FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
bardzo edukacyjna wypluffka
Autor Wiadomość
cama 

Wysłany: 2004-05-02, 19:17   bardzo edukacyjna wypluffka

http://www.froguts.com/fl...emo/pellet.html

to adres stronki na ktorej z sowiej wypluffki uklada sie szkielecik gryzonia
jesli komus spodoba sie ta edukacyjna zabawa to polecam wpisac w google: owl pellet (a znajdzie sie wiecej)
8)

Michał J. R. 

Wysłany: 2004-05-03, 12:05   

Moje dzieciaki juz łyknały bakcyla. Przy okazji pokroiły też wirtualnie żabę (tu trzeba pamiętać o batalii jak? stoczono w Stanach o rezygnację z masowego krojenia żab na lekcjach biologii).

Dream 

Wysłany: 2004-05-10, 11:45   

Hehehe... nie to rzebym narzekał na brak zajęć ale zabawa jest przednia :-D

Qmak 

Wysłany: 2004-05-11, 20:57   

Super stronka zarowno wyplówka jak i inne virtualne sekcje :res:
The harmonious cry of hymns,
Let us sing, my sweet song,
Koaxkoax,

mender 

Wysłany: 2004-09-25, 20:04   Gryzonie z wypluwek

1.Czy czaszka jest wystarczj?ca do oznaczenia gatunku gryzonia?
2. Zna kto może link do strony z jakim kluczem do rozpoznawania gryzowni po kociach?
3. A moze kto wie, gdzie można taki klucz kupić? Jeżeli nie, to może chociaż tytuł...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-09-25, 20:34   

Pucek Z. 1984. Klucz do oznaczania ssaków Polski. PWN.

w antykwariacie :/

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

mender 

Wysłany: 2004-09-25, 22:27   

No to może podzielę się swoja pierwsz? powazniejsza analiz? wypluwek płomykówki :] Otóż w wypluwkach (niestety ta analiza nie była widać na tyle poważna, aby je policzyc :/ ) znalazłem czaszki 36 gryzoni. Oto skład:

1. Nornik polny - 24 (67%)
2. Mysz zarolowa - 7 (19,5%)
3. Ryjówka malutka - 3 (8,33%)
4. Ryjówka aksamitna - 1 (2,8%)
5. Mysz domowa - 1 (2,8%)

Pytam jako zupełny laik w dziedzinie ssaków : Czy który z gatunków jest jaki rzadki? Oczywicie nie można wykluczyć pomyłki, szczególnie jeli chodzi o ryjówkę malutk?.

Marfu 

Wysłany: 2004-09-26, 20:46   

Same standarty :-( Ale ciekawy jest duzy udzial myszy zarodlowej. Jak mozesz, przywiez material nad Oswin - sprawdzimy oznaczenia :-)

Gryzonie oznaczamy wlasnie po czaszkach, a dokladnie po szczekach, a jeszcze dokladniej po zebach. Owadozerne natomiast glownie po wielkosci.

mender 

Wysłany: 2004-09-26, 22:10   

Hmm... niestety nie mogę - nie mam już tego materiału. Musiałem się pozbyć. Co do myszy zarolowej to rozpoznawałem po czterech otworach po usunięciu pierwszego zęba. Owadożerne - tu miałem tylko mały problem z różnic? pomiędzy wielkoci? szczęki ryjówki malutkiej a aksamitnej.

[ Dodano: 26 Wrz 2004 11:10 pm ]
P.s. Jak najlepiej przechowywac czaszki?

Marfu 

Wysłany: 2004-09-27, 08:57   

Jej... Jak to musiales sie pozbyc? Takich materialow nie wolno sie pozbywac... Po to mamy zgode na prowadzenie kolekcji szczatkow zwierzat chronionych, aby takie materialy zachowywac.

My przechowujemy w nastepujacy sposob. Po pierwsze zrzutki cale preparujemy oddzielnie - jedna zrzutka stanowi odrebna calosc. Sumujemy co w niej odnalezlismy, zapisujemy, i po 10 zrzutek odkladamu do jednej kopertki. Zas cala reszte (zrzutki pokruszone) oznaczamy lacznie i lacznie przechowujemy. Jak material jest duzy, to kopertujemy z podzialem na grupy (nornikowate, myszowate, owadozerne, ptaki, plazy). Oczywiscie inaczej traktujemy wszelkie rzadkosci - te sa przechowywane osobno, kazdy osobnik oddzielnie (lub grupa osobnikow pochodzacych z jednego materialy, np. rozdrobnionego - wowczas nie wiadomo, ktore fragmenty naleza do ktorego osobnika...).

Co do myszy zaroslowych - a nie byly to myszy polne albo lesne??? Zwlaszcza polne czesto sa lowione przez plomykowki.

Żmihor 

Wysłany: 2004-10-27, 10:15   

witam!
widzę, że tamat wypluwkowy - to co dla mnie!
mam pytanie do bardziej dowiadczonych osób w tej dziedzinie - jak odróżnić zarolow? od lesnej. podobno mozna po górnych szeregach zębowych ale szczerze powiem zawsze je oznaczałem jako sylvaemus. ale chciałbym się nauczyć bo to strata informacji tak wrzucać dwa gatunki do jednego wora!
no i drugie pytanie - jak rozpoznać rzęsorka mniejszego (N.anomalus) - w pokarmie SXA z Puszczy Rominckiej mam kilkaset już chyba ryjówkowatych i niedługo bedę siadał do oznaczania.
pozdrawiam

Marfu 

Wysłany: 2004-10-29, 16:26   

Probuje po raz trzeci, dwa razy cos mi pozarlo list...

A zatem odpowiedz na drugie pytanie - ta jest prosta. Rzesorek mniejszy jest - jakby to nie zabrzmialo glupio - mniejszy. I tyle. Jak pierwszy raz mialem z nim do czynienia, od razu sie zorientowalem, ze cos jest nie tak. W przypadku zuchw trzeba dla pewnosci zmierzyc galaz zuchwy, ta sie nie niszczy, i z glowy. Gorzej z czaszkami - tu trzeba zrobic tak. Ukladasz sobie rzadek czaszek i patrzysz na ich wielkosc. Powinny sie uzlozyc w dwa - jak to sie teraz mowi w szkole - zbiory: male i duze. W razie czego, w kolekcji TP Bocian znajduja sie okazy do porownania.

A pierwszy problem jest duzo gorszy... Chyba jest to najtrudniesza czesc wypkuwkologii... Ja robie to tak, ze na oko wychwytuje czaszki wyraznie wieksze, masywniejsze. I wowczas mierze szerokosc korony pierwszego gornego trzonowca. Jak sie da, to tez szerokosc gronego siekacza, ale w przypadku puszczyka nie ma co liczyc na takie cuda, jak zachowanie sie calej czaszki. Zatem beda listwy zebowe, w ktorych dosc czesto zachowa sie pierwszy trzonowiec, rzadziej tez pozostale. A poza tym, to zapraszam z materialem, to razem poogladamy... W 1000 ofiar beda tez nietoperze, to razem oznaczymy :-)

Pozostaje problem mlodych myszy lesnych... Ale to juz dla mnie nie do ugryzienia.

Odpowiedz do tematu