Dziń dybry wszystkim !!!
Mam małe pytanie. Chwilowo jestem uziemiona w domu,więc jakie rodowisko, takie obserwacje...
Przedwczoraj mój kot przyniósł szczura. Białego. Jak go zobaczyłam na schodkach, to był już zimny trup, ale mocno mnie zażył ten kolor. Czy często takie się zdarzaj?? Dodam, że mieszkam w bloku pod lasem, wokół dużo nieużytków, sporo domków jednorodzinnych i oczywicie mietników... Jeli chodzi o wielkoć denata, to był trochę mniejszy niż dorosłe szczury, które widywałam do tej pory.
Acha! I nie sprawiał wrażenia porwanego prosto z cieplutkiego domku od kochaj?cej pańci...
Mysle ze bez klopotu moglbyc hodowlany. Ja tez kiedys bylem mocno zaskoczony, jak w smietniku pod domem zauwazylem baraszkujacego szczurka w latki
Sadze, ze ucieczki, a nawet wypuszczanie szczurow "na wolnosc" moga sie zdazac. Stad i w dzikich populacjach beda sie pojawiac bialaski lub laciatki...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
To dzięki za informację. Moje kocisko jest jeszcze młode, to pierwsza samodzielna zdobycz i zaskoczył mnie mocno i terminem polowania i wyborem ofiary... Dziwny ma gust jak na mój gust...
No szczury albionsy s? rzadkosci? w rodowisku. Tak jak mow fredi około 2% populacji to szczury biale. Biala sierć u szczorów to cecha recesywna ( podobnie jak biale tygrysy) i zdarzaja sie w warunkach naturalnych, soj? drog? to wlanie od takich szczurow wziely się szczury labolatoryjne - człowiek zaczol je hodować i selekcjonować w tym kierunku. zdarza sie że szczury labolatoryjne uciekaj? i kopuluja ze szczurami dziekimi, a tu juz niewielki krok by zwiekszyc liczbe białych osobnikow w populacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum