FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jelenie na Mazowszu
Autor Wiadomość
Maniek_Z 

Wysłany: 2005-12-02, 11:00   Jelenie na Mazowszu

Już dawno po rykowisku, ale może warto dowiedzieć czegoś na następny rok. Czy znacie jakieś ostoje jelenia szlachetnego w okolicach Warszawy. Słyszałem, że niewielka chmara żyje w zachodniej części Kampinowskiego Parku Narodowego oraz w Puszczy Białej na północ od Broku. Informacja ta jest o tyle dla mnie ważna, gdyż zamiast jeździć na Warmię lub do Beskidu Sądeckiego (tam dotychczas podlądałem zaloty byczków) miałbym możliwość częstszych wyjazdów kilkugodzinnych.
pozdrawiam

merops 

Wysłany: 2005-12-02, 12:22   

Witam - pod Ciechanowem jest rez. Modła - a w nim mamy dziki, sarny, jelenie i daniele - całkiem fajny kompleks leśny. Aha, niestety nie znam miejsc rykowiska ani jeleni ani danieli.
Pozdrawiam

Namor 

Wysłany: 2005-12-02, 12:57   

Daniele masz też w Puszczy Bolimowskiej, a jeleni w Puszczy Białej jest bez liku. Co do jeleni w Puszczy Kampinoskiej to podobno są, ale nigdy ich nie widziałem (podobno można je spotkać w okolicach dawnego rez. Wilków).

Rey 

Wysłany: 2005-12-02, 14:17   

Namor napisał/a:
Co do jeleni w Puszczy Kampinoskiej to podobno są, ale nigdy ich nie widziałem (podobno można je spotkać w okolicach dawnego rez. Wilków).

Owszem są: szacunkowe dane mówią o 20-40 osobnikach.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-12-03, 18:32   

Maniek_Z napisał/a:
tam dotychczas podlądałem zaloty byczków

a jak takie podgladanie wpływa na prokreacje jeleni??

to oczywiscie uklon w strone grzesiab :twisted:

hajstra 

Wysłany: 2005-12-11, 23:43   

Może Was zdziwię, ale "rykowiska" od kilku lat odbywają się też na południowych krańcach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego i w lasach garwolińskich. Inna sprawa, że byki są słabe i raczej pobekują niż ryczą, choć wyjątki się zdarzają. Jeleń regularnie, ale w małych ilościach spotykany jest na Bagnie Całowanie (w leśnej części) i to niemal do samego rez. Na Torfach. Co ważne myśliwi nie wykazują ich w swoich inwentaryzacjach, bo boją się, że będą naciski, by część zwierząt przeznaczyć do odstrzału. A z tego co mówią, wolą poczekać aż populacja stanie się liczniejsza i mocniejsza. Dlatego oficjalnie jeleni w tym rejonie nie ma.

Jurek7 

Wysłany: 2005-12-14, 15:01   

Jelenie sa w Kampinoskim PN w rezerwacie Krzywa Gora i na zarosnietych 'Lakach' Famulkowskich. 2 lata temu slyszalem rykowisko cn. 3-4 bykow, ktore poczatkowo uznalem za krowy 'no bo jeleni w KPN prawie nie ma'. Potem zobaczylem co ryczy. :) Teraz jeleni powinno byc nawet wiecej. :)

Tak jak losie w Mazowieckim PN, dziki w Warszawie itp. sa do zobaczenia na bocznych drogach, w dzien powszedni, swit lub o zmroku. Az mnie to dziwi, jak jelenie dobrze znaja zwyczaje ludzi i nigdy nie pokaza sie przy uczeszczanych szlakach w weekendowe popoludnie, choc czasem spokojnie zeruja w zaroslach w zasiegu sluchu. :D

[ Dodano: 14 Gru 2005 03:04 pm ]
Tam sa geste zarosla i podsuszone olsy. Prawie zadnej polany albo zrebu. Poogladac rykowiska sie nie da, ale posluchac mozna do woli.

Odpowiedz do tematu