Przedłożona lista ssaków Polski zawiera gatunki, które nigdy w Polsce stwierdzone jeszcze nie były. Jak ktoś znajdzie - to wtedy będą. Dyskusja pod odpowiednim tematem, który założyłeś
_________________ Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution (Theodosius Dobzhansky, 1900-1975)
Jeszcze jedno - tetrao, czy nie za szybko michu trafił do klubu, choć dotąd nie wyspowiadał się z tej żołędnicy w Puszczy Białowieskiej, zająca bielaka itp.; przynajmniej te dwa rekordy kwalifikują się do publikacji w wersji papierowej, a tu lekką ręką "widziałem żołędnicę w PB"
Jeszcze jedno - tetrao, czy nie za szybko michu trafił do klubu, choć dotąd nie wyspowiadał się z tej żołędnicy w Puszczy Białowieskiej, zająca bielaka itp.;
Pojawienie się tetrao na Forum też należałoby opublikować Jako że clavik tu chyba nie zagląda, ja odpowiem.
Michu jest obserwatorem ptaków o ustalonej reputacji, naprawdę dużo siedzącym w terenie, więc możemy dać mu kredyt zaufania - takie rewelacje albo mają swoje uzasadnienie, albo wynikają z pomyłki. Michał niedawno wrócił z zagranicy, więc postaram się go złapać na gg i przypomnieć, żeby zajrzał do tego tematu i odpowiedział na wasze/nasze pytania.
orlik06 napisał/a:
Nie ma dostępu do mojej listy bo żem w szkole,jak dojadę do domu to podam.
To było pisane prawie miesiąc temu, więc przypominam.
A stwierdzeniem "Wtedy spalem po ognisku i nie żylem" tylko się bardziej pogrążasz Gdyby to ode mnie zależało, ten gatunek nietoperza w żadnym wypadku nie powinien być Ci uznany (nawet jeśli został poprawnie oznaczony, a nie wiemy kto oznaczał - nazwisko mogło przecież zostać podane na pw). Ale ja nie mam nic do gadania, bo każdy ma własny system wartościowania obserwacji. Jak będziesz się uaktualniał z listą, rozważ sobie tą kwestię we własnym sumieniu a tutaj podaj wynik tych rozważań i zapomnimy o sprawie.
ależ ja nie twierdzę że nam tu kit wciska. Ale może to wynikać z pomyłki (wtedy efekt dla rankingu jest ten sam), albo to prawda, ale wtedy mamy do czynienia ze zbyt ważną informacją naukową, żeby przechodzić nad nią do porządku dziennego. Trzeba podać szczegóły obserwacji i CECHY diagnostyczne. Swoją drogą michu powinien to opublikować, żołędnica w Puszczy Białowieskiej to prawdziwa sensacja. Najbliższe stwierdzenie (sprzed wielu lat) żołędnicy było dwieście kilkadziesiąt kilometrów na południe. To nie ptak, co ma skrzydła
Nie twierdzę, że twierdzisz Chciałam tylko wyjaśnić, dlaczego ranking Micha ma taką liczbę jaką ma (a nie mniejszą) mimo, iż pewne sprawy nie zostały jeszcze wyjaśnione. To wszystko.
Aj, szkoda, że tu tak rzadko zaglądam. Dzięki Kessy za miłe słowa! Mateusz ma częściowo rację pomyliła mi się lokalizacja obserwacji żołędnicy. Szczerze mówiąc nie pamiętam tak "z marszu" gdzie dokładnie to było, ale na pewno w Polsce (najprawdopodobniej w górach, spróbuję to w wolnej chwili wygrzebać ze swoich notatek). Bielaka widzieliśmy ładnie wracając z głuszców w Puszczy Augustowskiej w większej grupie obserwatorów (m.in. z Tomkiem Kułakowskim i Przemkiem Bielickim) w latach 90-tych i tego miejsca jestem całkiem pewien.
Ostatnio doszedł mi jeszcze daniel, który przebiegł nam drogę na Mierzei Wiślanej (współobserwator: Krzysiek Stępniewski). Suma w życiówce 52. Pozdr
Michu, odszukaj więc jak możesz notatki z tą żołędnicą i bielakiem - nadal obserwacje te są bardzo cenne. Owszem, w książkach piszą że "w Polsce zając bielak tylko w Puszczy Białowieskiej i Augustowskiej" (i Rominckiej?) ale w sumie taki obraz opiera się na kilku, kilkunastu może obserwacjach, z których nie wszystkie zostały zweryfikowane czy udokumentowane. Okaz muzealny jest bodaj tylko jeden, choć nie pamiętam, bo nie mam Pucka pod ręką. Nie wiadomo nawet, czy gatunek jeszcze u nas występuje, wszak przy takich trendach kilmatycznych gatunki borealne powinny się cofać.
To samo z żołędnicą. W górach oczywiście znacznie większe prawdopodobieństwo jej spotkania, ale i tak to prawdopodobieństwo bliskie jest ZERA. Znowu - Twoja obserwacja jest bardzo wartościowa, skoro ostatnie stwierdzenie tego gatunku w Polsce to owo słynne znalezienie samicy z gniazdem i młodymi przy górnej granicy lasu na Babiej Górze. Nadal uważam, że oba te rekordy zasługują na publikację w postaci notatki w odpowiednim naukawym żurnalu
Michu, odszukaj więc jak możesz notatki z tą żołędnicą i bielakiem - nadal obserwacje te są bardzo cenne.
Wygląda na to, że udało mi się odgrzebać bielaka. Co prawda nie mam zapisanego, że właśnie wtedy tego zająca widzieliśmy, ale pamiętam ten wypad do Augustowskiej i jestem niemal pewien, że to było rano tego dnia (któryś z Kolegów może to sprawdzi u siebie w notatkach, TK może ma zapisane). Obserwacja 9.03.1997 w okolicach Sejn, wspólnie z Przemkiem Bielickim, Sławkiem Kłusewiczem i Tomkiem Kułakowskim. Zwierzak był blisko, widzieliśmy go przez lornetki z samochodu, nie ma pudła odnośnie oznaczenia. Swoją drogą, nawet nie zdawałem sobie sprawy, że to ciekawa obserwacja. Znałem jedynie wzmianki literaturowe, że ten ssak w Augustowskiej występuje więc specjalnie się tą naszą obserwacją nie ekscytowałem.
Żołędnicy na razie znaleźć nie mogę, ale będę jeszcze szukał. Pozdr
Znałem jedynie wzmianki literaturowe, że ten ssak w Augustowskiej występuje więc specjalnie się tą naszą obserwacją nie ekscytowałem
owszem występuje, ale nie wiadomo czy na stałe, czy też w pewne lata się pojawia, a w inne cofa. W każdym razie wszędzie piszą, że tam występuje, a jak dobrze poszukać w literaturze, to mało kto go widział. Atlas Pucka i Raczyńskiego (1983) wymienia 20 stanowisk, z czego 5 pochodzi z jednej publikacji Caboń-Raczyńskiej (1963) z Acta Theriologica (jak będę w robocie w poniedziałek, to zajrzę do niej). Z tego 6 jest z Puszczy Białowieskiej, 12 z Puszczy Augustowskiej i okolic, zaś 2 z Puszczy Rominckiej. Potem pisał o bielaku jedynie K. Wołk w Przeglądzie Zoologicznym, donosząc, że gatunek ten występuje również w Puszczy Knyszyńskiej, ale przynajmniej jedno stwierdzenie jest mocno szemrane - facet napisał, że śledził długą linię tropów zająca który na pewno nie był szarakiem (skąd ta pewność?), oraz że "w oparciu o swoje doświadczenie jako tropiciela, mogę stwierdzić, że to był na pewno bielak"
tak więc Twoje stwierdzenie z pewnością zasługuje na uwagę, jeśli jeszcze dogrzebiesz się do cech, po których go oznaczono (albo - zamiast tego - któryś z Was widywał bielaki w innych częściach Europy - co uwiarygodni obserwację w oczach "ludu" ), będzie to prawdopodobnie jedno z nielicznych dobrze udokumentowanych obserwacji. Tak czy siak Dzięki Michu za odnalezienie i udostępnienie tu szczegółów
_________________ Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution (Theodosius Dobzhansky, 1900-1975)
jeśli jeszcze dogrzebiesz się do cech, po których go oznaczono (albo - zamiast tego - któryś z Was widywał bielaki w innych częściach Europy - co uwiarygodni obserwację w oczach "ludu" ), Michu za odnalezienie i udostępnienie tu szczegółów
no wlasnie cechy.....
przeciez nie kazdy biały zając jest bielakiem......
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
przeciez nie kazdy biały zając jest bielakiem......
taak? bywają jakieś albinosy albo osobniki leucystyczne u szaraka? Jeśli był naprawdę biały to raczej na pewno był bielak. Pytanie jednak, czy w marcu bielak jest jeszcze biały czy już przeszedł wiosenną linkę? Wtedy są inne cechy używane...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum