bo odszkodowania za dziki płacą myśliwi A skoro nie ma tam żadnego koła
praktycznie regułą jest, że na terenach miejskich nie wydzierżawia się terenów (a co za tym idzie za szkody nie płacą myśliwi). Kto odpowiada wtedy za szkody, pewnie skarb państwa, bo zwierzyna w stanie wolnym jest własnością państwa. Pewnie jednak nie wprost jak za żubry, bobry itp. i bez procesu sie nie obędzie, a pozwanym pewnie powinien zostać wojewoda, ale to wyjaśnią pewnie forumowi prawnicy.
Dziki obserwuję bardzo często, nawet częściej niż ptaki.
Pierw przez kilka dni otrapiam i badam główne przesmyki w lesie skierowane w kierunku pól, potem zasiadam niedaleko przesmyku i mam widoki.
Już w połowie grudnia obserwowałem na księżycu lochę z warchlakami.
Pozdrawiam zagorzałych obserwatorów / Sus scrofa/
_________________ obserwuję, notuję i tak ma być ...........
więcej niż hobby
LUDZIE co wy z tymi "stadami??????????
NIE "stado" tylko "wataha"!!
Sprawiedliwy
Zawsze myślałem, że słowo wataha zarezerwowane jest dla wilków.
_________________ Puszcza Białowieska umiera!
Mohruś moim największym przyjacielem.
Niech żyje Hrvatska republica!
Dian Fossey na zawsze w moim sercu.
Czytajmy Vitusa B. Droschera.
Ostatnio miałem spotkanie ze sporym odyńcem, cwana bestia, bo już o 19.20 miałem go na grochowisku, z pewnością niecałe 100 m, akuratnie na strzał, ale to dopiero za 2 lata.
więcej niż hobby
Oj uważaj co piszesz bo Cie pogonią
Ale moze coś jeszcze uda sie zmienić... ja tez dwa latka wcześniej byłem zagorzałym myśliwym... aż sie naprawde w zbliska naoglądałem i zrezygnowałem z wielką ulgą
tadekptaku, Dlaczego nie jestes już leśnikiem?Ja też miałem iść do TL, ale nie poszedłem, miałem powody.Teraz kolegom zbieram rośliny i pomagam im zielniki składać.Lubię klasyfikować rośliny i je rozpoznawać.Pozdrawiam,Krzysiek.
więcej niż hobby
LIMOSA LIMOSA, zmiany ustroju,transformacje,redukcje,itp. Wybralem ptaki i pily nie tylko spalinowe teraz zajmuje sie ochrona przyrody, a nie produkcja drewna. Ale do Tl warto isc, szczegolnie do Leska
tadekptaku, Wiem,że warto było, ale już jestem w III klasie szkoły średniej więc nic nie poradze.
Pisałeś, że zajmujesz się ptakami. W jakim stopniu?
Naukowym czy hobbystycznym? Jesteś pracownikiem jakiegoś zakładu ekologii ptaków lub innego zajmującego się ochroną tychże właśnie istot?
więcej niż hobby
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum