Ciekawa rzecz takie rankingi. Właśnie się zorientowałam przy okazji uaktualnień, że nie widziałam w tym roku takich zwierzątek jak np. kret czy jeż Za to widziałam wilka i fokę szarą (nowa dla mnie - i to też się okazało przed chwilą ). Jako, że ten rok już się kończy - życzę powodzenia w przyszłym!
Cierpliwości. Ja np mimo że widziałam już szczury niezliczoną ilość razy, dopiero parę dni temu "oznaczyłam" sobie szczura wędrownego, mimo że ze śniadym jest podobnie jak z europejską norką. Zwierzak(i) przychodziły po chleb dla kaczek kilkanaście centymetrów od moich stóp i nie krępowały się zbytnio (tylko żyłkę ciągle zahaczały ).
Ale za to jaka radość teraz
Chociaż na pewno nie większa niż uciecha w trakcie obsrwacji
Clav, żaden nie mrugnął oczkiem zanim oddał ducha?
Już wszystko wyjaśniam daniele i muflony widuje (nawet dzisiaj też się udało ) w okolicach Czempinia k.Poznania. Mamy tutaj stację PZŁ, która w latach 90 ubiegłego wieku wsiedliła do okolicznych niewielkich śródpolnych lasów stadko kilkunastu danieli, które teraz już rozmnażają się na swobodzie i chyba tworzą samodzielną populację. Podobine jest tu z muflonami, tylko że zostały wsiedlone (chyba ) na początku XXI wieku. Poniższy link wiele powinien wyjaśnić
A z nutriami sytuacja przedstawia się następująco od lat 80. do końca lat 90. we wsi Piotrkowice (gm. Czempiń) żyła na swobodzie grupka tych gryzoni (był nawet o nich reportaż w programie Animals ). Najprawdopodobniej były to zwierzęta wypuszczone przez okolicznych hodowców, kiedy ich hodowla w celu pozyskania futer przestała się opłacać. Możliwe, że występowałyby tam do dzisiaj, lecz kilka lat temu stały się "obiektem zabawy" dla młodzieży z kijami i kamieniami
Rey, takie wyjaśnienia chyba w zupełności wystarczą
Rey, takie wyjaśnienia chyba w zupełności wystarczą
Jak najbardziej. Dziękuje
Jeszcze tylko jedna sprawa do uszczegłowienia:
Avocet napisał/a:
A z nutriami sytuacja przedstawia się następująco od lat 80. do końca lat 90. we wsi Piotrkowice (gm. Czempiń) żyła na swobodzie grupka tych gryzoni (był nawet o nich reportaż w programie Animals ). Najprawdopodobniej były to zwierzęta wypuszczone przez okolicznych hodowców, kiedy ich hodowla w celu pozyskania futer przestała się opłacać. Możliwe, że występowałyby tam do dzisiaj, lecz kilka lat temu stały się "obiektem zabawy" dla młodzieży z kijami i kamieniami
Jak do tej pory nie natrafiłem na żadną potwierdzoną w 100% informację o występowaniu nutrii w stanie dzikim w naszym kraju. Rozumiem, że obecnie już jej tam nie ma
Zależy co nazywasz "u nas" (wciąż siedzę w Anglii) - ale masz racje czyli że mam tylko 17 (miałbym 18 gdybym wiedział że Norka niesie w zębach "zdobycz" (gronka) - może bym go uratował?)
Jak do tej pory nie natrafiłem na żadną potwierdzoną w 100% informację o występowaniu nutrii w stanie dzikim w naszym kraju. Rozumiem, że obecnie już jej tam nie ma
W sumie to nie byłem już tam ładnych kilka lat, ale wątpie, aby jakieś nutrie tam jeszcze były. Teraz sprawę pogorszył fakt, iż trzy stawy w których występowały nutrie oraz okoliczny zaniedbany park wykupiła osoba prywatna. Wg informacji od mojego taty (pracuje w tamtej okolicy) właściciel zaczął porządkowac park i pogłębiać stawy (kiedyś zarośnięte trzciną i pałką oraz z bogatą roślinnością zanurzoną), co raczej nie sprzyja ewentualnym ostatnim nutriom. To chyba wszystko co wiem na ten temat , ale chętnie odpowiem na inne pytania
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-12-30, 11:03 ]
Dziękuje, tyle mi wystarczy
A ja mam pytanie do Avoceta i vespertinusa o szczury śniade Podobno są już w Polsce bardzo rzadkie, a poza tym trudno się je odróżnia od szczura wędrownego. Jak wam się to udało? (i gdzie ) Wątek jeży już się przewijał nie raz, ale o szczurach sobie nie przypominam... Z chęcią się czegoś dowiem na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum