Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Dziś rozpocząłem zimowanie mojego jeża.
Ale po kolei. Pod koniec września znalazłem młodego jeża pałętającego się przy drodze. Ponieważ był to pierwszy żywy jeż na tej trasie widziany od dłuższego już czasu, postanowiłem przenieść go w bezpieczniejsze miejsce i wypuścić u siebie w ogrodzie. Po przyjeździe do domu zważyłem go i okazało się, że nieborak ma 260 g czyli zbyt niską wagę do bezpiecznego przetrwania zimy. Zapadła decyzja o zatrzymaniu.
Szperałem trochę w necie i obowiązkowo oglądałem „Bociany” 5 X tak więc jeż miał (mam nadzieję) przyzwoitą opiekę. Dość wspomnieć, że przy ostatnim ważeniu przekroczył już 650 g. Dostawał głównie karmę dla kotów suchą i mokrą, gotowane mięso, jajko na twardo z otrębami. Dwa razy go wykąpałem, żeby pozbyć się pcheł.
Myślałem, że zostanie u mnie w domu aż do wiosny, jednak na jeżowym portalu http://www.pro-igel.de/index.html
sugerują, żeby mimo wszystko jeże hibernować o ile osiągną odpowiednią masę.
Wracając z „grobów” 2 XI widziałem dwa jeże kręcące się jeszcze w mojej okolicy i to zadecydowało o próbie przezimowania.
Jeż dostał specjalny kartonowy domek wypełniony pociętymi gazetami, wsadzony w większy karton z izolującą warstwą gazet pomiędzy oboma pudłami. Momentalnie go zaakceptował więc dziś rano wyniosłem go w zaciszny kąt ogrodu. Zewnętrzne pudło dodatkowo okryłem agrowłókniną, przykryłem stertą liści i gałęzi. Miska z wodą i druga z pokarmem stoi obok w pogotowiu i pozostaje teraz już tylko czekać na nadejście zimy.
Ciesz się ze zwerze zostało wypuszczone. dla ścisłości powiem tylko ze jeże nieśpią nieprzerwanie w czasie hibernacji. Zdarza sie im nawet zmienić kryjókę w ciągu zimy, lub też jedynie "przejść się na spacerek".
więcej info możecie znaleść na stronie www.jeze.republika.pl jest tam również do ściągnięcia moja praca magisterska o jeżach
pozdrawiam wszystkich serdecznie
Switchhh, na razie nie mogę otworzyć Twojej pracy (nieodpowiedni sprzęt w pracy ) więc mam pytanie jaki teren obejmowały Twoje badania i co się z tym wiąże, jaki gatunek?
Switchhh, za pomocą jakiego programu można otworzyć Twoją pracę? U mnie nie czyta jej ani World ani Adobe Reader...
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-12-23, 11:22 ] *.mdi to rozszerzenie Microsoft Office Document Imaging, jeżeli masz Office 2003 to na pewno masz go w komplecie. Program widziany jest jako drukarka i drukuje do pliku (coś jak w rodzaju pdf). Mozna nim tworzyć dowolne dokumenty, lub je skanować i obrabiać. Zapis jest mozliwy tylko w dwóch formatrach .mdi oraz .tif. To tyle teorii.
Mi ten plik nawet w/w programem się nie otwiera, gdyż wyskakuje jakiś błąd co to jest to *.mdi można przeczytać też tutaj
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Już wcześniej znalazłam informację o programie Microsoft Office Document Imaging i o tym rozszerzeniu, ale dzięki za szczegółowe wytłumaczenei co i jak . Niestety ja też nie mogłam odczytać tego pliku. Pozostaje tylko poczekać na Switchhh
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
witam,
dziwne bo nikt sie jeszce nie skarżył...
powinno być to odczytywane jak pdf. - to jest między innymi wymóg przy składaniu pracy mgr do dziekanatu. No cóż posiedzę nad tym, ale troszke później, jak być proszę o kontakt to wyślę w doc.
Tu jest streszczenie mojej pracy:
"Streszczenie
Charakterystyka populacji jeża wschodnioeuropejskiego (Erinaceus concolor) w parku Łazienki Królewskie
Badania przeprowadzono na terenie Parku Łazienki Królewskie w Warszawie, w sezonach wiosenno-letnich od roku 2005 do 2006 na populacji jeża wschodnioeuropejskiego (Erinaceus concolor). Celem prac było zapoznanie się z wybranymi elementami biologii tego gatunku oraz jego preferencjami siedliskowymi. Podczas badań stwierdzono występowanie 85 aktywnie żerujących jeży. Spośród nich wyodrębniono 58 osobników z czego: 30 to samice i 28 samce. Średnia masa wynosiła odpowiednio 812,49 g i 721,04 g. Badania potwierdziły przypuszczenia, iż jeże rozmnażają się w parku Łazienkowskim. Preferowanym środowiskiem są murawy: 53,75% pochwyceń. Po analizie danych ustalono, iż zagęszczenie jeży na terenie badań wyniosła 0,83 osobnika/ha, a korelacja stopy do masy: 0,361534"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum