To i ja napiszę listę ssaków które widziałem :
-sarna
-lis
-zając
-wiewiórka pospolita
-szczur wędrowny
-mysz domowa
-mysz polna
-jeż europejski
-kret
czyli w sumie 9
Ja do tej pory też słyszałem tylko o jeżu europejskim. Wiem, że kiedyś było coś takiego jak jeż wschodnioeuropejski, a teraz znowu jest podział na jeża wschodniego i zachodniego.
Jak ktoś zna jakieś charakterystyczne cechy po których da się rozróżnić od siebie oba te gatunki i podać zakres ich występowania to z przyjemnością się dowiem, bo w necie za wiele o tym nie pisze.
U mnie to jest bardzo skromna lista (zwłaszcza, że się nie znam )
-lis
-zając
-dzik
-sarna
-mysz polna
-mysz domowa
-jeż sp.
-kret
-wiewiórka pospolita
-ryjówka sp.
-kuna sp.
+nieliczne, niezidentyfikowane nietoperze
+również niezidentyfikowane ssaki związane z wodą (piżmak? wydra? albo inne, znajdujące się akurat w wodzie )
Ja sobie żadnego nie wliczyłem, bo nigdy nie udało mi się rozpoznać który to jeż. Chociaż we Wroławiu, z tego co słyszałem, od iluś tam lat wszystkie stwierdzone jeże były wschodnie; jakby się zachodni wycofywał.
A propos rankingu - tak samo zrobiłem z ryjówką, nornikiem czy rzęsorkiem - widziałem, ale zawsze nieoznaczone do gatunku, więc tak jakbym nie widział
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
...w środkowej Europie żyją dwa podgatunki jeza uważane przez część teriologów za odrębne gatunki:jeż zachodnioeuropejski i jeż wschodnioeuropejski.Drugi z nich ma zwykle na piersi białą plamę.
Cytat:
Granica występowania obu podgatunków przebiega przez zachodnią Polskę;strefa ich wspólnego występowania jest bardzo wąska.
to znaczy ze u mnie występuje tylko jeden gatunek(podgatunek )jeża-wschodnioeuropejski i raczej nie am szans na spotkanie drugiego,więc moge chyba sobie go spokojnie zaliczyć do rankingu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum