FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Klub 50
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2007-12-30, 22:32   

Kamil napisał/a:
I tak nie będziecie mieli doliczonego jeża do rankingu,bo nie może być "pewnie" tylko "na pewno" :P ;-)

Heh, to prawda.

Jednocześnie przypominam - nie liczymy do rankingu zwierząt widzianych "w stanie martwym" oraz poza granicami Polski (na to jest numerek podawany w nawiasie i proszę wyszczególniać, jeśli gatunek był widziany zagramanicą). Oznaczenie nie może być na zasadzie prawdopodobieństwa ale po konkretnych cechach, a w wypadku gatunków rzadszych lub trudniejszych do oznacznia bardzo proszę się nie oburzać jeśli spytamy gdzie były widziane i na jakiej podstawie oznaczone ;) To zwykła procedura, z braku ssaczej KF. Poza tym ciekawskie z nas stworzenia i fajnie wiedzieć gdzie można coś ładnego zobaczyć :mrgreen: Nie oznaczamy też (nie uznajemy za "widziany") zwierzaka po głosie. Musimy go zobaczyć ;)

To tylko zabawa koniec końców, ale niech będzie chociaż według jakichś zasad (jak dotąd niespisanych, ale zawsze) ;)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-12-30, 22:34   

kessy napisał/a:
Oznaczenie nie może być na zasadzie prawdopodobieństwa ale po konkretnych cechach,
A wielkiego szczura łażącego po ścianie,którego widziałem gdy byłem mały,moge uznać za wedrownego :?: ;-)

kessy 
moderator

Wysłany: 2007-12-30, 22:39   

Kamil napisał/a:
A wielkiego szczura łażącego po ścianie,którego widziałem gdy byłem mały,moge uznać za wedrownego :?: ;-)

Jeśli nie znałeś cech i nie pamiętasz z bezwględną pewnością wielkości uszu, długości ogona czy czego tam jeszcze - to nie ;)

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2007-12-31, 09:39   

Więc ponownie wyjaśniam :arrow: szczury śniade widziałem dwa razy w lipcu tego roku. Przez dwa tygodnie pracowałem wtedy dorywczo na fermie drobiu w Czempiniu (praca ciężka, a płaca marna :/ ). Czasami w ciągu jednego dnia widziałem po kilka szczurów wędrownych, a w jednym kurniku z klatkami (na "jedyne" 32 000 kur :shock: ) podczas sprzątania widzialem dziwnego ciemnego szczura mniejszego od pozostałych (=wędrownych). Po jakimś czasie okazalo się że był to właśnie szczur śniady (mogłem mu sie przyjrzeć z bliska ponieważ został zabity przez psa) :arrow: był mniejszy i "lżej zbudowany" od sz. wędrownego, bardziej szaro-czarny, z ciemnym ogonem dłuższym od reszty ciała.

Kessy, ta odpowiedź chyba rozwieje Twoje wątpliwości co do poprawnego oznaczenia tego gartnku ;-) :oki:

kessy 
moderator

Wysłany: 2007-12-31, 11:41   

Avocet napisał/a:
Kessy, ta odpowiedź chyba rozwieje Twoje wątpliwości co do poprawnego oznaczenia tego gartnku ;-) :oki:

To nie ma nic wspólnego z wątpliwościami ;) Po prostu się nie znamy, nigdy w terenie razem nie byliśmy. Każdemu należy się kredyt zaufania, ale moim niewdzięcznym zadaniem jest pilnować weryfikacji takich oznaczeń w rankingu ;) Mam nadzieje, że nikt nie uzna tego za złą wolę wobec swojej osoby :mrgreen:

mikus.zet 

Wysłany: 2007-12-31, 12:27   

Tyle się w tym wątku pisało o niesamowitych trudnościach przy terenowej identyfikacji małych gryzoni i ryjówkowatych, ale wciąż są tacy, którzy to ignorują... Ot, zarzucają sobie nazwę na listę i po sprawie... :sad: Ani słowa o cechach przy oznaczeniu, o dokumentacji nie wspominając...
Poza tym, jeśli ktoś w subforum ptasim na każdym kroku pokazuje, że poważniejsze dziczenie dopiero zaczyna, a na listę ssaczą zapodaje jakieś kosmosy (i niekoniecznie mówię o rzadkości występowania, czasem po prostu chodzi o podobieństwo między gatunkami blisko spokrwenionymi), to to jest po prostu śmiech na sali :/

To pisałem ja, szwarccharakter forum ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-12-31, 12:51   

kessy napisał/a:
Jeśli nie znałeś cech i nie pamiętasz z bezwględną pewnością wielkości uszu, długości ogona czy czego tam jeszcze - to nie
No to chyba należy mi się odjęcie tego szczura z rankingu :roll: nie ma co sztucznie naciągać :] Najbardziej mi tylko szkoda tego niedopisanego jeża ;-)

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2007-12-31, 13:33   

kessy napisał/a:

To nie ma nic wspólnego z wątpliwościami. Po prostu się nie znamy, nigdy w terenie razem nie byliśmy. Każdemu należy się kredyt zaufania, ale moim niewdzięcznym zadaniem jest pilnować weryfikacji takich oznaczeń w rankingu. Mam nadzieje, że nikt nie uzna tego za złą wolę wobec swojej osoby

Rozumiem i jak najbardziej jestem za taką weryfikacją wszystkich "podejrzanych obserwacji" :oki: , ponieważ przypuszczenia lub domysły odnośnie jakiegoś ptaka/ssaka nie są równoznaczne z faktami naukowymi

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-12-31, 14:06   

Jednak ten jeż to był sp.

vespertinus 

Wysłany: 2007-12-31, 14:22   

również odpowiem na Twoje pytanie kessy. ja mojego śniadego trafiłem 2 lata temu, niestety nie mogę go i tak zaliczyć do rankingu, bo jak podawałem liste, to nie doczytałem, że nie mogą być martwe :/ a znalazłem go w firmie, gdzie pracuje mój tata (zakład magazynujący zboże, 10 dużych silosów, hale i magazyny). oznaczyłem go na podstawie czarnoszarej sierści, spiczastego pyska, bardziej "mysiego" niż u wędrownych, które często widziałem, i ogona dłuższego od ciała. coprawda byłem wtedy młodszy, a i teraz nie potrafie zbyt pewnie oznaczać niektórych gryzoni, które widze przeważnie przez ułamki sekund, jednak ten nie uciekał więc jestem pewien, że był to śniady. i prosze mi jeszcze usunąć z rankingu mysz zaroślową, bo też ją widziałem tylko martwą :/
kessy napisał/a:
Mam nadzieje, że nikt nie uzna tego za złą wolę wobec swojej osoby :mrgreen:
jasne, że nie :grin: też jestem za podawaniem tylko 100% obserwacji, a nie wątpliwych, więc rozumiem, że chciałaś sprawdzić dwóch "młokosów" :-D a przez takie kontrole czasem można się czegoś nowego dowiedzieć ;-)

kessy 
moderator

Wysłany: 2007-12-31, 14:31   

Bardzo się cieszę, że podchodzicie z takim dystansem ;) I jednocześnie dziękuję pięknie za tłumaczenia.

vespertinus 

Wysłany: 2007-12-31, 17:20   

to ja jeszcze w ramach wyjaśnienia dodam o ryjówce malutkiej, bo również może budzić wątpliwości w jaki sposób ją oznaczyłem. z 1-2 miesiące temu w kotłowni zauważyłem ryjówkę. złapałem ją, żeby przypadkiem nie wpadła w pułapkę na myszy. była ciemnoszara, z jaśniejszym spodem, wg prowizorycznych pomiarów wyszło mi, że miała długość ciała ok. 5,1 cm, ciemny ogon długości ok 3/4 dł. ciała, i widoczne uszy. ale jeśli to zbyt mało cech, to również prosze mi ja wykreślić... :grin:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-12-31, 20:02   

Z tymi małymi ssakami to własnie tak jest że często je się widzi martwe,ja np. widziałem martwą ryjówkę i nietoperza. A myszy to najczęściej widuję w zębach kotów ;-)

tmaszkal 
Fan MU

Wysłany: 2008-04-22, 12:21   

oto moja lista ssaków:
borsuk
dzik
foka szara
gacek brunatny
gronostaj
jeleń
jenot
lis