Witam
Wybrałem się dzisiaj na krótk? przechadzkę po terenach małej rzeczki w mojej miejscowoci. Szukałem zimorodków - ale niestety żadnego nie mogłem spotkać...
Zobaczyłem natomiast na lodzie (dla mnie zupełnego laika w rozpoznawaniu tropów zwierz?t) pewien lad - może pomożecie mi go odszyfrować??
Dostrzegłem również, że poszukiwał żab bo ze dwie sobie upolował i chyba przeszkodziłem mu w ich konsumpcji. Porzuciwszy zdobycz szedł cały czas po lodzie, czasami gdy się skończył wstępował do rzeczki i przepływał na drugi brzeg na kolejn? powierzchnię lodu. Id?c za ladami ok 200 metrów zgubiłem trop... Z tego co jeszcze widziałem to zwierzak jest mały skoro utrzymał się na tak cienkiej warstwie lodu...
Pozdrawiam wszystkich.
PS. I w końcu zawitała zima!!! - ciekawe na jak długo??
tropy3.jpg Zdjęcie z filmiku, który nakręciłem - przepraszam za złą jakość.
Chciałbym jeszcze dodać, że w tym miejscu rzeczka jest w miarę czysta - widać ładny żwirek i piasek z pod lustra wody... Spotkałem jeszcze wiele małż i chyba s? również s? raki...
Więc chyba raczej wydra?? - ale nie jestem pewien.
Mam podejrzenie że rację maj? i zwolennicy wydry i zwolennicy norki, bo zdjęcia przedtawiaj? tropy dwóch zwierz?t. Na pierwszym - tym z resztkami żaby - widać z tyłu tropy wydry. Na pozostałych - tropy mniejszego łasicowatego, najprawdopodobniej norki amerykańskiej, chociaż nie można wykluczyć tchórza ani - wobec braku skali - nawet kuny domowej. Trzy pierwsze gatunki o tej porze chętnie wyjadaj? zimuj?ce żaby, a kuna domowa tez często poluje na brzegach. Nikt nie zwrocił uwagi, że obok tropów widać dodatkowy lad na niegu - jest to lad pozostawiony przez zdobycz niesion? w pysku drapieżnika. Tak że tajemnicza tchórzo-nora taszczyła co większego, np szczura, piżmaka lub ptaka wielkoci kaczki...
Więc...
1) Tropy przedstwiaj? jednego zwierzaka!
2) Skala jest pokazana na pierwszym zdjęciu z żabkami!
Moim zdaniem jest to jaki gatunek z łasicowatych - najprawdopodobniej włanie trzórza lub kuny domowej.
Szkoda, że nie ma profesjonalistów w tej dziedzinie
Pozdrowionka
PS. Może uda mi się zaczaić na tego zwierza z aparatem - wedy się wszystko wyjani.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum