FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie zwierzaki mieliście/macie w domu
Autor Wiadomość
Szybszy 

Wysłany: 2004-02-05, 10:23   Jakie zwierzaki mieliście/macie w domu

Dla poprawienia statystyki forum Ssaki proponuję opisanie jakie zwierzęta macie lub mielicie, może jakie zwi?zane z nimi przygody. Pewnie większoć to będ? ssaki - przyjmijmy, że stado kur liczy się jako jedna sztuka :)

Ja miałem zawsze psy, koty, okresowo gołębie i króliki. Matka miała swój drób ale do tego się nie poczuwam. Z dzikich miałem połamanego kosa (kuracja nie zakończyła się sukcesem), małe sroki i kawki wypadłe z gniazda, małego zaj?ca (ojciec przyniósł zamiast zostawić na polu), oraz przez kilka dni kreta i jeża - aż na swoje szczęcie uciekły (mały byłem). Ale nauczyłem się jednego z jeżami - potrafię przeturlać zwiniętego w kłębek na ręce tak, żeby nie kłuło - przez co kilka uratowałem przed rozjechaniem przez samochody.

Aha, na Komunię dostałem od ojca chrab?szcza majowego, wypuciłem go potem ale to był mój najfajniejszy prezent :D

Marfu 

Wysłany: 2004-02-05, 13:02   

Ja potrafie nawet rozwinac zwinietego jerza, aby zobaczyc plane na brzuszku... A w domu to nawet mi sie szczurek trafil, wedrowny jak najbardziej, ale Zona kazala pogonic.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-05, 14:52   

miałem: myszołowa którego odchowałem, miałem jerzyka którego wyswobodziłem z uwięzienia na strychu i małe jeżyki (niestety padły bo matka im zginęła) miałem też sarenkę (historia "nabycia" podobna do przypadku Szybszego z zaj?cem), miałem też kreta ale mi uciekł (skubany ale potrafi sie wyginać) obecnie mam gołębie, wypchanoego młodego jastrzębia który zgin?ł w zderzeniu ze słupem, mam zalakierowanego młodego (chyba młodego bo ma br?zowawy pancerzyk) chrz?szcza rohatyńca nosorożca mam też kilka skamielin i jakiego robaczka w bursztynie :P

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Szybszy 

Wysłany: 2004-02-05, 15:12   

Marfu napisał/a:
Ja potrafie nawet rozwinac zwinietego jerza, aby zobaczyc plane na brzuszku...

A czy jeż jest w stanie to przeżyć? :? :wink:

anna 

Wysłany: 2004-02-05, 16:32   

a JA MAMA PARKE SZYNSZYLI BARDZO INTELIGENTNYCH :) )) jE?LI KOGO? INTERESUJA SZYLKI W WERSJI "DOMESTIC PET" TO MOGĘ DAĆ NAMIAR NA LISTĘ MIŁO?NIKÓW. mUSZE POWIEDZIEĆ, ZE WOKOŁ TYCH SZARACZKÓW WYTWORZYŁA SIE CAŁKIEM ZGRABNA SPOLECZNO?Ć NETOWA:))
aNIA

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-02-05, 19:10   

Miałem różne zwierz?tka ale nie odbiegaj?ce od standardu: rybki, chomiki, myszy. Wszystko to w bloku w Warszawce, ale od kiedy zacz?łem sie zajmowac ochron? przyrody to sie zaczęło, najlepszy był bocian na balkonie. Siedział u mnie przez wekend bo wtedy jeszcze nie było Azylu dla ptaków w ZOO. Rano budził klekotaniem...Łabedzi też sporo sie przewinęło. Pewien mój kolega trzymał takiego przez 2 tygodnie, rano wypuszczał do ogródka a wieczorem k?piel w wannie szykował, ptak wyzdrowiał. Niestety ssaków dzikich nikt mi nie przynosił, a może i dobrze. Czasami dzwonili że ło jaki po osiedlu chodzi ale od tego byli lenicy.
Teraz mieszkam pod miastem, więc też standard 3 psy, 3koty + dzicy lokatorzy: myszy, kuny i towarzystwo z budek lęgowych. Odk?d s?siad mur wywalił grodz?c stawy ił?ki jeże przestały zagl?dać a żaby i ropuchy spadły do minimum. :evil:

Karolina 

Wysłany: 2004-02-05, 21:54   

Ja planuję kupić szynszyla :mrgreen: . Ale narazie zbieram kasę.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-06, 16:36   

Zapraszam do zerknięcia no moje psiaki w galerii prywatnej:

http://www.bocian.org.pl/...sonal_index.php

i klik w mopka :mrgreen:

jak będę miał więcej czasu to opiszę jakie "cuda" przewinęły się przez mój dom :wink: :mrgreen:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Szybszy 

Wysłany: 2004-02-06, 17:36   

Jak się w końcu wyprowadzę z bloku to kupię przede wszystkim dwie rzeczy - porz?dne akwarium i takiego owczarka jak ma Mopek.

P.S. Mopek - to suka może? :P

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-06, 17:40   

Cytat:
to suka może?

to basior i to taki wielki, że gdybym go nie znał to bym się go bał :wink: :mrgreen:

ale nie wykluczone, ze niebawem przyjedzie w zaloty pannica wiec kto wie... jeden szczeniak wszak zostaje przy ojcu :wink:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-08, 21:46   

Ja u siebie w pokoju miewam dosyć systematycznie jakie gołębie (ale nie da się ich trzymać zbyt długo bo skrzydla im powiedzmy drętwiej?), był też młody szpak ( co roku jeden młody spada z czwartego piętra pod blach? docieplaj?c? blok, póĽniej na parterze trzeba odginać blache i wyjmować drania), były też rybki, kiedy papużki faliste, dwa kanarki, które zginęły mierci? tragiczn?..., obecnie też jest kanarka, oprócz tego zaschnięte zwloki młodej dymówki i upolowany przeze mnie krab - wyschnięty i pomalowany (ale martwe zwierzęta też się licz??). A w ogóle to jak się wyniosę z tego zabĽdzianego bloku to pewnie jeszcze się czym pochwalę :wink:

000.jpg
-a to willa kanarków, z której korzystają gołębie
Plik ściągnięto 2736 raz(y) 28.73 KB

0000.jpg
Plik ściągnięto 2737 raz(y) 31.79 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-08, 23:15   

> kurtka skorzana na krzesle Winera<

:shock: kolega harlejowiec, czy moze metal... :wink: :mrgreen:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-08, 23:22   

Raczej harlejowiec... motorem lisa straszył :mrgreen: :mrgreen:

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-08, 23:30   

Coz, no to ja w kolejce....
Co do typowych petsow... to bylo tego troche,:

2 papuzki faliste, nierozlaczka jakastam, chomik syryjski, myszoskoczek mongolski, ukleje ze stawu, stulbie z kaluzy, zatoczki z bajora, zaba chinska (taka biala brzydka),
no i 2 zolwie stepowe zyjace do dzis...(obydwa ok 12 lat)

jako rekonwalescencenci w moim domowym sanatorium zalapali sie:

kawka, sroka (z obcietymi skrzydlami i ogonem, polana farba, z wypalonymi plackami pior :evil: ), sierpowka, zieba, strzyzyk (polegl) :cry: , myszolow.
Oraz dwa noworodki kocie zostawione przez matke ... udalo sie utrzymac przy zyciu ponad tydzien :|

Co do tej okrutnie potraktowanej sroki, nie bylo wyjscia... wprawdzie doszla do siebie, ale na reszte pobytu oddalismy ja do zoo, gdzie mialy "odrosnac" jej obciete lotki i ogon....
jakiaz byla moja radosc gdy w jakis rok potem, jako gosc w zoo spotkalem "moja" sroczke, w pelni sprawna! razem z innymi srokaczami :wink: rojbrujaca na wybiegu slonia.... :P ....poznalem ja po bezpiorym, wypalonym placku na glowie, ktory najwyrazniej sie nie zagoil... :| ! Jakiez to zoo male :mrgreen:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-08, 23:37   

Cytat:
Raczej harlejowiec

jedno nie wyklucza drugiego.... :wink:
... :shock: choc jak teraz sobie przypomne co pewien hard rockowiec zwykl wyrabiac z golebiami na koncertach :twisted: , to nie sadze zeby Winer z takim avatarem byl wielkim fanem tego pana O.O... :mrgreen:

Odpowiedz do tematu