Na obozie na Mogielicy zrodził się pomysł utworzenia kolejnych klubów gatunkowych na wzór i podobieństwo ptasiego klubu200! Pomyslelismy o ssakach oraz gadach & płazach!
Od razu więc policzyliśmy swoje gatunki co nie było trudne bo jak wiadomo obie grupy nie są w Polsce tak licznie reprezentowane jak np. ptaki.
Od razu wpisuje więc do rankingu Logana, green powera, PioSu i siebie i zapraszam innych do policzenia widzianych przez siebie ssaków!
Zasady podobne jak w klubie200 - tylko gatunki widziane, żywe i wolne! Do rankingu doliczamy też gatunki introdukowane, takie jak jeleń sika, daniel, piżmak itp.
Gatunki ssaków widziane na tych samych zasadach, ale poza granicami Polski wpisujemy w nawias.
UWAGA: trzode chlewną oraz kota i psa możemy sobie podarować! chodzi o zwierzaki dzikie!!!!
Mam nadzieje że ssaczy klub gatunkowy zdobędzie tyle samo zwolenników co klub ptasi! (choć z pewnością będzie rzadziej odwiedzany)
Tymczasem czekam na wasze wyniki
Ostatnio zmieniony przez Tetrao 2005-12-30, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
A może by podawać nazwy widzianych gatunków ? Z tym że np. w sprawie nietoperzy sprawa jest trudna, bo widziałem latających sporo, ale co to były za gatunki ? I co, nie liczyć wogóle bo nieoznaczone czy liczyć jako jeden ?
Tak na pierwszy rzut oka, to nutria tworzy jakąś stabilną dziką populację? Bo zbiegów było sporo, ale nie kojarzę, aby gdzieś były na stałe.
A tchórz stepowy to niestety jakoś nie kojarzę
A widziałeś na wolnosci nutrię i tchórza stepowego?
Tchórz stepowy to nigdy o nim nie słyszałem, a nutrię to widziałem nie raz. Kiedyś ich hodowla była bardzo popularna i często uciekały (robiąc użytek ze swoich pomarańczowych zębisków). Ale z reguły rozprawiały się z nimi duże psy, bo za szybkie to nie były.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum