W artykule...
..chomik europejski – wygląd, biologia, zagrożenia i ochrona prawna
..program monitoringu rozmieszczenia i liczebności chomika w woj. śląskim
..dane o występowaniu chomika
[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-04-03, 23:01 ]
Przydały by się dane o rozmieszczeniu i liczebności
w poście obserwacje 2007 umieściłem zdjęcia i onformacje o obserwacji chomika europejskiego w Sandomierzu. Zlokalizowałem kilka nor w tym dwie napewno zamieszkane gdyz wiodły do nich bardzo świeże ślady (było po niewielkim deszczu). dzis wybieram sie w to samo miejsce bo skoro jest jedne chomik to musi ich byc więcej na tym terenie:).
Jesli ktoś chce bliższe info to prosze pisac tutaj.
Pozdrawiam
ps. kurcze duży był ten chomik:)
A ja wczoraj łaziłem nieco w rejonie gdzie bodajże w zeszłym roku był znaleziony trupek - okolice Targoszyc (gm.Mierzęcice, woj.śląskie). Teren zacny no ale bez dokładniejszego namiaru to było klasyczne szukanie igły w stogu siana - trzeba będzie zasięgnąć info u miejscowych rolników - może oni coś będą wiedzieć....
Witam.
Na początku lat 90-tych chomiki w okolicach Sędziszowa (woj. świętokrz.) - Mstyczów i okolice - były dosłownie plagą. Na 1 hektarowym polu można było znaleźć po 3 - 4 rodziny. przed żniwami pola były dosłownie zadeptane. No i oczywiście rolnicy poradzili sobie z nimi - po każdych żniwach polowano na nie zalewając nory. w ciągu 2 - 3 lat wytępili wszystkie chomiki. Od tego czasu nie widzę ani jednego śladu ich bytowania.
Może ktoś wie o jakiś nowych stanowiskach w tamtym rejonie? Bardzo chciałbym zrobić im sesję zdjęciową
Ps. W tych okolicach chomika nazywa sie pieskiem ziemnym lub reckiem.
....jedyna moja obserwacja chomika to ta na zdjeciu ponizej (obok 1 PLN dla oddania skali)..niestety zwierzatko zastane w sytuacji niekorzystnej dla niego....byl potracony przez samochod ....miejsce akcji aleja lipowa w Zatorze ad Oswiecim... termin zdarzenia - pazdziernik 2004....szukalem tam potem nor i poswiadczenia wystepowania u local people, ale bezskutecznie...pozdrawiam Felix
...nie no skad...nie hoduje sie u nas chomika europejskiego...tylko syryjskiego (3 razy mniejszy).....ten to bydle jak swinka morska...ewidentnie potracony jak wynikalo z ogledzin...
U mnie na działce na obszarze 1,5 ha są chyba ze cztery zamieszkałe norki chomika europoejskiego. W roku poprzednim widziałem nawet jednego chomika. Na sąsiednich polach też widziałem wykopane nory.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum