moim zdaniem może ich być juz naprawde niewiele. Zeczywicie krzyżuj? sie z kotami, a ile jest teraz zdziczałych kotów każdy wie!!!!. Ale myle ze istnieje szensa na czystej krwi żbika, może gdzie w głębokich lęnych ostępach...
Badacze krakowscy prowadzili badania nad zbikiem w okolicach podgorskich i okazalo sie ze tylko chyba na Pogorzu Przemyskim. Najciekawsze bylo to, ze nie zyly w gestych lasach, ale w takim bardziej zadrzewionym farmlandzie, a dokladnie w zadrzewionych dolinach strumyczkow... Oczywiscie pozostal jeden problem - co z ich czystoscia genetyczna. Byly to po prostu duze koty, wygladajace jak zbik. To mialo byc badane pozniej...
Informacje sprzed trzech lat, z Ogolnopolskiej Konferencji teriologicznej. Kolejna miala byc rok temu w Krakowie, ale zglosilo sie 20 osob i upadla...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
choba raczej n ie w większoci. myle ze większoć to po prostu duże zdziczałe koty. te zdziczałe bardzo pezypominaj? żbiki, s? duże,,włochate" i barzdo agresywne. a jeli chodzi o czystej krwi żbiki to chyba juz tylko w Bieszczadach niestety...
Według Polskiej Czerwonej Księgi Zwierz?t u nas występuje mniej niż 200 żbików czystej krwi rozmieszczonych we wschodniej częci Karpat: w Beskidzie Niskim, Bieszczadach, Górach Słonnych i na Pogórzy Przemyskim.
nie wiem czy te dane można uznać za wiarygode w przypadku tak skrytego zwierzęcia jakim jest żbik! przecież tak na prawde to nawet nie wiemy ile mamy wilków, wszyscy sie kluc? i dyskutuj? ta temat ich liczebnoci... szczegulnie przyrodnicy z myliwymi!!!
No jaki margines błędu napewno istnieje, ale chyba PCKZ można uznać za Ľródło doć wiarygodne, poza tym nie znam innego tak aktualnego Ľródła informacji, a zdaje mi się że ostatnio nie prowadzono żadnych badań na żbikach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum