FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Chomik europejski
Autor Wiadomość
Pawelele 

Wysłany: 2005-08-29, 14:36   

Tetrao napisał/a:
to przeca ornitolog z naszego koła!? Czy się myle Pawelele ?

Nie mylita sie :D

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2005-09-28, 09:21   

Kolejna obserwacja chomika (niestety martwego :? )Osobnika tego złapał kot na peryferiach osiedla ,,Bursaki" w Lublinie. Był naprawdę wielki...

Pawelele 

Wysłany: 2005-09-28, 23:36   

Jurgens napisał/a:
Kolejna obserwacja chomika (niestety martwego )Osobnika tego złapał kot na peryferiach osiedla ,,Bursaki" w Lublinie. Był naprawdę wielki...

Warto byłoby postarać sie o zlokalizowanie kolonii, Jurgens :idea:

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2005-09-29, 09:14   

Cytat:
Warto byłoby postarać sie o zlokalizowanie kolonii, Jurgens :idea:

W najbliższym czasie zawitam znów na ,,Bursakach" i poszperam po nieugorach. Zobaczymy co da się zrobić :wink:

[ Dodano: 2005-11-06, 19:55 ]
No niestety nie udało mi się zlokalizować kolonii :? Spotkałem kilka norek, ale gabarytowo nie odpowiadały chomikowi...
Cytat:
No to na pewno nie sowa - ona by go polknęla... Pewnie pies albo kot.
Pytam z ciekawoci... To sowy potrafi? połykac takie wilkie ,,kawały mięcha"?? :shock: :D

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-05-31, 17:37   

na liscie TBOP bylo niedawno, ze zdaje sie gdzies w kieleckim jakis chomik europejski przystawial sie do swinki morskiej w czyims ogrodzie :mrgreen:
chyba wyprobuje ten sposob i sprawdze czy chomiki sa na Pogorzu... a moze przy okazji swinka wybierze wolnosc :roll: (mam nadzieje, ze Milva tu nie zagladnie :-P )

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-11-11, 13:43   

Ciekawe info zdobyłem wczoraj - na dawnym stanowisku chomiczym między Chorzowem a Bytomiem, skad od lat brak było danych o występowaniu zwierza ponownie go zaobserwowano, a nawet schwytano! :mrgreen:
Chomik wspinał się ponoć po jakimś krzaku :shock: :roll:

Rey 

Wysłany: 2006-11-11, 23:32   

Tetrao napisał/a:
skad od lat brak było danych o występowaniu zwierza ponownie go zaobserwowano, a nawet schwytano!

To świetna wiadomość :res: Zwłaszcza w obliczu powszechnego spadku liczebności tego gatunku :cry:

Wiesiek2 

Wysłany: 2006-12-01, 22:09   

Tetrao napisał/a:
Ciekawe info zdobyłem wczoraj - na dawnym stanowisku chomiczym między Chorzowem a Bytomiem, skad od lat brak było danych o występowaniu zwierza ponownie go zaobserwowano, a nawet schwytano! :mrgreen:
Chomik wspinał się ponoć po jakimś krzaku :shock: :roll:

Miejsce o którym piszesz a konkretnie między Maciekowicami a Piekarami Śl. jest "ZAGŁĘBIEM " chomiczym od dawna i nigdy go tam nie brakowało. Jak chcesz je spotkać to trzeba najlepiej zaraz po żniwach poszukać nor na ścierniskach lub w nocy wybrać się na pola z warzywami, spotykałem je też czasami wspinające się po krzakach bzu czarnego nawet za dnia, w jakim celu to nie mam pojęcia.

Niedawno też, znajomy przywiózł mi martwego chomika znalezionego na szosie w okolicach Dąbrowy Tarnowskiej.

Rey 

Wysłany: 2006-12-01, 23:46   

Wiesiek2 napisał/a:
jest "ZAGŁĘBIEM " chomiczym od dawna i nigdy go tam nie brakowało

Czyli populacja utrzymuje się tam na stabilnym poziomie, czy po prostu spada ale w wolnym tempie :?:

Wiesiek2 

Wysłany: 2006-12-03, 20:43   

Rey napisał/a:

Czyli populacja utrzymuje się tam na stabilnym poziomie, czy po prostu spada ale w wolnym tempie :?:

Czy utrzymuje się na stabilnym poziomie to tego dokładnie nie wiem, bo z tego co mi wiadomo to nikt tam ani dawniej ani obecnie liczeń żadnych nie przeprowadzał. Wiem tylko że spotykane są w tym rejonie dość regularnie.

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2006-12-03, 23:41 ]
Dziękuje :res:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-12-04, 00:01   

młody Koźlik twierdził, ze był okres że chomików długo tam nie było... :]

ale cieszy informacja że chomiczory się tam trzymają!! Z pewnością się tam wybiore :mrgreen:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-12-04, 07:59   

info z ptasiej listy dyskusyjnej

Cytat:
Witam,
poszukuje zdjec CHOMIKA EUROPEJSKIEGO w celu publikacji w kwartalniku Przyroda Gornego Slaska
jesli ktos takowe fotografie posiada lub zna osoby, przed których obiektywem zagoscil chomik, prosze o info
pozdrawiam serdecznie,

Katarzyna Skowronska
k.skowronska@cdpgs.katowice.pl
Centrum Dziedzictwa Przyrody Gornego Slaska
ul. Sw. Huberta 35, 40-543 Katowice, tel./fax: 032 209 50 08

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Lutek 

Wysłany: 2006-12-04, 15:02   

W jednym z ostatnich zeszytow Chronmy Przyr. Ojcz. jest artykuł o wystepowaniu chomika na Wyzynie Czestochowskiej.
Pozdrawiam
Łukasz

skylarka 

Wysłany: 2007-04-02, 18:57   

Witam Forumkowiczów!
Zawiadamiam, że publikacja dotycząca chomika europejskiego ukazała się w wiosennym numerze (47/2007) Przyrody Górnego Śląska.
Posiadających informacje - dane aktualne i historyczne - o występowaniu chomika na terenie woj. śląskiego proszę o przesyłanie info do Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska.
Z pozdrowieniami,
Kasia

Rey 

Wysłany: 2007-04-02, 21:45   

skylarka napisał/a:
Zawiadamiam, że publikacja dotycząca chomika europejskiego ukazała się w wiosennym numerze (47/2007) Przyrody Górnego Śląska.

A można prosić o jakieś króciutkie streszczenie :?:

Odpowiedz do tematu