FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Klub 50
Autor Wiadomość
Pawelele 

Wysłany: 2008-09-08, 20:28   

Logan napisał/a:
chomik jeszcze zyl jak go widzielismy odlatujacego :] !! (machal lapkami :roll:

Eee to pewnie już odruchy z poziomu rdzenia kręgowego były... taki twardziel jak chomik by się stawowemu tak łatwo nie dał ;)
A tak serio to dość spora ofiara jak na stawowego chyba nie?

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-12, 19:45   

Okazało się że na kolejny gatun czekałem nader krótko :] a jest nim jeż zachodni - oznaczony po wyglądzie spodu ciała (obserwacja we wsi Ożary u podnóża Gór Bardzkich w powiecie ząbkowickim).
Razem daje to 46 gatunków :razz:

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-12, 20:05   

Coś nikt się Micha listy nie czepia, to ja zacznę :P :twisted:

Michu napisał/a:
10.Polnik

Michu napisał/a:
13.Nornik zwyczajny

To zdaje się to samo ;)
Poza tym można wiedzieć po czym oznaczyłeś :?: Bo przyżyciowe oznaczanie norników (ze stuprocentową pewnością) jest według niektórych wręcz niemożliwe.
Rozumiem że rzęsorek, ryjówki i myszy oznaczane w ręku :?:
Michu napisał/a:
28.Żołędnica (Puszcza Białowieska)

Z tego co mi wiadomo w ostatnich 30 latach żołędnice u nas stwierdzono tylko na Babiej Górze. Nie chodziło Ci przypadkiem o koszatkę :?:
Michu napisał/a:
31.Nutria

Nutria nie tworzy w Polsce samodzielnie utrzymujacych sie populacji, więc chyba nie wypada jej sobie wliczać ;)
Michu napisał/a:
32.Zając bielak (1 raz, Puszcza Augustowska)

A to jest tak hitowa obserwacja, że nie wytrzymam i zapytam o szczegóły obserwacji, bo zdaje się że to gatun na krawędzi wyginięcia w naszym kraju i takie stwierdzenia to już zapewne mega-rzadkość.

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-13, 07:22   

Michu mnie z kolei interesuje gdzie w naszym kraju widziałeś nutrię, bo są takie miejsca gdzie spotykani są dzicy migranci. Wg Zdzisława Pucka, nutria jest w Europie uciekinierem z ferm, który może tworzyć dziko występujące populacje. Takie populacje są w Niemczech skąd nutrie przedostają się do nas więc są "ssakami sporadycznie spotykanymi w Polsce" dlatego zalicza on nutrie do składu naszej fauny. To tak jakbyśmy próbowali tłumaczyć, że czapla modronosa nie może być wpisana na listę 200 bo nie tworzy u nas w kraju żadnej populacji ;) Claviceps a co do samodzielnie utrzymujących się populacji. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co miałeś na myśli pisząc "samodzielne". Jeśli chodzi o to, że nutrie maja problem z przetrwaniem srogich zim to fakt, ale w tym przypadku powinniśmy się również zastanowić nad wpisywaniem danieli na listę bo one również źle znoszą niskie temperatury i zimą liczą na pomoc człowieka. A nutrii w przeciwieństwie do danieli nikt nie dokarmia ;)

Polnik i nornik zwyczajny to oczywiście to samo ale mnie interesuje twój spis gryzoni i owadożernych. Czy prowadziłeś jakieś odłowy?

mikus.zet 

Wysłany: 2008-09-13, 09:12   

To są istotne i dobrze postawione pytania - :res: dla Bartka za zainicjowanie tematu - ale Michu prędko się nie wyspowiada, bo, jak wynika z subforum kulingowskiego, siedzieć jeszcze będzie przez jakiś czas w UW.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-13, 12:50   

arkadio.k napisał/a:
Wg Zdzisława Pucka, nutria jest w Europie uciekinierem z ferm, który może tworzyć dziko występujące populacje. Takie populacje są w Niemczech skąd nutrie przedostają się do nas więc są "ssakami sporadycznie spotykanymi w Polsce" dlatego zalicza on nutrie do składu naszej fauny.

Chyba jednak ne do końca. Zauważ, że Pucek zalicza nutrię do grupy gatunków "z dwoma gwiazdkami" ;) - ja to rozumiem jako gatunki, które:
- zobaczenie w Polsce jest prawdopodobne, ale do tej pory nikomu się to nie udało, np. orka (chociaż kilka lat temu były na naszych wodach orki, ale chyba chodzi o karłowate), podkasaniec
- dawniej występowały w Polsce, a dzisiaj ich występowanie u nas jest bardzo mało prawdopodobne, np. norka europejska, ślepiec, bóbr kanadyjski
- gatunki, które można u nas spotkać w stanie dzikim, ale nie utrzymują się samodzielnie - czyli nasza nutria :]
Cytując dosłownie:
Cytat:
Wolne populacje, powstałe ze zbiegłych lub specjalnie introdukowanych osobników istnieją w ZSRR, Kenii, Izraelu i w Europie Zachodniej (RFN, Francja, Holandia, Anglia). Czasem zbiega też z ferm hodowlanych w Polsce, lecz w naszym klimacie o surowych zimach kolonie tego gryzonia nie mogą utrzymać się na wolności.

Co prawda od czasów wydania klucza wiele się zmieniło (zwłaszcza z tymi zimami ;) ), ale nie słyszałem o dzikich populacjach nutrii w Polsce. Na tej samej zasadzie nie zaliczam sobie żółwia czerwonolicego - zimy przeżywa, ale nie stwierdzono dotąd rozmnażania w stanie dzikim.
Inna sprawa że chyba nie istnieje oficjalna lista fauny ssaków Polski (jak jest np. w przypadku ptaków) - więc "zaliczanie" bądź nie jest tutaj bardziej uznaniowe.
arkadio.k napisał/a:
To tak jakbyśmy próbowali tłumaczyć, że czapla modronosa nie może być wpisana na listę 200 bo nie tworzy u nas w kraju żadnej populacji

Rozumiem że emotka znaczy, że nie pisałeś tego poważnie :?: :> ;)
Podsumowując kwestię przybyszy do fauny Polski: według mnie do krajowej fauny można wliczyć gatunki, które:
1) zostały introdukowane (celowo lub nie) i tworzą owe nieszczęsne samodzielnie utrzymujące się populacje - samodzielne przynajmniej częściowo (muflon, piżmak, mandarynka, bażant)
2) docierają do nas bez pomocy człowieka ze swojego stałego areału (czapla modronosa :P , słowik syberyjski, ale też podkowiec duży, humbak).

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-14, 12:17   

claviceps napisał/a:
Chyba jednak ne do końca. Zauważ, że Pucek zalicza nutrię do grupy gatunków "z dwoma gwiazdkami" ;)

No to pojawia sie tutaj mały problem. Ja mam Pucka z 1984r. i wyraźnie przy nutrii zaznaczona jest 1 gwiazdka.
A co do oficjalnej listy polskich ssaków to masz trochę racji ale nie do końca. Pamiętam, że podczas pisania magisterki musiałem wpisać jak duży procent fauny naszych ssaków reprezentują te na badanym przeze mnie terenie. Jako odnośnik moja pani promotor kazała zastosować listę ssaków wypisaną przez Pucka bez gatunków dwugwiazdkowych czyli zostaje wtedy jakieś 109 gatunków. Mówiła mi wtedy, że jest to umowna lista ssaków prezentowana w środowisku przyrodniczym.
Przyznam, że jest ona dość naciągana bo wg niej do ssaków naszego kraju zalicza się szereg ssaków morskich widzianych u nas zaledwie raz lub kilka razy.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-14, 12:52   

arkadio.k napisał/a:
No to pojawia sie tutaj mały problem. Ja mam Pucka z 1984r. i wyraźnie przy nutrii zaznaczona jest 1 gwiazdka.

A to zwracam honor, widocznie patrzyłem do starszego wydania. W takim wypadku oczywiście nutria moim zdaniem może być traktowana jako gatunek dziko występujący w Polsce :oki:
arkadio.k napisał/a:
Przyznam, że jest ona dość naciągana bo wg niej do ssaków naszego kraju zalicza się szereg ssaków morskich widzianych u nas zaledwie raz lub kilka razy.

Według mnie nie jest to żadne naciągactwo, tylko uznanie faktu, że pewne gatunki docierają do nas co prawda bardzo rzadko, ale jednak samodzielnie. Zresztą podobnie jest z szeregiem gatunków ptaków, kilkoma nietoperzami i chyba z pewnymi motylami także (zresztą doskonale o tym wiesz ;) )

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-09-14, 13:07   

Stworzyłem topic lista ssaków Polski, żeby uzgodnić ostatecznie, które ssaki będziemy uznawać w klubie 50 i żeby tutaj nie zaśmiecać tematu dyskusjami ;)

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-09-18, 17:37   

orlik06 napisał/a:
karlik mniejszy 23

Nie zmilczę :P Wstyd i hańba uznawać sobie gatunek oznaczony przez kogoś nawet nie znając cech odróżniających go od gatunków podobnych! :twisted: Z ciekawości - kto oznaczał?

A tak naprawdę - co się stało z 22. gatunkiem?

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-19, 10:06   

kessy napisał/a:
nie znając cech odróżniających go od gatunków podobnych

Przez grzeczność nie wspomnimy o błędnej nazwie :twisted: ;)

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-09-19, 10:19   

kessy napisał/a:
Nie zmilczę :P Wstyd i hańba uznawać sobie gatunek oznaczony przez kogoś nawet nie znając cech odróżniających go od gatunków podobnych! :twisted:

Wtedy spalem po ognisku i nie żylem.Nie chcę podawać nazwiska,ale z tego co mi wiadomo
są jego foty.

kessy napisał/a:
A tak naprawdę - co się stało z 22. gatunkiem?

Nie ma dostępu do mojej listy bo żem w szkole,jak dojadę do domu to podam.

kessy napisał/a:
Przez grzeczność nie wspomnimy o błędnej nazwie :twisted: ;)

Malutki

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2008-09-19, 14:49   

W śród zabawy i śmiechu jaką tu przeczytałem pozwole sobie tylko uściślić ;)

claviceps napisał/a:

Michu napisał/a:

Z tego co mi wiadomo w ostatnich 30 latach żołędnice u nas stwierdzono tylko na Babiej Górze. Nie chodziło Ci przypadkiem o koszatkę :?:
a dokładniej to pod Babią Góra ;) , byłem na tym stanowisku. Ostatnio widziano ją tam jeśli mnie pamięć nie myli około 7 lat temu. Od tego momentu ślad po niej zaginął :/

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-09-19, 17:14   

Alcedo napisał/a:
W śród zabawy i śmiechu jaką tu przeczytałem pozwole sobie tylko uściślić
claviceps napisał/a:

Michu napisał/a:

Z tego co mi wiadomo w ostatnich 30 latach żołędnice u nas stwierdzono tylko na Babiej Górze. Nie chodziło Ci przypadkiem o koszatkę

a dokładniej to pod Babią Góra , byłem na tym stanowisku. Ostatnio widziano ją tam jeśli mnie pamięć nie myli około 7 lat temu. Od tego momentu ślad po niej zaginą
potwierdzam to co rzekł Al, gdyby Michu stwierdził żołędnicę w Białowieży to mielibyśmy mistrzostwo świata :] W Polsce żołędnica była stwierdzona tylko na 7 stanowiskach i tylko na południu Polski!
pozdrawiam

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-09-19, 18:00   

Dodajcie mi do życiowego (krajowego):

suseł perełkowany (rezerwat "Popówka" koło Zamościa). A więc w sumie wychodzi chyba 52 gatunki w Polszy. Przy okazji, dzięki dla Michała Piskorskiego za wskazówki

Odpowiedz do tematu