to adres stronki na ktorej z sowiej wypluffki uklada sie szkielecik gryzonia
jesli komus spodoba sie ta edukacyjna zabawa to polecam wpisac w google: owl pellet (a znajdzie sie wiecej)
8)
Moje dzieciaki juz łyknały bakcyla. Przy okazji pokroiły też wirtualnie żabę (tu trzeba pamiętać o batalii jak? stoczono w Stanach o rezygnację z masowego krojenia żab na lekcjach biologii).
Super stronka zarowno wyplówka jak i inne virtualne sekcje
_________________ Brekekekex koax koax,
Brekekekex koax koax,
Marshy children of the waters,
The harmonious cry of hymns,
Let us sing, my sweet song,
Koaxkoax,
1.Czy czaszka jest wystarczj?ca do oznaczenia gatunku gryzonia?
2. Zna kto może link do strony z jakim kluczem do rozpoznawania gryzowni po kociach?
3. A moze kto wie, gdzie można taki klucz kupić? Jeżeli nie, to może chociaż tytuł...
No to może podzielę się swoja pierwsz? powazniejsza analiz? wypluwek płomykówki Otóż w wypluwkach (niestety ta analiza nie była widać na tyle poważna, aby je policzyc ) znalazłem czaszki 36 gryzoni. Oto skład:
Pytam jako zupełny laik w dziedzinie ssaków : Czy który z gatunków jest jaki rzadki? Oczywicie nie można wykluczyć pomyłki, szczególnie jeli chodzi o ryjówkę malutk?.
Hmm... niestety nie mogę - nie mam już tego materiału. Musiałem się pozbyć. Co do myszy zarolowej to rozpoznawałem po czterech otworach po usunięciu pierwszego zęba. Owadożerne - tu miałem tylko mały problem z różnic? pomiędzy wielkoci? szczęki ryjówki malutkiej a aksamitnej.
[ Dodano: 26 Wrz 2004 11:10 pm ]
P.s. Jak najlepiej przechowywac czaszki?
Jej... Jak to musiales sie pozbyc? Takich materialow nie wolno sie pozbywac... Po to mamy zgode na prowadzenie kolekcji szczatkow zwierzat chronionych, aby takie materialy zachowywac.
My przechowujemy w nastepujacy sposob. Po pierwsze zrzutki cale preparujemy oddzielnie - jedna zrzutka stanowi odrebna calosc. Sumujemy co w niej odnalezlismy, zapisujemy, i po 10 zrzutek odkladamu do jednej kopertki. Zas cala reszte (zrzutki pokruszone) oznaczamy lacznie i lacznie przechowujemy. Jak material jest duzy, to kopertujemy z podzialem na grupy (nornikowate, myszowate, owadozerne, ptaki, plazy). Oczywiscie inaczej traktujemy wszelkie rzadkosci - te sa przechowywane osobno, kazdy osobnik oddzielnie (lub grupa osobnikow pochodzacych z jednego materialy, np. rozdrobnionego - wowczas nie wiadomo, ktore fragmenty naleza do ktorego osobnika...).
Co do myszy zaroslowych - a nie byly to myszy polne albo lesne??? Zwlaszcza polne czesto sa lowione przez plomykowki.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
witam!
widzę, że tamat wypluwkowy - to co dla mnie!
mam pytanie do bardziej dowiadczonych osób w tej dziedzinie - jak odróżnić zarolow? od lesnej. podobno mozna po górnych szeregach zębowych ale szczerze powiem zawsze je oznaczałem jako sylvaemus. ale chciałbym się nauczyć bo to strata informacji tak wrzucać dwa gatunki do jednego wora!
no i drugie pytanie - jak rozpoznać rzęsorka mniejszego (N.anomalus) - w pokarmie SXA z Puszczy Rominckiej mam kilkaset już chyba ryjówkowatych i niedługo bedę siadał do oznaczania.
pozdrawiam
Probuje po raz trzeci, dwa razy cos mi pozarlo list...
A zatem odpowiedz na drugie pytanie - ta jest prosta. Rzesorek mniejszy jest - jakby to nie zabrzmialo glupio - mniejszy. I tyle. Jak pierwszy raz mialem z nim do czynienia, od razu sie zorientowalem, ze cos jest nie tak. W przypadku zuchw trzeba dla pewnosci zmierzyc galaz zuchwy, ta sie nie niszczy, i z glowy. Gorzej z czaszkami - tu trzeba zrobic tak. Ukladasz sobie rzadek czaszek i patrzysz na ich wielkosc. Powinny sie uzlozyc w dwa - jak to sie teraz mowi w szkole - zbiory: male i duze. W razie czego, w kolekcji TP Bocian znajduja sie okazy do porownania.
A pierwszy problem jest duzo gorszy... Chyba jest to najtrudniesza czesc wypkuwkologii... Ja robie to tak, ze na oko wychwytuje czaszki wyraznie wieksze, masywniejsze. I wowczas mierze szerokosc korony pierwszego gornego trzonowca. Jak sie da, to tez szerokosc gronego siekacza, ale w przypadku puszczyka nie ma co liczyc na takie cuda, jak zachowanie sie calej czaszki. Zatem beda listwy zebowe, w ktorych dosc czesto zachowa sie pierwszy trzonowiec, rzadziej tez pozostale. A poza tym, to zapraszam z materialem, to razem poogladamy... W 1000 ofiar beda tez nietoperze, to razem oznaczymy
Pozostaje problem mlodych myszy lesnych... Ale to juz dla mnie nie do ugryzienia.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum