Zające - metoda - taksacja pasowa, ale nie wiem czy o to Ci chodziło. Co masz na myśli mówiąc inwentaryzacja w gminach? Liczenie ssaków jest generalnie trudne, różne metody dla różnych gatunków, no i trzeba poświęcić dużą ilość czasu i przejść sporo terenu.
Jedna z najtrudniejszych grup zwierząt do inwentaryzacji. Uważam, że akurat ta grupa powinna być robiona przez zawodowych teriologów. Szczególnie problematyczne jest robienie inwentaryzacji drobnych ssaków, trzeba miec do tego odpowiedni sprzęt (stożli, żywołapki), umieć wytypować obszary do wkopania stożków i pułapek, wreszcie umiec oznaczyć to co się złapie, a bywa to naprawdę trudne. Poza tym trzeba umieć rozpoznawać ślady bytności ssaków. Ogólnie uważam za szaleństwo branie się za taką robotę osób bez większego doświadczenia w tej tematyce. Jestem herpetologiem, nie teriologiem, ale wiem jak to wygląda z bliska, bo niejednokrotnie widziałem jaka to robota.
_________________ dr R.Maślak
Uniwersytet Wrocławski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum