Znalazłem dzi zdechł? mysz. Troche była pokieeszowana i wymuldana, (pewnie kot). Zabrałem j? do domu celem oznaczenia. W gre wchodziła mi tylko mysz zarolowa i lena - doc duza (ciało 9 cm, ogon 10 cm) duze uczy, duze oczy. Brazowy grzbiet i bialy dobrze odznaczjacy sie brzuch z wyj?tkiem odcinka między przednimi łapami gdzie występowała jakby beżowa obroża. Ogon łysy od spodu jasny.
A co daje tę 100% pewnoć? Bo znalazłem parę dni temu osobnika pasuj?cego do tego opisu tylko, że nie robiłem pomiarów, ale reszta opisu się zgadza. Czy cech? rozpoznawcz? jest ten pas na podgardlu czy co jeszcze np. wymiary?
Chciałem dać t? mysz koledze z USiu który preparuje zwierzaki, ale kazał mi wsadzić trupa do lodówki na co nie przystała moja matula!
Moze do jutra sie nie zamierdnie?
Na poczatku pazdziernika miałem do czynienia z myszka lesna. a Wiec tak:
Pewnego dnia wybralem sie ( w koncu) oproznic ze starych gniazd i wyczyscic moje budki legowe. Zaczalem od budki nalezacej do bogatki. Po wdrapaniu sie na kasztanowiec (masakra)...otwieram od frontu drewniany domek ...a w srodku oczywiscie gniazdo i sporo lisci (zdziwilem sie, bo przeciez same tam nie nalecialy) ... wzialem patyk zaczalem penetrowac wnetrze. Wtedy walsnie zauwazylem ze w srodku cos sie rusza ... a dokladniej mysz lesna. Popatzrelismy sie przez chwilke w oczy, a ona nagle zrobila takieeegggooo susa wprost na moja twarz !!!..... moj odruch byl taki ze omal nie spadlem z drzewa. Oczywiscie myszka spadla na sciolke i nic jej nie bylo. Gorzej ze mna bo rece jeszcze przez godzine mi sie trzesly.
Nie kazdy z was zna uczucie gryzonia na twarzy ...
Od tego momentu nie wchodze bez zabezpieczen na drzewa hehehe
Kiedys kontrolowalem w Puszczy Kampinoskiej bubki i zastukalem do budki B (szpacza) - czisza, wiec odginam gwozdz - przez dziurke prosto w twarz dostalem wiewiorka... Az spadlem (zeskoczylem...) z drabiny...
Ale pewien jestes, ze to mysz lesna?? A nie jakich pilchowaty??
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum