FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeż europejski
Autor Wiadomość
Corbie 

Wysłany: 2008-10-14, 21:54   

O jeżach polecam stronę:

http://www.pro-igel.de/index.html

co prawda w dwóch barbarzyńskich ;) językach do wyboru, ale kopalnia informacji.

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-10-15, 15:11   

Jest może taka Akcja na Forum Przyroda " Policzmy Jeże 2008 " (2009) ? :> :roll:

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Corbie 

Wysłany: 2008-11-11, 19:32   

Dziś rozpocząłem zimowanie mojego jeża.
Ale po kolei. Pod koniec września znalazłem młodego jeża pałętającego się przy drodze. Ponieważ był to pierwszy żywy jeż na tej trasie :evil: widziany od dłuższego już czasu, postanowiłem przenieść go w bezpieczniejsze miejsce i wypuścić u siebie w ogrodzie. Po przyjeździe do domu zważyłem go i okazało się, że nieborak ma 260 g czyli zbyt niską wagę do bezpiecznego przetrwania zimy. Zapadła decyzja o zatrzymaniu.
Szperałem trochę w necie i obowiązkowo oglądałem „Bociany” 5 X ;) tak więc jeż miał (mam nadzieję) przyzwoitą opiekę. Dość wspomnieć, że przy ostatnim ważeniu przekroczył już 650 g. Dostawał głównie karmę dla kotów suchą i mokrą, gotowane mięso, jajko na twardo z otrębami. Dwa razy go wykąpałem, żeby pozbyć się pcheł.
Myślałem, że zostanie u mnie w domu aż do wiosny, jednak na jeżowym portalu http://www.pro-igel.de/index.html
sugerują, żeby mimo wszystko jeże hibernować o ile osiągną odpowiednią masę.
Wracając z „grobów” 2 XI widziałem dwa jeże kręcące się jeszcze w mojej okolicy i to zadecydowało o próbie przezimowania.
Jeż dostał specjalny kartonowy domek wypełniony pociętymi gazetami, wsadzony w większy karton z izolującą warstwą gazet pomiędzy oboma pudłami. Momentalnie go zaakceptował więc dziś rano wyniosłem go w zaciszny kąt ogrodu. Zewnętrzne pudło dodatkowo okryłem agrowłókniną, przykryłem stertą liści i gałęzi. Miska z wodą i druga z pokarmem stoi obok w pogotowiu i pozostaje teraz już tylko czekać na nadejście zimy.

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-11-12, 08:17   

Corbie prawidłowa postawa. :oki:

Switchhh 

Wysłany: 2008-12-23, 00:37   

Ciesz się ze zwerze zostało wypuszczone. dla ścisłości powiem tylko ze jeże nieśpią nieprzerwanie w czasie hibernacji. Zdarza sie im nawet zmienić kryjókę w ciągu zimy, lub też jedynie "przejść się na spacerek".
więcej info możecie znaleść na stronie www.jeze.republika.pl jest tam również do ściągnięcia moja praca magisterska o jeżach
pozdrawiam wszystkich serdecznie

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-23, 07:45   

Switchhh, na razie nie mogę otworzyć Twojej pracy (nieodpowiedni sprzęt w pracy :roll: ) więc mam pytanie jaki teren obejmowały Twoje badania i co się z tym wiąże, jaki gatunek?

Asia_nmc 
Joanna Nalewalska

Wysłany: 2008-12-23, 10:55   

Switchhh, za pomocą jakiego programu można otworzyć Twoją pracę? U mnie nie czyta jej ani World ani Adobe Reader...

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-12-23, 11:22 ]
*.mdi to rozszerzenie Microsoft Office Document Imaging, jeżeli masz Office 2003 to na pewno masz go w komplecie. Program widziany jest jako drukarka i drukuje do pliku (coś jak w rodzaju pdf). Mozna nim tworzyć dowolne dokumenty, lub je skanować i obrabiać. Zapis jest mozliwy tylko w dwóch formatrach .mdi oraz .tif. To tyle teorii.
Mi ten plik nawet w/w programem się nie otwiera, gdyż wyskakuje jakiś błąd :?
co to jest to *.mdi można przeczytać też tutaj

Asia_nmc 
Joanna Nalewalska

Wysłany: 2008-12-23, 22:35   

Już wcześniej znalazłam informację o programie Microsoft Office Document Imaging i o tym rozszerzeniu, ale dzięki za szczegółowe wytłumaczenei co i jak :) . Niestety ja też nie mogłam odczytać tego pliku. Pozostaje tylko poczekać na Switchhh

Switchhh 

Wysłany: 2008-12-24, 00:04   

witam,
dziwne bo nikt sie jeszce nie skarżył...
powinno być to odczytywane jak pdf. - to jest między innymi wymóg przy składaniu pracy mgr do dziekanatu. No cóż posiedzę nad tym, ale troszke później, jak być proszę o kontakt to wyślę w doc.
Tu jest streszczenie mojej pracy:
"Streszczenie
Charakterystyka populacji jeża wschodnioeuropejskiego (Erinaceus concolor) w parku Łazienki Królewskie
Badania przeprowadzono na terenie Parku Łazienki Królewskie w Warszawie, w sezonach wiosenno-letnich od roku 2005 do 2006 na populacji jeża wschodnioeuropejskiego (Erinaceus concolor). Celem prac było zapoznanie się z wybranymi elementami biologii tego gatunku oraz jego preferencjami siedliskowymi. Podczas badań stwierdzono występowanie 85 aktywnie żerujących jeży. Spośród nich wyodrębniono 58 osobników z czego: 30 to samice i 28 samce. Średnia masa wynosiła odpowiednio 812,49 g i 721,04 g. Badania potwierdziły przypuszczenia, iż jeże rozmnażają się w parku Łazienkowskim. Preferowanym środowiskiem są murawy: 53,75% pochwyceń. Po analizie danych ustalono, iż zagęszczenie jeży na terenie badań wyniosła 0,83 osobnika/ha, a korelacja stopy do masy: 0,361534"

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-12-24, 08:31   

Switchhh napisał/a:
Charakterystyka populacji jeża wschodnioeuropejskiego (Erinaceus concolor) w parku Łazienki Królewskie

Tylko tyle chciałem wiedzieć ;)

Switchhh 

Wysłany: 2008-12-29, 01:23   

Ale mogę więcej :)

Odpowiedz do tematu