FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeż europejski
Autor Wiadomość
michal5000 

Wysłany: 2005-06-24, 09:36   Jeż europejski

Czy wie kto, gdzie i kiedy mogę zobaczyć jeża europejskiego w naturalnym rodowisku?

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-06-24, 09:48   

michal5000 napisał/a:
gdzie i kiedy mogę zobaczyć jeża europejskiego w naturalnym rodowisku

praktycznie wszędzie.!!!!!!!!!
...co do pory dnia to raczej zmierzch i noc. w dzień jest mniej aktywny. w nocy żeruje i wtedy się sporo przemieszcza.
miejsce....... ł?ki, sady, pola, nieużytki, przydomowe ogrody, ogródki działkowe, nawet osiedla domków jednorodzinnych...........
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

Batman 

Wysłany: 2005-06-24, 11:06   

Tak, dokładnie, włanie wczoraj miałem fajn? sytuację w Parku Cytadela, gdzie prowadzę obserwacje nietoperzy: usiadłem sobbie na trawce już przy Kernwerku (rozległa ł?cka) z detektorem, siedzię sobie, a tu co mi szeleci w trawie; z pocz?tku mylałem że to zaskroniec, ale jak spojrzałem w tym kierunku sk?d dochodził szelest ujrzałem jeża, który w ogóle nie zwracał na mnie uwagi > przeszedł 0,5 m koło mnie; nie oznaczałem do gat. bo nie chciałem go niepokoić, a poza tym miałem niezwykle dużo do roboty, bo nietoperze wczoraj nadspodziewanie dopisały. A jeż pojawił się tuż po zachodzie słońca.

Pawelele 

Wysłany: 2005-06-24, 11:50   

W D?browie Górniczej jeże w nocy migaj? bez skrępowania na osiedlowym trawniku. W innych miastach pewnie jest podobnie.

amikosik 

Wysłany: 2005-06-24, 15:08   

W Parku Arkadia jeże tez podchodz? bardzo blisko. Wystarczy stan?ć nieruchomo a potrafi? podejć i sprawdzić czy buty nadaj? się do jedzenia. Po chwili zastanawiania odchodz? w poszukiwaniu czego smaczniejszego.

Mateusz_C 

Wysłany: 2005-07-21, 22:32   

A co to jest za gatunek "jez europejski"? :wink:

Marfu 

Wysłany: 2005-07-21, 23:30   

Erinceus europaeus - jest szkola mowiaca, ze to jeden gatunek z dwoma podgatunkami.

Mateusz_C 

Wysłany: 2005-07-22, 00:18   

Szkola to na szczescie niemal zapomniana. Tak niecnie faune nam zubażać :wink:

W Mitchell-Jonesie i chyba w Niethammerze (nie mam tego tomu o Insectivora) i w ssaczym Collinsie i naszym Pucku wszedzie sa dwa osobne gatunki - E. concolor i E. europaeus

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-07-22, 16:31   

A jak je odróżnić?

Mateusz_C 

Wysłany: 2005-07-22, 19:00   

Na Mazowszu nie powinno byc problemu, bo jest tam najpewniej tylko jeż wschodni Erinaceus concolor, ktorego zasieg obejmuje niemal cala Polske. Jeż zachodni E. europaeus jest tylko na Slasku, bodaj Ziemi Lubuskiej i Pomorzu Szczecinskim, bo tam przebiega jego wschodnia granica zasiegu. Zewnetrznie nie ma dobrych cech przyżyciowych, zwykle wschodni ma na klacie biala plame, zas wschodni - ciemna plame. Ale nie zawsze. Najlatwiej odroznia sie je po ksztalcie gałęzi żuchwy - cechy ktorej niestety nie ma w kluczu Pucka, ale jest do tego stosowna literatura w jezyku zachodnich wrogow (z rysunkami). Swietna cecha bo, nie trzeba nikogo lapac i mu plam ogladac, nie trzeba miec calej czaszki z trupa, tylko wystarczy odskrobac z asfaltu rozjechane kolczaste dywaniki. Nawet jak leb jest rozsmarowany na plask, to gał?Ľ jednej albo drugiej żuchwy sie zwykle zachowuje w calosci.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-07-22, 19:38   

A tzw. 'okulary' to już nie jest za dobra cecha do rozróżnienia?
W moim atlasie z 91' (stary, ale jary :grin: ) napisali, że E. europaeus ma wokół oczu ciemn? sierć, 'okulary' włanie, skierowane w kierunku nosa. E. concolor takowych ponoć nie posiada. Jest to prawda? Pewnym utrudnieniem zapewne jest fakt, że w nocy tego nie widać :P

Mateusz_C napisał/a:
zwykle wschodni ma na klacie biala plame, zas wschodni - ciemna plame

To który ma w końcu jak? plamę? :)

amikosik 

Wysłany: 2005-07-22, 20:12   

Bardzo interesuj?ce te klucze. Tak się zastanawiałem jak oznaczać. Jak widziałem jeża to w nocy a jak podchodziłem to zwijał się w kulkę i najeżał. Żadnych okularów i brzucha wówczas nie widać. Teraz wiem - wystarczy jeża rozjechać samochodem i tylko trzeba uważać aby opony nie przebić. :oki:

Marfu 

Wysłany: 2005-07-22, 20:15   

Latwo zapamietac - "Na zachodzie sypia noc", wiec czarna ma zachodni.

Mateusz_C 

Wysłany: 2005-07-23, 00:01   

amikosik napisał/a:
Bardzo interesuj?ce te klucze. Tak się zastanawiałem jak oznaczać. Jak widziałem jeża to w nocy a jak podchodziłem to zwijał się w kulkę i najeżał. Żadnych okularów i brzucha wówczas nie widać. Teraz wiem - wystarczy jeża rozjechać samochodem i tylko trzeba uważać aby opony nie przebić. :oki:

rozjechancow jest tyle na drogach, ze materialu nie brakuje do oznaczania.

[ Dodano: 2005-07-23, 00:03 ]
Tomasz Kosut napisał/a:
A tzw. 'okulary' to już nie jest za dobra cecha do rozróżnienia?
W moim atlasie z 91' (stary, ale jary :grin: ) napisali, że E. europaeus ma wokół oczu ciemn? sierć, 'okulary' włanie, skierowane w kierunku nosa. E. concolor takowych ponoć nie posiada. Jest to prawda? Pewnym utrudnieniem zapewne jest fakt, że w nocy tego nie widać :P

To który ma w końcu jak? plamę? :)

plame ciemna ma zachodni, jasna - wschodni. Sorry. Okulary faktycznie, rowniez sa podawane jako cecha. Nigdy tego zachodniego nie widzialem na oczy, ja nie Slazak :D

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2005-07-23, 17:40   

Jeż (wschodni jak piszecie :D )
grasuje też...

ul.Wołoska przy ogrodzeniu działek - odcinek miedzy Rakowieck? a Madalińskiego.

Polecam nocny spacer tamże. Obserwacje nienerwowe z 1,5 m.

PS. No fajnie, że w końcu sypnęły się info o co chodzi z tym wschodnim i zachodnim :res:

Odpowiedz do tematu