwykle skryty tryb życia, przez co nie s? obserwowane i notowane przez przyrodników i leników. Najlepiej obrazuje to przykład Puszczy Kozienickiej, gdzie pomimo wieloletnich, w większoci nocnych badań nad nietoperzami udało się wykryć popielice jedynie w zrzutkach puszczyka. Obserwacje nakierowane specjalnie na ten gatunek przeprowadzone w roku 2001 wykazały jedno z największych zagęszczeń w Polsce.
więc nie jest wykluczone że jest tam ich całkiem sporo
fajnie gdyby się tak okazało i moglibymy (po otwarciu oczywicie u was koła Bociana ) liczyć na pomoc przy rozszerzeniu projektu
ja do takiej pomocy jestem chętny, tylko że u nas brak teriologa (przynajmniej ja żadnego nie znam!) który mógłby fachowo pokierować takim projektem.
A samo zorganizowanie koła jaknajbardziej rozważam. Trzeba by zebrac jak? grupe, która by takie koło mogła i chciała tworzyć.
hmmm...
Górnol?skie Koło TP Bocian -"Górniczek" (bo najbardziej pasuje do regionu )
trzeba to przedyskutować w jakim oddzielnym temacie.
Tetrao, nie potrzeba teriologa (bo koszatkę od popielicy to lepy odróżni - chociażby po tym, że popielica gryzie a koszatka nie ) tylko dobrego organizatora i takich osób co umiej? budkę powiesić
Cytat:
Górnol?skie Koło TP Bocian -"Górniczek"
to lepiej nazwa Górnol?skie Koło TP Bocian a w logo górniczek
Cytat:
trzeba to przedyskutować w jakim oddzielnym temacie.
good idea
Cytat:
dałby jakie linki do głosów pilchów
niestety - nie znam takowych... obawiam się, że musimy zostać prekursorami w tej dziedzinie ale to dopiero w sierpniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum