Wysłany: 2005-12-01, 18:25 Czy są jeszcze Łosie w Mazowieckim Parku Krajobrazowym?
Łosia w Mazowieckim Parku Krajobrazowym widziałem dwa razy:
1. W bodajże 1997 roku Łoszę z dwoma (?) młodymi na ścieżce przez trzęsawisko koło Sanatorium w Zagórzu (północna część MPK)
2. W 1999 roku podczas wycieczki rowerowej. Siedzieliśmy na niewielkim wzniesieniu przy Białym Ługu (między Aleksandrowem a Wiązowną, północne MPK, proj. rezerwat) i w dole na drugim krańcu bagna zauważyliśmy Łosia! To był wypasiony byk! Wspaniały i majestatyczny zwierzak.
3. W 2001 roku znajoma z Wiązowny jadąc autobusem do Wawra widziała zabitego młodego łoszaka za Starą Miłosną w stronę Wawra...
4. W 2005 roku na wiosnę, w maju pod wieczór Łoś brodził i pływał w Jeziorze Torfy i krążył po okolicy podobno aż do rana.- opowiedział mi to znajomy mieszkałący w pobliżu Jeziora Torfy. (sprawiał wrażenie jakby się zagubił)
I to koniec. Moje osobiste kontakty z Łosiem zakończyły się w 1999r.
Interesuje mnie czy populacje Łosia są jakoś monitorowane w Mazowieckim Parku Krajobrazowym, a może w ogóle na Mazowszu; jak się przdstawiają szlaki migracyjne tych zwierząt? Podobno często przepływają Wisłę- gdzie i w jakim okresie?
Może macie jakieś informacje, obserwacje, ogólnie wszystko co Łosi na Mazowszu dotyczy
[ Dodano: 2005-12-01, 18:35 ]
PAP-2004r-: "Pod znakiem łosia będzie przebiegał także rok 2005, nazwany w BPN Rokiem "Czerwonego Bagna" - rezerwatu, który szczególnie upodobały sobie te zwierzęta."
2 stycznia 2002 kręciłem się w okolicy rezerwatu Szerokie Bagno. Było pół metra śniegu, w którym krzyżowało się masę śladów łosi, choć ich samych nie spotkałem (wszedłem za to w środek watahy dzików, ale to inna historia )
Wysłany: 2005-12-01, 19:29 Re: Czy są jeszcze Łosie w Mazowieckim Parku Krajobrazowym?
woodman napisał/a:
Interesuje mnie czy populacje Łosia są jakoś monitorowane w Mazowieckim Parku Krajobrazowym
Populacja łosia powinna być monitorowana w MPK - przynajmniej tak stoi w Planie Ochrony. W Parku jest to bardzo nieliczny i zagrożony ssak, podobno dość często można go spotkać koło i w samym Rezerwacie "Bocianowskie Bagno".
woodman napisał/a:
Może macie jakieś informacje, obserwacje, ogólnie wszystko co Łosi na Mazowszu dotyczy
Co do całego Mazowsza to danych dokładnych nie mam - niewątpliwie najlepiej zbadana i monitorowana jest populacja zamieszkująca Kampinoski PN.
W kartotece TPB jest kilka dalszych obserwacji. Poza tym ostoja chyba duuza jest sasiedni Poligon - z tamtad to juz jest maaaaaaasa obserwacji (sam tez widzialem).
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
W kartotece TPB jest kilka dalszych obserwacji. Poza tym ostoja chyba duuza jest sasiedni Poligon - z tamtad to juz jest maaaaaaasa obserwacji (sam tez widzialem).
Możesz bardziej przybliżyć wątek? Może znasz jakieś linki do innych stron, fajnie żeby też były zdjęcia
O jakim poligonie piszesz (między Rembertowem a Sulejówkiem?)
Napisz coś więcej
A może wiecie jakie są kierunki migracyjne (korytarze ekologiczne) losia na Mazowszu w powiazaniu z innymi regionami Polski?
Jakie sa tendencje przemieszczania sie Losia przez Mazowsze w ciagu roku kalendarzowego i w perspektywie dlugofalowej?
A moze dysponujecie jakimis fotkami losia z obserwacji na poligonie remb-okuniewskim?[/list]
Biegają tam ponoć grzybiarze, ale nie możemy narażać dobrego imienia TP Bocian. To może by tak oficjalnie wystąpić jako Towarzystwo o zgodę, teren wyglada obiecująco (choć cietrzewi już ponoć nie ma) i można by go trochę przebadać ?
Robilismy w tym roku mala inwentaryzacje - taka bezsensowna, od poczatku lutego czyli motyle dzienne, nietoperze, wazki, co sie dalo poznym latem. Niestety - starania o pozwolenie nie byly latwe, zatem nie moglem tego robic publicznie, czyli z duza grupa osob. Ale moze za rok bedziemy kontynuowac dzialania i moze nsie zgodza na pozwolenia typu Marfu plus trzy osoby towarzyszace... Na razie musialo byc ze szczegolami - typu numer dowodu osobistego, data urodzenia itp...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum