Witajcie
Mam takie pytanko. Czy myszy moga zywic sie miesem (padlina). Mielismy oststnio taka sytuacje, ze namnozylo sie gryzoni w naszym domku letniskowym. Regularnie lapaly sie w pulapki i nie bylo by w tym nic dziwnego, ale ostatnio trzy zlapane myszy byly w stanie straszliwym. Zostaly wlasciwie tylko ogony i kawalki skory. Czy mogly byc zjedzone przez inne myszy, czy tez moze mieszka tam cos jeszcze???
Witajcie
Mam takie pytanko. Czy myszy moga zywic sie miesem
oczywicie jak najbardziej! właciwie gdy maj? do wyboru najlepszej jakoci pszenicę i mielon? cielęcinkę zdecydowanie wybior? to drugie. Mało tego, mysz lena jest jednym z gatunków pl?druj?cych dziuple i bez zastanowienia z wielkim apetytem zjada pisklęta
w pułapkach na gryzonie zjadanie ofiary w potrzasku wcale nie należy do rzadkoci... ciężko jednak ustalić na 100% czy robi to jeden i ten sam gatunek, ale fakt faktem, że czasem trzeba oznaczać schwytanego osobnika po żuchwie, która to jako jedyna się ostała
myle ze te myszy złapane w pułapki mogły być zjedzone np. przez jakies owady, może karaczany, a może larwy much ''białe robaki''. ale one nie zjadły by myszy razem ze szkieletem!!
poza tym owady nie działaj? aż tak szybko... oczywicie zdarzały się i takie przypadki kiedy do roboty już zd?żyły się zabrać carabusy i geotrupesy, jednak nigdy nie były w stanie "rozwlec" ofiarę aż tak jak owadożerne i gryzonie. Przypomniałem sobie, że kiedy osobicie przyłapałem mysz poln? na kanibalizmie
Kanibalizm wsrod gryzoni (pozeranie martwych wspoltowarzyszy) jest zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Dodam jeszcze, ze takze zaniepokojona matka moze pozerac swoj przychowek i nie jest to rzadka czynnosc. Z biologicznego punktu widzenia jest to oczywiscie cecha korzystna. Takie sa wrodzone odruchy i nie ma na to rady
Pozdrawiam
Bedac dzieckiem znalazlem w szufladzie w starej szafie na dzialce gniazdo myszy. Byla tam kupa papierow i jedna slepa myszka ktora chodzila w kolko jak nakrecony samochodzik.Widok bardzo mnie ucieszyl pokazalem znalezisko rodzicom i zamkanlem szuflade tak jak ja zastalem.
Na drugi dzien znalazlem w szufladzie czaszke z kregoslupem i zebrami z cienka warstewka tkanki na koscu...
Jaki Byl powod pozarcia mlodej myszki i czy mialem w to jakis wklad nie wiem! Byc moze zjawisko to w tym gniezdzie odbywalo sie stopniowo - zastanawiajace jest bowiem tylko jedno mlode w gniezdzie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum