na liscie TBOP bylo niedawno, ze zdaje sie gdzies w kieleckim jakis chomik europejski przystawial sie do swinki morskiej w czyims ogrodzie
chyba wyprobuje ten sposob i sprawdze czy chomiki sa na Pogorzu... a moze przy okazji swinka wybierze wolnosc (mam nadzieje, ze Milva tu nie zagladnie )
Ciekawe info zdobyłem wczoraj - na dawnym stanowisku chomiczym między Chorzowem a Bytomiem, skad od lat brak było danych o występowaniu zwierza ponownie go zaobserwowano, a nawet schwytano!
Chomik wspinał się ponoć po jakimś krzaku
Ciekawe info zdobyłem wczoraj - na dawnym stanowisku chomiczym między Chorzowem a Bytomiem, skad od lat brak było danych o występowaniu zwierza ponownie go zaobserwowano, a nawet schwytano!
Chomik wspinał się ponoć po jakimś krzaku
Miejsce o którym piszesz a konkretnie między Maciekowicami a Piekarami Śl. jest "ZAGŁĘBIEM " chomiczym od dawna i nigdy go tam nie brakowało. Jak chcesz je spotkać to trzeba najlepiej zaraz po żniwach poszukać nor na ścierniskach lub w nocy wybrać się na pola z warzywami, spotykałem je też czasami wspinające się po krzakach bzu czarnego nawet za dnia, w jakim celu to nie mam pojęcia.
Niedawno też, znajomy przywiózł mi martwego chomika znalezionego na szosie w okolicach Dąbrowy Tarnowskiej.
Czyli populacja utrzymuje się tam na stabilnym poziomie, czy po prostu spada ale w wolnym tempie
Czy utrzymuje się na stabilnym poziomie to tego dokładnie nie wiem, bo z tego co mi wiadomo to nikt tam ani dawniej ani obecnie liczeń żadnych nie przeprowadzał. Wiem tylko że spotykane są w tym rejonie dość regularnie.
Witam,
poszukuje zdjec CHOMIKA EUROPEJSKIEGO w celu publikacji w kwartalniku Przyroda Gornego Slaska
jesli ktos takowe fotografie posiada lub zna osoby, przed których obiektywem zagoscil chomik, prosze o info
pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna Skowronska
k.skowronska@cdpgs.katowice.pl
Centrum Dziedzictwa Przyrody Gornego Slaska
ul. Sw. Huberta 35, 40-543 Katowice, tel./fax: 032 209 50 08
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Witam Forumkowiczów!
Zawiadamiam, że publikacja dotycząca chomika europejskiego ukazała się w wiosennym numerze (47/2007) Przyrody Górnego Śląska.
Posiadających informacje - dane aktualne i historyczne - o występowaniu chomika na terenie woj. śląskiego proszę o przesyłanie info do Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska.
Z pozdrowieniami,
Kasia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum