Wiele lat temu widziałem nutrię z młodymi w dolinie Wierzycy k.Gniewa.Obserwowane były też pojedyncze osob. na Wiśle.Teraz już od dłuższego czasu nie widać tych zwierzaków-szkodników.
No o śniadego mi chodziło.
I chyba nie do końca tak jak mówisz, bo popatrz w internecie, sopro zdjęć Rattus rattus jest brązowych, a i w mom atlasie na zdjęciach szczur śniady jest brązowy, jak wędrowny.
Jak goście mojego taty pójdą (i skończę zmywać i sprzątać ) to sprawdzę co w atlasiku pisze, ale powinni się wypowiedzieć teriolodzy-specjaliści a nie atlas amatorski napisany dla szerokiego grona odbiorców. Z tego co pamiętam z rysunków to różnią się... wielkością
Poza tym wg mojej literatury śniady ma dłuższy ogon a do tego uszy położone do przodu zakrywają przynajmniej część oka (u wędrownego co najwyżej do kąta oka dochodzą) - ale obie cechy chyba nie bardzo są przydatne w terenie jeśli się szczurka nie ma blisko lub w łapie
[ Dodano: 2006-01-08, 18:43 ]
Podliczyłem swoje widziane ssaczki, ale nie ma się czym chwalić z pewnością
jeż europejski
zając szarak
wiewiórka pospolita
lis
sarna
rzęsorek rzeczek i kret tylko martwe
Wow, bomba, 5 gatunków
Lubię być na końcu, dopisuj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum