Widzialem, widzialem. W rezerwacie Mewia Lacha. Mozna je bylo obserwowac z kamiennej ostrogi umacniajacej brzeg Wisly przez lunete, ewentualnie dobra lornetke. Foki wylegiwaly sie na piaszczystej lasze daleeeeko od konca ostrog i ludzi. A na plazy rzeczywiscie byl roj poszukiwaczy bursztynu. Z mapy:
http://www.fokarium.com/fokarium/mapy/mapy.htm
wynikalo, ze byly to raczej foki dzikie a nie restytuowane. Teraz akurat szwenda sie tam niejaka Dufka, ale wtedy Zatoka Gdanska byla bez fok z nadajnikami.
30 listopada widziałem trzy foki (niemal na pewno szare) chyba w tym samym miejscu, które opisywał D. Kowalczyk, czyli na łasze na przedłużeniu lewobrzeżnej ("wibnieńskiej") "ostrogi", a jedn? z nich, a konkretnie czubek głowy gdzie do wysokoci nosa, z mniej niż dziesięciu metrów przy tejże "ostrodze" przez 3 do 5 sekund - patrzylimy sobie badawczo w oczy:-). S?dzę, że jeli pojedzie się tam rankiem póĽn? jesieni?, zim? lub na przedwioniu, to jest całkiem spora szansa (i chyba coraz większa dzięki działaniom Stacji Morskiej w Helu). Ten okres, od jesieni do przedwionia, to szczęliwie okres, w którym można wchodzić do rezerwatu, a tłumy turystów czy zbieraczy bursztynu to chyba tylko po stronie Mikoszewa.
W ubiegłym roku 18 i 20 sierpnia w ?wibnie widziałem fokę szar?. Obie polowały w odległoci od 10 do 30 metrów od brzegu. Wyci?gały spore rybska - prawdopodobnie łososie i filetowały je pływaj?c na plecach. Ta widziana 20-ego wydawała się mniejsza i obserwowałem j? z Magd? przez około 10 minut przy zacinaj?cym deszczu. Obie obserwacje były około 9-ej. Foki nie miały nadajników a ja aparatu. PóĽniej zgłaszałem obserwacje telefonicznie do stacji morskiej. Dodam jeszcze, że pierwsz? obserwoawlimy w pobliżu Mewiej Łachy a drug? przy jednym z wyjć na plaże w ?wibnie.
A wiecie, ze wszystkie obserwacje fok sa zbierane przez Stacje Morska UG? Wlasnie to wyczytalem rozkoszujac sie pradnikiem ochrony gatunkow Natura 2000 - alez to bedzie bialy kruk Naklad - 1350...
Warto wiec przekazac, albo wpisac do kartoteki TPB My przekazemy
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ja te numery noszę od dawna w telefonie (0601 889 940 oraz 58 675 08 36 - całodobowy dyżur Stacji) i wówczas od razu z plaży zadzwoniłem, zwłaszcza, żeby sie skonsultować co do gatunku - przecież trafiaj? się na naszym wybrzeżu i foki pospolite i obr?czkowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum