FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeż europejski
Autor Wiadomość
Dragon 

Wysłany: 2008-05-08, 21:04   

kleszcz i to napity

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-05-08, 21:56   

salamandra napisał/a:
trawniku zobaczylam jeza :) najpierw nie moglam uwierzyc ze to jest

Niestety jeże coraz częściej zamieszkują nasze osiedla i widok dzieci które go męczą jest straszny.

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-05-09, 17:12   

Mrówek masz racje ja ostatnio Jeża widziałem rok temu!!! :shock:

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-05-10, 22:05   

ja kilka dni temu, jakiś pies go obwąchiwał. Żal mi sie zwierzaka zrobiło. Szkoda że że muszą szukać pożywienia w mieście (ja na szczęście mieszkam z dala od centrum miasta, w zielonej dzielnicy). Ale spotkać jeża na Plantach to byłby szok.

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-05-11, 10:58   

Bez przesady... jeże są pewnie w każdym większym parku w miastach...

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-05-11, 12:33   

Ostatnio w piątek wieczorem jadąc rowerem zauważyłem 2 dziewczyny ale nie wiedziałem co robią..!Przejeżdżając koło nich widziałem jak przeprowadzały Jeża przez drogę i gdyby nie one to by jeż zginą a nawet jak by ich tam nie było i ja był bym tam to bym pomógł....! :res: :oki: :-D

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-05-11, 21:54   

Tak powinno być, Inny ludź pewnie by go rozjechał.

eniacoc 

Wysłany: 2008-06-22, 01:20   

moja mama znalazła jeża i przyniosła go do domu. jest jeszcze mały i jego matkę najprawdopodobniej przejechał jakiś kierowca:( zanim zabiorę go do weterynarza żeby dowiedzieć się co dalej, chciałabym wiedzieć czemu nie można dawać mleka jeżom i jak mam się nim zająć do poniedziałku..? jeśli ktokolwiek mógłby coś poradzić, byłabym wdzięczna

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-06-22, 02:19   

z tego co wiem to nie można dawać krowiego, bo uczula i powoduje biagunkę.
odpowiednie jest mleko dla kociąt, do kupienia u weta.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

haaszek 

Wysłany: 2008-07-13, 09:29   

Witam, ponieważ jest to najświeższy znaleziony przeze mnie wątek o jeżu pozwalam sobie tu prosić o radę.
Wczoraj, podczas imprezy ogrodowej znalazłam młodego jeża, zaklinowanego między mur a kawał blachy. Niestety, kazdy jego ruch powodował, że blacha coraz bardziej przecinała jego skórę. Kiedy odsunełam blachę był wręcz do niej przylepiony, tak że myślałam że juz nie żyje. Ale żyje - został przeze mnie umyty(brzuszek), by usunąć brud :oops: ale trudno z przyczyn oczywistych stwierdzić obrażenia. Nie miałam nic do zdezynfekowania (jakie środki można zastosować? rivanol? jodyna?), ale jeż ożył i zjadł trochę surowego mięsa z kurczaka.
Jutro jadę do weta, ale dziś mam pytanie - co jeszcze mogę mu podawać (zaraz idę na polowanie na dźdźownice i śłimaki ;) ) ? Czym mogę zdezynfekować ranę? Czym mozna mu wytępić pchły?
Jeśli wydobrzeje, to pojedzie do lasu - mam tam domek z dala od ruchliwych dróg, może przezyje. Straszny jest widok tych rozjechanych jeży, tyle ich teraz na drogach.

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-07-13, 12:04   

woda utleniona jeszcze nikogo nie zabiła bo nie ma zbytnio jak. Także myślę że to najdelikatniejszy ze sposobów ewentualnego odkażania. Co do usunięcia pchełek to tutaj byłbym ostrożniejszy. Popsikanie jakimś środkiem może sprawić że będzie wyczuwalny w przyszłości, a przez to może mieć większe problemy w życiu....

3mam kciuki i powodzneia!

Przewodnik Beskidzki

orchid 
(ł)owca jeleni

Wysłany: 2008-07-13, 16:46   

Możesz jeszcze jeżowi podawać chudy biały serek, mieloną wołowinę (wieprzowiny raczej nie) a takze dobrej jakości mokre żarcie dla kota. Nie z lodówki! Suche żarcie też może być, ale to chyba mniej apetyczne, w każdym razie znam jeże kótre regularnie sie kocimi chrupkami zywiły. Ale i tak szamanie ślimaka jest debeściarskie ;) No i trzeba mu zapewnic swieżą wodę.
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.

Krzyżak Marcin 

Wysłany: 2008-07-13, 18:51   

Na tej stronce są odpowiedzi na "jeżowe" pytania:
www.jeze.republika.pl

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-07-21, 13:10   

Dzisiaj mój brat cioteczny przyniósł do mnie takiego oto młodego jeża z pytaniem co z nim zrobić.Zwierzakowi ciekła krew z nosa prawdopodobnie to robota psa :/ Szczerze to nie wiedziałem co z nim zrobić,ale uznałem że lepiej go wypuścić w bezpieczne miejsce i tak też się stało.Rana chyba nie była wielka,ale wyglądało to groźnie bo jeż miał nos upaćkany we krwi,a poza tym chyba nie miał innych obrażeń.
Dopiero teraz przypomniało mi się że mogłem sprawdzić czy ma białą plamę,wreszcie bym wiedział czy to wschodni czy zachodni :>

P1000628.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 101.05 KB

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-07-21, 20:52   

Wieczorem brat wrócił po jeża i zabrał go do domu,bo siedział w tym miejscu,w którym został wypuszczony i wogóle był teraz bardziej niemrawy niż rano, może dlatego ,że zimno dziś i pada :? Powiedziałem bratu, żeby mu przetarł ten nos wodą utlenianą ,a do jedzenia dał twaróg i mleko.Sam bym może wziął tego jeża do domu gdyby nie moje nieokiełznane :roll: koty,a poza tym rodzina się właśnie zjechała i trochę zamieszania jest ;)
P.S. Jeża oznaczyłem jako wschodniego :> ,miał na piersiach wielgachną,jasną plamę :] (tą jasną sierść widać nawet na tym zdjęciu)

Odpowiedz do tematu