Ostatnio wędruj?c po Puszczy Białowieskiej w okolicy rzeki Narewka napotkałem dziwne obiekty (zdjęcie). S? one w trakcie budowy i w liczbie trzech sztuk. S?dzę, że s? to paniki dla żubrów. Czy dobrze rozumuję?
Pewnie panik z zapasem siana w tym a la brogu u góry. To by się zgadzało z planem rozgęszczenia zimowych stad w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się pewnego paskudnego choróbska trapi?cego męskoć naszych żubrów. Jak byłem w Puszczy Białowieskiej w zimie 2002, były trzy stada przy panikach w różnych miejscach, dwa z nich liczyły co z 80 - 100 sztuk (pardon osobników ). Teraz maj? być mniejsze.
Częć główna obiektu (skrzynia) jest zabudowywana prawie pod daszek. „Skrzynia” uniesiona jest na palach na kilkanacie centymetrów nad ziemi? i zabudowana od dołu. Włanie w tej częci zapewne przechowywana będzie pasza. Boczne ramiona wyposażone będ? w raszki i tam podawana będzie karma – tak s?dzę. W pierwszej chwili z daleka też pomylałem że to ambona dla naszych "przyjaciół" z zachodu pragn?cych zapolować na żubra. Jednak po dokładnym zapoznaniu się z obiektem jest to niemożliwe.
Częć główna obiektu (skrzynia) jest zabudowywana prawie pod daszek. „Skrzynia” uniesiona jest na palach na kilkanacie centymetrów nad ziemi? i zabudowana od dołu. Włanie w tej częci zapewne przechowywana będzie pasza.
Dokładnie tak
Performance nie performance, ale jak wygodnie sie w czyms takim nocuje
Na mapach Sudetów specjalnie zaznaczam takie wiato-karmniki. Na nocleg idealne, zwłaszcza że s? zamykane na skobla, a w rodku siano, albo słoma (ale rzadziej).
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum